Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιδανική εικόνα και πραγματικότητα

Καθώς προχωράμε προς τις εκλογές, ο υπουργός Παιδείας με περηφάνια, τόσο στα διαφημιστικά φυλλάδια του ΥΠΕΠΘ όσο και στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις και συνεντεύξεις, παρουσιάζει τη δήθεν μεταρρύθμιση και το έργο του. Από κοντά σε υποσχέσεις ακολουθούν οι δύο «μονομάχοι» του δικομματισμού. Σε τελευταίες συνεντεύξεις, ο κ. Σημίτης μάς παρουσιάζει μια ιδανική εικόνα της σχολικής πραγματικότητας και ο κ. Καραμανλής μοιράζει υποσχέσεις λέγοντας ότι, αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, όλα τα σχολεία ή ακόμα ο κάθε μαθητής θα έχουν τον δικό τους υπολογιστή. Λες και οι νέες τεχνολογίες ή οι υπολογιστές θα λύσουν με μιας τα προβλήματα της μόρφωσης και της ανεργίας των νέων.

Ενώ λοιπόν ακούγονται αυτές οι υποσχέσεις τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ για την παιδεία και την κατάκτηση της πληροφόρησης από τους νέους, μαθαίνουμε ότι στο 5ο Λύκειο Πετρούπολης διορίζεται στο τέλος σχεδόν της σχολικής χρονιάς (πριν μερικές μέρες) καθηγήτρια της πληροφορικής για να διδάξει στην τεχνολογική κατεύθυνση Γ΄ Λυκείου το μάθημα «Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστημάτων και Λειτουργικά Συστήματα», το οποίο είναι υποχρεωτικό μάθημα και εξετάζεται. Οι μαθητές του παραπάνω σχολείου καλούνται να δώσουν εξετάσεις σε ένα μάθημα που δεν το έχουν διδαχθεί μια ολόκληρη χρονιά.

Με τόση λοιπόν σοβαρότητα αντιμετωπίζετε, κύριοι, αυτά τα παιδιά, τους γονείς τους και το πρόβλημα της παιδείας γενικότερα;

Υ.Γ. Και επειδή ο δικομματικός καυγάς για την παιδεία και τις νέες τεχνολογίες, τα παχιά λόγια και οι υποσχέσεις συνεχίζονται (χαίρε πεδίο κερδοσκοπίας των μονοπωλίων των νέων τεχνολογιών), εμείς επιμένουμε πως το ζήτημα δεν είναι αν θα έχει ή όχι υπολογιστή ο κάθε μαθητής (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι με τη γνώση της πληροφορικής και τη χρήση των υπολογιστών). Το ζήτημα είναι τι σχολείο θέλουμε, τι ανθρώπους διαμορφώνει το σχολείο και η κοινωνία.


Ελένη ΜΠΙΜΠΙΡΗ
Μέλος Γραμματείας της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ