Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΟΗΕ

ΜΟΣΧΑ.-

Ορισμένα μέλη της αντιπροσωπείας της Υπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μέρι Ρόμπινσον ήταν προκατειλημμένα σε σχέση με τα προβλήματα της κατάστασης στο Βόρειο Καύκασο, δήλωσε χτες ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας στην Τσετσενία Βλαντίμιρ Καλαμάνοφ, ο οποίος συνόδεψε τη Ρόμπινσον στην επίσκεψή της στην Τσετσενία και Ινγκουσετία.

Η Ρόμπινσον, που επισκέφτηκε την Ινγκουσετία και την Τσετσενία για να ελέγξει τις πληροφορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία, έκρινε ως υπερβολικές τις απαγορεύσεις στις μετακινήσεις που της επέβαλαν οι ρωσικές αρχές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RBC, η Ρόμπινσον, μετά την επιστροφή της στη Μόσχα και τη συνάντηση με τον υπουργό Εκτάκτων Περιστατικών Σεργκέι Σόιγκου, εμφανίστηκε με φανερά αλλαγμένη τη διάθεση, επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε δηλώσει ο Καλαμάνοφ. Εξέφρασε την ικανοποίηση ότι είχε τη δυνατότητα να μιλήσει με κατοίκους του Γκρόζνι και αλλού. Δήλωσε ότι δε θα παρέμβει προσωπικά στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά θα έχει άτυπες διαβουλεύσεις με μέλη του και θα παρουσιάσει την έκθεση στις 5 Απρίλη.

Το θέμα της Τσετσενίας θα συζητηθεί στη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, όπου μπορεί να τεθεί το ζήτημα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και διαγραφής της από μέλος.

Στο μεταξύ, βρέθηκαν κοντά στο χωριό Τζανόι - Βεντένο, στα βουνά της Τσετσενίας, τα πτώματα των 32 αγνοούμενων Ρώσων στρατιωτών κι ενός τραυματία, που ανήκαν στην ειδική μονάδα της ΟΜΟΝ του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία την Τετάρτη, 29 Μάρτη, είχε πέσει σε ενέδρα 300 Τσετσένων ανταρτών. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ορισμένα πτώματα ήταν χωρίς χέρια, πράγμα που δείχνει ότι οι στρατιώτες έπεσαν αιχμάλωτοι και μετά δολοφονήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ