Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Στο ρυθμό της τρομο-λαγνείας

ΑΤΛΑΝΤΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Από τη Δευτέρα τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι κανονισμοί ασφαλείας για τους ξένους που περνούν από τα σημεία ελέγχου στις εισόδους και εξόδους της χώρας, με τη λήψη ηλεκτρονικών και βιομετρικών αποτυπωμάτων όσων επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο συναγερμός ασφαλείας από τις 23 Δεκέμβρη παραμένει στο πορτοκαλί. Οπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τομ Ριτζ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, «το επίπεδο της ανησυχίας παραμένει το ίδιο», αλλά, διευκρίνισε, η απειλή είναι μικρότερη από ό,τι πριν από δύο βδομάδες, οπότε αφορούσε «την περίοδο των γιορτών».

Ο φόβος τρομοκρατικής επίθεσης με τη λεγόμενη «βρώμικη βόμβα» οδήγησε στον πορτοκαλί συναγερμό στις ΗΠΑ τις μέρες των γιορτών, σύμφωνα με την Washington Post. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ειδικοί στην ανίχνευση της ραδιενέργειας αναπτύχθηκαν σε πέντε μεγάλες αμερικανικές πόλεις, στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη, στο Λας Βέγκας, στο Λος Αντζελες και τη Βαλτιμόρη.

Στη Γαλλία, οι αρχές αναζητούν μέλος της «Αλ Κάιντα», που μετέφερε βόμβα και προσπάθησε να επιβιβαστεί σε πτήση της Air France με προορισμό το Λος Αντζελες την παραμονή των Χριστουγέννων, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών Ντομινίκ Περμπέν. Ο άντρας είναι Αφγανός και ονομάζεται Αμπντουλάγε, ανακοίνωσε Γάλλος αξιωματούχος. Το όνομα του άνδρα αυτού - ο οποίος, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC, μετέφερε μία μικρή βόμβα - είναι το ίδιο με εκείνο ενός Αφγανού που είχε συλληφθεί από τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, φυλακίστηκε, αλλά στη συνέχεια δραπέτευσε. Η συνωνυμία έθεσε σε συναγερμό τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες ειδοποίησαν ακολούθως τις γαλλικές.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη μια επιβάτης της πτήσης της Delta Airlines από το Παρίσι προς το Σινσινάτι υποβλήθηκε σε ανάκριση, εξαιτίας των «ύποπτων» καλωδίων που υπήρχαν στο μπουφάν της. Επίσης, ένας Σαουδάραβας συνελήφθη κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λόγκαν στη Βοστόνη για κατοχή πυροτεχνημάτων, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κανένα στοιχείο, που να συνηγορεί πως η υπόθεση σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Οι φρουροί στα αεροσκάφη θα χρησιμοποιούν, πιθανότατα, μικρού μεγέθους αυτόματα πιστόλια με ειδικές «μαλακές» σφαίρες, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος διάτρησης της καμπίνας του αεροσκάφους από μια αδέσποτη σφαίρα, σύμφωνα με συντάκτες του αμυντικού περιοδικού Jane's.

Τέλος, η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε τα σχέδιά της για θέσπιση νέων μέτρων που θα παρέχουν νέες υπερεξουσίες στις αρχές. Σύμφωνα με το ΑΡ, το νομοσχέδιο για Εξουσίες σε περίπτωση Εκτακτης Ανάγκης δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση - εάν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο - είτε σε κοινωνικές αναταραχές, είτε σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης, να εκκενώνει ολόκληρες περιοχές, να θέτει όρια «κόκκινων ζωνών», να καταστρέφει ιδιωτική περιουσία χωρίς να καταβάλλει αποζημιώσεις, αλλά και να απαγορεύει ειρηνικές και λαϊκές διαδηλώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ για το νέο θύμα αστυνομικής βίας (2020-09-03 00:00:00.0)
Συνέχεια της βάρβαρης καταστολής (2011-12-03 00:00:00.0)
Γκάφες τρομο-λαγνείας (2004-01-04 00:00:00.0)
«Επίθεση» στο αεροδρόμιο του Λος Αντζελες (2002-07-05 00:00:00.0)
Μαζική υστερία! (2001-09-29 00:00:00.0)
Τραγικό δυστύχημα (2000-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ