Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Εσπευσμένα η ανακοίνωση της «ΣΥΝεργασίας»

Δε συμμετέχει η ΚΟΕ

Οι πολιτικές εξελίξεις και οι φόβοι για διαρροές τμήματος των ψηφοφόρων του ΣΥΝ προς το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, οδήγησαν το ΣΥΝ και τις συνεργαζόμενες μ' αυτόν δυνάμεις να προχωρήσουν εσπευσμένα στην ανακοίνωση της συμφωνίας για την εκλογική τους συνεργασία.

Συγκεκριμένα, και επίσημα χτες οι δυνάμεις που συγκροτούν την «Πρωτοβουλία για τη Συσπείρωση της Αριστεράς», δηλαδή ο ΣΥΝ, η ΑΚΟΑ, η ΔΕΑ, η ΚΕΔΑ, οι «Ενεργοί Πολίτες», με κοινή ανακοίνωσή τους δήλωσαν ότι προχώρησαν στη συγκρότηση ψηφοδελτίου με τον τίτλο: «Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ενωτικό Ψηφοδέλτιο». Επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού θα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ενώ φαίνεται ότι έχει καταληχτεί από τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων, επικεφαλής της επιτροπής εκλογικού αγώνα και του ψηφοδελτίου επικρατείας, να είναι ο Μ. Γλέζος. Εξάλλου, ο τελευταίος πήρε μέρος και σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήχτηκαν οι παραπάνω προτάσεις.

Εξάλλου, την επόμενη Τετάρτη και αφού προηγηθεί η τελική έγκριση της εκλογικής συμφωνίας από τα συλλογικά όργανα των δυνάμεων - η χτεσινή ανακοίνωση δεν την είχε - που υπογράφουν τη σχετική ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου όπου θα δοθούν στη δημοσιότητα η «εκλογική διακήρυξη» και τα ονόματα που θα συγκροτήσουν την «επιτροπή εκλογικού αγώνα».

Στο εκλογικό σχήμα δε θα συμμετέχει τελικά η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ), τα στελέχη της οποίας δε συμφώνησαν με το πολιτικό πλαίσιο. Μάλιστα, με δήλωσή του ο Ρ. Ρινάλντι, ο οποίος εκ μέρους της ΚΟΕ συμμετείχε στις συζητήσεις για την εκλογική συνεργασία, δήλωσε: «Δε συμμετέχουμε στην εκλογική συνεργασία των δυνάμεων του "Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς", γιατί διαφωνούμε με το πλαίσιο. Η όλη κίνηση και προσπάθεια δεν έγινε για να υπάρξει πραγματική συσπείρωση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, αλλά για να δημιουργηθεί ένα δίπολο ανάμεσα στον ΣΥΝ και το ΚΚΕ».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΣΥΝ, που θα γίνει το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Γενάρη, στην οποία θα συζητηθεί και θα εγκριθεί η εκλογική συνεργασία, για την οποία είχαν εκφράσει έντονες διαφωνίες τα μέλη της «Ανανεωτικής Συσπείρωσης», τάσης μέσα στους κόλπους του ΣΥΝ. Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η «ανανεωτική συσπείρωση» μια μέρα πριν την έναρξη των εργασιών της ΚΠΕ, με ανακοίνωσή της «συγκαλεί δημόσια σύσκεψη με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές».

Τέλος, χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κ. Σημίτη μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είχαμε προβλέψει εγκαίρως την αποχώρηση του κ. Σημίτη και την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, πριν από τις εκλογές. Ο κ. Σημίτης και το σύστημα εξουσίας που στήριξε κι αγιογραφεί την πολιτική του, κάνουν μια θεαματική κίνηση της τελευταίας στιγμής, για να αλλάξουν το κλίμα, με αλλαγές προσώπων και ρόλων, χωρίς να θίξουν τις πολιτικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ