Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΟΑΕ
Προσπάθειες αποκατάστασης των ιμπεριαλιστικών ερεισμάτων;

Γενική άποψη της Συνόδου

Associated Press

Γενική άποψη της Συνόδου
ΚΑΪΡΟ.-

Σε κλίμα θετικό, αλλά μάλλον συγκρατημένα αισιόδοξο και κυρίως τυπικό άρχισε, χτες, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα τις εργασίες της η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας (ΟΑΕ). Στο Κάιρο έχουν μεταβεί, συνολικά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πρωθυπουργοί, πρόεδροι και υπουργοί Εξωτερικών, από 67 χώρες, από τις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ και από 52 αφρικανικές χώρες. Τα διπλωματικά χαμόγελα δε σκιάστηκαν, τελικά, ούτε από την καθυστερημένη είσοδο στο χώρο της Συνόδου του Λίβυου ηγέτη Μωαμάρ Καντάφι, αλλά ούτε και από τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε, μέσω των ΜΜΕ, κατά της Βρετανίας ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Με την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ισότιμης συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις χώρες της Αφρικής άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Μουμπάρακ υπογράμμισε ότι θα πρέπει πρώτιστα να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα του χρέους των αφρικανικών χωρών προς τις δανειοδότριες χώρες της Ευρώπης, το οποίο ανέρχεται στα 350 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εκτίμησε ότι το οικονομικό αυτό βάρος αποτελεί τροχοπέδη στην όποια απόπειρα ανάπτυξης της αφρικανικής ηπείρου και «διαιωνίζει σχέσεις εξάρτησης - κατάλοιπα του αποικιοκρατικού παρελθόντος».

Σε μια κίνηση «καλής θέλησης», όπως τόνισε, ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί στη γερμανική Βουλή την πλήρη παραγραφή των χρεών, ύψους 700 εκατομμυρίων μάρκων, που οφείλουν στη Βόννη ορισμένες από τις φτωχότερες αφρικανικές χώρες. Εκτός, πάντως από την ανακοίνωση Σρέντερ, τα υπόλοιπα χρέη και ο διακανονισμός τους, ο οποίος αποτελεί και το βασικό θέμα της διήμερης Συνόδου, θα μετατεθεί στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

Μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις, αξιωματούχοι των συμμετεχόντων χωρών, κατέληξαν σε ένα κείμενο ελάχιστης συμφωνίας, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στη Σύνοδο ως «σχέδιο δράσης για τη νέα στρατηγική συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και στις χώρες της Αφρικής στον 21ο αιώνα», αλλά και ως τελική διακήρυξη της Διάσκεψης. Οπως αφέθηκε να εννοηθεί, η ΕΕ άσκησε σοβαρές πιέσεις για την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων σχετικών με «τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και την τήρηση του διεθνούς δικαίου», γεγονός που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στους εκπροσώπους των χωρών - μελών του ΟΑΕ ως «άλλη μια προσπάθεια παρέμβασης και άσκησης αποικιοκρατικής πολιτικής στην αφρικανική ήπειρο».

Στο περιθώριο της Συνόδου έμεινε, τελικά, η αντιπαράθεση Ζιμπάμπουε - Βρετανίας, με αφορμή τις βρετανικές επικρίσεις για τα επεισόδια που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, το Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ απέσυρε από την τοποθέτησή του τα επίμαχα σημεία μετά τις οργισμένες δηλώσεις του Προέδρου Μουγκάμπε περί «αποικιοκρατικής τακτικής προς τη Ζιμπάμπουε εκ μέρους της πρώην μητρόπολης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορκίζεται ο νέος Πρόεδρος (2017-11-24 00:00:00.0)
Τέλος για τον Μουγκάμπε (2017-11-22 00:00:00.0)
«Δεν ενδίδει στις πιέσεις» λέει ο Μουγκάμπε (2008-12-20 00:00:00.0)
Εκκληση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας (2008-07-02 00:00:00.0)
Αμυδρές οι ελπίδες για επιτυχία στις συνομιλίες του Λονδίνου... (2000-04-28 00:00:00.0)
Απαισιοδοξία κατά την έναρξη των συνομιλιών (1998-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ