Τρίτη 13 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η Κούβα στο ιμπεριαλιστικό στόχαστρο

ΑΒΑΝΑ.-

«Η Κούβα στηρίζει και υποκινεί στοιχεία που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν αμερικανικές δημοκρατικές κυβερνήσεις». Τάδε έφη Ρότζερ Νοριέγκα, υφυπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του Τμήματος Αμερικανικού Ημισφαιρίου.

Οι δηλώσεις αυτές ήταν αναμενόμενες αφού προηγήθηκαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ερελι όπου έβλεπε «άξονα αποσταθεροποίησης» στους στενούς δεσμούς της Κούβας με τη Βενεζουέλα... Αναμενόμενες μεν αλλά αποκαλυπτικές ως προς το περιεχόμενό τους, αφού με τον πλέον επίσημο τρόπο καταγράφεται η συνεχώς αυξανόμενη ανησυχία των ΗΠΑ για τις εξελίξεις και ανατροπές που συντελούνται στην αμερικανική υποήπειρο και κατά συνέπεια η αυξανόμενη επιθετικότητά της κυρίως προς την «πηγή του κακού» που δεν είναι άλλη από την Κούβα.

«Οι ΗΠΑ αλλά και μερικές γειτονικές της Κούβας χώρες προσέχουν ιδιαιτέρως τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο και τις τελευταίες παράτολμες ενέργειές του» φέρεται να δήλωσε ο Νοριέγκα σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι οι «Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τις πληροφορίες τους παραδείγματος χάριν για την ανάμειξη της Κούβας υποστηρίζοντας στοιχεία σε αρκετές χώρες που επιθυμούν να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατικές κυβερνήσεις των χωρών τους». «Είναι ολοφάνερο ότι οι ενέργειες του Κάστρο έχουν τραβήξει την προσοχή των ηγετών της Λατινικής Αμερικής» δήλωσε ο Νοριέγκα χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτές τις ενέργειες προκλητικές και για την ακρίβεια «διαρκώς γίνονται πιο προκλητικές» για τη Δια-αμερικανική κοινότητα... και «στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιδράσει άμεσα, κυρίως με την αμέριστη στήριξή τους προς τις κυβερνήσεις που έχουν επηρεαστεί από αυτές τις ενέργειες όπως παραδείγματος χάριν η Βολιβία»!

Πού ακριβώς εντόπισε την προκλητική στάση που έχει υιοθετήσει η Κούβα με στόχο την αποσταθεροποίηση της αμερικανικής ηπείρου και υποηπείρου ειδικότερα; Πιθανώς στην αλληλεγγύη της Κούβας προς τη Βενεζουέλα, που μεταφράστηκε και σε συμφωνία στήριξης της καμπάνιας αναλφαβητισμού. Στην παρουσία των Κουβανών επιστημόνων και ειδικά των γιατρών σε κάθε θεομηνία ή καταστροφή σε όλη την αμερικανική υποήπειρο. Και κυρίως στην αλλαγή πλεύσης πολλών χωρών της αμερικανικής υποηπείρου, αλλαγή που «απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ» όπως «απειλεί και η Κούβα 45 χρόνια τώρα...».

Την ίδια στιγμή, πλείστα δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων μεταφέροντας δηλώσεις αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντα ανώνυμα, ανέφεραν ότι ο Κουβανός διπλωμάτης Ρομπέρτο Σοκόρο Γκαρσία, διαπιστευμένος στο Γραφείο Κουβανικών Συμφερόντων στην Ουάσιγκτον, απελάθηκε στις 24 Δεκέμβρη καθώς «είχε σχέσεις με εγκληματικά στοιχεία» ενώ ακόμη πιο συγκεκριμένα δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Ποστ ανέφερε ότι ο Κουβανός διπλωμάτης απελάθηκε για «δραστηριότητες σχετιζόμενες με ναρκωτικά»...

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, απαντώντας στα δημοσιεύματα αλλά και στην απέλαση του Κουβανού διπλωμάτη, καταγγέλλει και αρνείται κατηγορηματικά ότι ο Κουβανός διπλωμάτης έχει με οιοδήποτε τρόπο παραβιάσει το διπλωματικό καθεστώς ή προέβη σε ενέργειες που πλήττουν τις ΗΠΑ ή σχετίζεται με ανθρώπους ή δραστηριότητες που συνδέονται με το εμπόριο ναρκωτικών. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι κατηγορίες είναι ψευδείς και συνιστούν διαβουκόληση της πραγματικότητας»...«ειδικά αφού κανείς Αμερικανός αξιωματούχος ποτέ δεν ενημέρωσε αναλόγως το Γραφείο Κουβανικών Συμφερόντων» ενώ τις συνδέει ευλόγως με την τεχνητή όξυνση που προκαλούν οι ΗΠΑ καθώς τους τελευταίους 13 μήνες έχουν απελαθεί 19 Κουβανοί διπλωμάτες είτε από τη διπλωματική αποστολή της Κούβας είτε από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ