Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Στην αναμπουμπούλα χαίρονται

Στο χαμό της προεκλογικής περιόδου ποντάρει η κυβέρνηση για να προωθήσει τα αντιπεριβαλλοντικά σχέδιά της για το βιότοπο του Σχοινιά και το Μαραθώνα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Συγκεκριμένα, στις 8 Μάρτη οι κυβερνώντες κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) με τίτλο «Χαρακτηρισμός χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του Σχοινιά - Μαραθώνα ως Εθνικό Πάρκο». Το σχέδιο του ΠΔ εξετάζεται από την Ολομέλεια αύριο Τετάρτη και από το αρμόδιο για περιβαλλοντικά ζητήματα Ε' Τμήμα του ΣτΕ. Στο παρελθόν, το Ε' Τμήμα έχει απορρίψει αρκετά κυβερνητικά σχέδια ως αντιπεριβαλλοντικά. Η κυβέρνηση για να αποφύγει το σκόπελο, φρόντισε να καταθέσει το σχέδιο στην Ολομέλεια, ελπίζοντας σε «ευνοϊκότερη μεταχείριση».

Ελπίζει να εγκριθεί το σχέδιο, που θέτει τέτοιους όρους χρήσης για την περιοχή, ώστε εκεί να κατασκευαστούν το κωπηλατοδρόμιο και όποιες άλλες εγκαταστάσεις προβλέπονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Να παραδοθεί δηλαδή μεγάλο τμήμα του κατ' ευφημισμόν «Εθνικού Πάρκου» στο τσιμέντο.

Το σχέδιο ΠΔ, αλλά και τη μεθόδευση έγκρισής του από το ΣτΕ καταγγέλλει ο Νίκος Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ανατολικής Αττικής: «Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται και η κυβέρνηση προσπαθεί να αιφνιδιάσει και να περάσει τώρα τα αντιπεριβαλλοντικά σχέδιά της».

Υπογραμμίζει ότι η ανακήρυξη του βιότοπου του Σχοινιά σε προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο δε συμβαδίζει με την ταυτόχρονη κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων βαρέως τύπου, όπως είναι οι εγκαταστάσεις ολυμπιακών προδιαγραφών. «Η κυβέρνηση τρέμει το ενδεχόμενο να ενημερωθεί ο κόσμος για τις συνέπειες των έργων αυτών στην περιοχή. Γι' αυτό και προτρέχει να "περάσει" τώρα το ΠΔ» σημειώνει.

Προειδοποιεί ότι τα μεγάλα λόγια που ξεστομίζουν οι κυβερνώντες περί δήθεν ανάπτυξης της περιοχής, είναι ανάπτυξη για τις πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο που θα φροντίσει να βάλει στο χέρι την περιοχή. Για δε τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, «είναι ψίχουλα και τσιμέντο, ενώ οι θέσεις εργασίας που τους υπόσχονται θα είναι της μερικής και περιοδικής απασχόλησης του ωρομισθίου και της πείνας. Η αξία που θα πάρει η περιοχή θα είναι αξία για τους Γουλανδρήδες, τους Βαρδινογιάννηδες, τους Λάτσηδες και τις κατασκευαστικές εταιρίες».

Τέλος θυμίζει τις ευθύνες πολλών νομαρχιακών συμβούλων της Ανατ. Αττικής. Ειδικότερα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο συνεδρίασε τον Ιούλη του 1999 με θέμα την περιβαλλοντική μελέτη του Κωπηλατοδρομίου και ένα σχέδιο ΠΔ για το Σχοινιά. Οι σύμβουλοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και ο τότε ανεξάρτητος και σήμερα υποψήφιος βουλευτής με το ΔΗΚΚΙ Τσάμας, απαγόρευσαν στη ΝΑΣ να αναπτύξει τις απόψεις της επί του θέματος. Εκλεισαν τα μικρόφωνα για να μη γραφούν αυτές ούτε καν στα πρακτικά και διέλυσαν τη συνεδρίαση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να τι καταστρέφουν στο όνομα των Ολυμπιακών αγώνων (2001-04-29 00:00:00.0)
«Φωτιά» στον υδροβιότοπο από την Ολυμπιακή Φλόγα (2000-04-07 00:00:00.0)
Δεν υπάρχει απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου (1999-08-03 00:00:00.0)
Σχοινιάς Μαραθώνα: Ενα "Εθνικό Πάρκο" - επιχείρηση (1999-08-01 00:00:00.0)
Θυσία στο βωμό του κέρδους (1999-07-14 00:00:00.0)
Καταστροφή με φόντο... Ολυμπιακό! (1999-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ