Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Εκχωρεί τις εισφορές

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός πρόσληψης της εταιρίας για την έναρξη της διαδικασίας εκχώρησης των εισφορών 

Η κυβέρνηση - πίσω από τις προεκλογικές κορόνες και τις ψευδοϋποσχέσεις προς τους συνταξιούχους - συνεχίζει ακάθεκτη το αντιασφαλιστικό της «έργο» στο ΙΚΑ, στρώνοντας το έδαφος για το σάρωμα συνολικά στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές. Στα πλαίσια αυτά ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός για την πρώτη φάση «τιτλοποίησης» των απαιτήσεων του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές, με την ανάθεση - σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» - στην κοινοπραξία τραπεζών Paribas Citibank NA NBG International Limited.

«Οριστικοποίηση, ταξινόμηση και υπολογισμός της αξίας των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών (ληξιπρόθεσμων ή μη) που το ΙΚΑ είναι διατεθειμένο να εκχωρήσει». Αυτό είναι το... έργο που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας η κοινοπραξία των τραπεζών, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριου, όταν εξάγγειλε την «τιτλοποίηση».

Ξεπερνούν το 1,5 τρισ. δραχμές οι ασφαλιστικές εισφορές που οφείλει στο ΙΚΑ δημόσιο και ιδιωτικός τομέας. Αυτές τις απαιτήσεις θα... μελετήσει η κοινοπραξία και θα ταξινομήσει σε ασφαλείς και επισφαλείς, δηλαδή σε αυτές που μπορούν να εισπραχθούν και σε αυτές που δεν μπορούν. Μάλιστα ο διοικητής του ΙΚΑ σε συνεδρίαση του ΔΣ είχε εκτιμήσει πως μόλις το 40% των απαιτήσεων από τον ιδιωτικό τομέα θα είναι «ασφαλείς», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη μη είσπραξη των υπόλοιπων.

Η κοινοπραξία θα σχεδιάσει επίσης το νομικό πλαίσιο, δηλαδή τις νομοθετικές αλλαγές που απαιτούνται για να μπορέσει να γίνει η «εκχώρηση των απαιτήσεων». Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση της «τιτλοποίησης» με την έκδοση ομολογιακού δανείου, στο ύψος των «ασφαλών» απαιτήσεων. Τη δεύτερη φάση θα αναλάβει είτε η ίδια κοινοπραξία είτε θα διενεργηθεί νέος διαγωνισμός.

Η «τιτλοποίηση», δηλαδή η εκχώρηση της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, είναι η τρίτη πράξη στην κυβερνητική επιχείρηση ιδιωτικοποίησης δραστηριοτήτων του ΙΚΑ, που θέτουν τις βάσεις για την προωθούμενη διάλυση του κοινωνικού του χαρακτήρα. Είχε προηγηθεί η παράδοση της ακίνητης περιουσίας του στην εταιρία «ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ» και η παράδοση της κινητής περιουσίας του σε Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων για να την παίζει στο χρηματιστήριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εφορία θα εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές (2014-07-25 00:00:00.0)
Το «εκσυγχρονίζει» ενώ συνεχίζει την υπονόμευση (2001-09-20 00:00:00.0)
Πληρώνουν τα χρεωστικά του εργολάβου (2000-07-15 00:00:00.0)
Ποιες αντιδραστικές αλλαγές προωθούν (2000-07-15 00:00:00.0)
Ολα στον τζόγο του χρηματιστηρίου (2000-03-17 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο οι εισφορές (1999-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ