Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτικό επίχρισμα Σημίτη στο τέχνασμα της «διαδοχής»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την πολιτική επένδυση στο τέχνασμα της «διαδοχής» επιχείρησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τη διαγγελματικού χαρακτήρα ανακοίνωσή του. Ηταν έκδηλη η προσπάθειά του να παρουσιάσει τις εξελίξεις ως αποτέλεσμα των δικών του σχεδιασμών και πρωτοβουλιών. Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησε κατ' επανάληψη το πρώτο ενικό πρόσωπο. Φρόντισε, επίσης, να παράσχει διαβεβαιώσεις για την προσήλωση του ΠΑΣΟΚ στην υφιστάμενη πολιτική γραμμή και υπό τη νέα ηγεσία. Ενώ, εμμέσως παραδέχτηκε ότι η «διαδοχή» γίνεται υπό την πίεση διαγραφόμενης εκλογικής ήττας.

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Σημίτης, επιχείρησε μια συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της οκτάχρονης κυβερνητικής πολιτικής, το διάστημα που ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός της χώρας. «Συμπυκνώσαμε το όραμά μας, τόνισε, το όραμα που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, στην έκφραση: Ισχυρή Ελλάδα, Ισχυρή Κοινωνία, Πρώτα ο Πολίτης». Απαριθμώντας τις επιτυχίες της κυβέρνησής του επισήμανε ιδιαιτέρως: Την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, «τη σταθερή βελτίωση των εισοδημάτων των Ελλήνων», την αντιμετώπιση του προβλήματος της τρομοκρατίας, το κλείσιμο της υπόθεσης της βασιλικής περιουσίας, την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη δημιουργία προϋποθέσεων «για τη λύση του Κυπριακού και την αντιμετώπιση του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα διαχειριστεί η κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας, για να υπογραμμίσει τη σημασία της παρούσας εκλογικής αναμέτρησης. «Θα κριθούν στη διάρκειά της, είπε, το Κυπριακό, το θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η αξιοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ, θα κριθεί το ποιους πόρους θα έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να συνεχίσουμε, το Δ΄ ΚΠΣ. Θα κριθεί, όμως, προπαντός η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Παρουσιάζοντάς το, κατά τη γνώμη του, διακύβευμα αυτών των εκλογών τόνισε ότι σ' αυτές θα κριθεί «εάν θα χτίσουμε πάνω σ' αυτό που κερδίσαμε μέχρι τώρα ή εάν θα αφήσουμε την προσπάθειά μας ανολοκλήρωτη». Υπονοώντας, φυσικά, ότι η υπερψήφιση του ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει την πρώτη εκδοχή, ενώ όποια άλλη επιλογή οδηγεί στη δεύτερη.

«Εκσυγχρονισμός και μεταρρύθμιση πρέπει να εξακολουθήσουν, δυνατά», τόνισε ο κ. Σημίτης και για να μην υπάρχει αμφιβολία για την πολιτική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, εφόσον νικήσει στις εκλογές, είπε: «Αυτά όλα προϋποθέτουν να συνεχιστεί η μέχρι τώρα πορεία».

Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο της εκλογικής ήττας, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Εχω υποχρέωση να προλάβω τον κίνδυνο που απορρέει από παρόμοιες αντιλήψεις. Τον κίνδυνο να καθυστερήσει ή και να σταματήσει η πρόοδος της χώρας. Γιατί, εγώ διαμόρφωσα το σχέδιο, εγώ κατηύθυνα την προσπάθεια και πιστεύω στο όραμα της ισχυρής Ελλάδας. Γιατί το έργο μας πρέπει να έχει συνέχεια και οφείλω να εξασφαλίσω αυτή τη συνέχεια».

Στο επόμενο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στις «πρωτοβουλίες» του, το περασμένο καλοκαίρι, «για να προετοιμάσω το πέρασμα σε μια νέα περίοδο που άρχιζε και αρχίζει».

«Επισήμανα τις απαιτήσεις της νέας περιόδου, που ζητούσαν αλλαγή προσώπων», είπε ο πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας και το περιεχόμενο της «ανανέωσης» ως αλλαγή προσώπων χωρίς να θιγεί η πολιτική.

Στη διαδικασία αυτή συμπεριέλαβε «τη διαδικασία που ανανέωσε δραστικά την κομματική ηγεσία, το Εκτελεστικό Γραφείο και το πρόσωπο του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής». Η τελευταία αναφορά μπορεί να εκληφθεί ως ευθεία βολή κατά του Κώστα Λαλιώτη, αφού ενέταξε την «καρατόμησή» του στο εγχείρημα της «ανανέωσης» και της αντιμετώπισης των λόγων που προβάλλουν «όσοι θέλουν να μονοπωλούν θέσεις στο διηνεκές. Ο εγωισμός της μονιμότητας είναι βαθιά συντηρητική συμπεριφορά», είπε χαρακτηριστικά.

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της «διαδοχής», παρουσιάζοντάς την ως ύστατη «πρωτοβουλία» του και ως προσωπική συμβολή στην «καθιέρωση προτύπων, που συντελούν στην πρόοδο του τόπου». Και αφού έπλεξε το εγκώμιο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε τις αποφάσεις του να παραμείνει στη θέση πρωθυπουργού μέχρι τις εκλογές και να κινήσει τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 7 του Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ