Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
10 νεκροί σε διαδήλωση αυτονομιστών

ΑΝΑΝΤΝΑΓΚ.- Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον αυτονομιστών διαδηλωτών στο Κασμίρ, σκοτώνοντας 10 και τραυματίζοντας 12 από αυτούς, ανέφεραν χθες διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία από την Ινδία.

Ανταπόκριση του Associated Press συσχετίζει τη διαδήλωση με τις κατηγορίες των μουσουλμάνων προς την αστυνομία ότι «σκηνοθέτησε» τη δολοφονία 5 αυτονομιστών, που οι αρχές επισήμως ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν σε μάχη, αποδίδοντάς τους, μεταθανάτια, συμμετοχή στη σφαγή 39 Σιχ την 20ή Μάρτη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Κλίντον.

Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας για να «επαναφέρουν στην τάξη» την Αναντνάγκ. Την περασμένη βδομάδα στην πόλη γίνονταν καθημερινά απεργίες από τους αυτονομιστές.

Δεκάδες οργανώσεις αυτονομιστών δρουν στο Κασμίρ. Η ινδική κυβέρνηση κατηγορεί το Πακιστάν ότι τους χρηματοδοτεί, εκπαιδεύει και εξοπλίζει - κάτι που το Ισλαμαμπάντ αρνείται, μιλώντας για «ηθική υποστήριξη». Η αστυνομία συνέλαβε χθες τον Σαμπίρ Σαχ, ηγέτη του Λαϊκού Δημοκρατικού Μετώπου, ο οποίος ήταν μεταξύ των ηγετών της διαδήλωσης.

Τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κασμίρ, το οποίο σπαράσσεται από εθνικιστικές, φυλετικές και θρησκευτικές συγκρούσεις - ένα προαιώνιο πρόβλημα της περιοχής που οι διεθνείς «μεγάλες δυνάμεις» εκμεταλλεύτηκαν για να διεισδύσουν και να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ