Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερώτηση απάντηση

Με το νέο πλούτο που θα υπάρξει εντός της ΟΝΕ θα έχουν δίκαιη συμμετοχή όλοι, ισχυρίζεται ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ευσταθεί αυτός ο ισχυρισμός;

Είναι μεγάλο ψέμα και καλλιεργούνται σκόπιμα ψηφοθηρικές αυταπάτες με τέτοιους ισχυρισμούς. Αφού είναι έτσι τα πράγματα και σε συνδυασμό με τις επιδόσεις που καυχιέται ότι πέτυχε η κυβέρνηση στην οικονομία, τους μεγαλύτερους ρυθμούς απ' όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), γιατί δεν είχαν μέχρι τώρα συμμετοχή τα λαϊκά στρώματα; Την ίδια ώρα που τα στοιχεία της κυβέρνησης μιλούν για τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία επίσης αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, το ίδιο και η φτώχεια. Επομένως ο πλούτος που παράγεται και αποδεικνύει ότι αναπτύσσεται η οικονομία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σημαίνει τεράστια κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες, βιομήχανους, μεγαλέμπορους, και φτώχεια για την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα.

Αυτή η αλήθεια είναι απλή και πολύ παλιά. Ο πλούτος παράγεται με την εργασία. Και σ' αυτή την κοινωνία εργάζεται η εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, που παράγουν τον πλούτο, τα κέρδη. Τον πλούτο όμως και τα κέρδη, που αυξάνονται κατακόρυφα, τα καρπώνεται η πλουτοκρατία. Για παράδειγμα, το 1999, που οι μισθοί αυξήθηκαν γύρω στο 2% και ο πληθωρισμός αυξήθηκε 2,6%, τα επίσημα κέρδη 241 μεγάλων επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 127,3%. Από τις 241 επιχειρήσεις, οι 104 εμφανίζουν αύξηση κερδών σε ποσοστό από 100% μέχρι και 7.054,8%! Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα για το λαό από την πολιτική της κυβέρνησης για την ΟΝΕ.

Τι πρόκειται να αλλάξει εντός της ΟΝΕ για να καρπωθούν μέρος του πλούτου τα λαϊκά στρώματα; Απολύτως τίποτε. Η ίδια και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση πολιτική θα συνεχίσει, όπως αποδεικνύεται από το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης που κατέθεσε η κυβέρνηση στο ΕΚΟΦΙΝ, προκειμένου να εγκριθεί η συμμετοχή στην ΟΝΕ, αλλά και η Σύνοδος Κορυφής των 15 ηγετών κρατών της ΕΕ. Σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, πάγωμα των μισθών, κατάργηση του 8ωρου, κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και πλήρης ιδιωτικοποίηση σε ό,τι δημόσιο απέμεινε. Ολ' αυτά σημαίνουν ολοένα μεγαλύτερη μείωση των λαϊκών εισοδημάτων και πρώτ' απ' όλα των εργατών, αφού παγώνουν τα μεροκάματα, ενώ ό,τι παροχές δωρεάν σε υγεία, εκπαίδευση, πρόνοια δίνονταν, τώρα θα πληρώνονται. Αλλά ακόμη και αν προσωρινά δοθούν κάποια ψίχουλα, σε ορισμένα εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού, αυτό γίνεται γιατί έχουν αφαιρεθεί απ' όλα τα λαϊκά στρώματα πολλαπλάσια, αλλά και για «το φόβο των Ιουδαίων», την προσπάθεια δηλαδή να αμβλύνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση και προπαντός την προοπτική ανάπτυξης κοινωνικοπολιτικών αγώνων αμφισβήτησης της πολιτικής τους, μέσα από διεκδικήσεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων αυτών λαϊκών προβλημάτων. Οσο για την ανεργία, αυτή θα την «εξαφανίσουν» αριθμητικά, μοιράζοντας μια θέση εργασίας σε δυο και τρεις εργαζόμενους, θα θεωρούν εργαζόμενο όποιον δουλεύει τρεις ώρες τη μέρα για δέκα μέρες το μήνα κλπ., συγκαλυμμένη ανεργία δηλαδή. Αλλωστε η Ελληνίδα επίτροπος στην ΕΕ είπε ξεχάστε την πλήρη απασχόληση.

Βεβαίως, σύμφωνα με τη Λισαβόνα, αλλά και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης δε φαίνεται ούτε αυτό που ονομάζουν αναδιανομή, δηλαδή τα ψίχουλα. Τέτοια θα υπάρχει, αλλά από την ανάποδη. Ξεζούμισμα του λαού προς όφελος της ολιγαρχίας του πλούτου. Γι' αυτό και ο λαός μας πρέπει να κάνει πέρα τις αυταπάτες ότι η ελληνική και η ευρωπαϊκή ολιγαρχία, οι ΝΑΤΟικοί, θα χορτάσουν από το κυνήγι των κερδών και θα δώσουν και στο λαό. Αυτοί όχι μόνο δεν κουράζονται από το κυνήγι του κέρδους, αλλά όσο πιο πολύ βγάζουν, τόσο επιμένουν σε μεγαλύτερο ξεζούμισμα των λαών για να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ