Τρίτη 13 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αυθαίρετες απολύσεις

Πέντε γυναίκες που εργάζονταν καθαρίστριες στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Χανιά, σε συνεργείο ιδιώτη, βρέθηκαν στο δρόμο γιατί «τόλμησαν», σύμφωνα με τον εργολάβο του συνεργείου, να ρωτήσουν τι προβλέπει η σύμβασή τους και να ζητήσουν να ενημερωθούν για το τι τους είχε δοθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, με αφορμή επίσκεψη συνδικαλιστή και υπεύθυνου της Επιθεώρησης Εργασίας στο Πολυτεχνείο. Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα 5 του Γενάρη όταν πέντε εργαζόμενες πήγαν να εργαστούν κανονικά αλλά ο εργολάβος του συνεργείου, Νίκος Αναστασάκης, ανακοίνωσε την απόλυσή τους, σπρώχνοντας, βρίζοντας και προπηλακίζοντας, ακόμα, εργαζόμενη μητέρα 4 παιδιών και στέλνοντάς τη στο νοσοκομείο με ρήξη στον αυχένα! Μάλιστα, τους απαγόρευσε να απευθυνθούν ξανά στο Εργατικό Κέντρο και τους είπε να κλείσουν τα στόματά τους, αλλιώς, απείλησε, θα τους τα κλείσει ο ίδιος!

Οι εργαζόμενες δε δέχτηκαν να φύγουν από το χώρο εργασίας τους χωρίς να τους δοθούν τα δεδουλευμένα και αρνήθηκαν να υπογράψουν το χαρτί της απόλυσής τους. Σύμφωνα με τη σύμβαση ανάθεσης της δουλιάς από το Πολυτεχνείο στον εργολάβο, οι καθαρίστριες θα έπρεπε να εργάζονται με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση. Η σύμβαση όμως που αναγκάστηκαν να υπογράψουν οι ίδιες με τον εργολάβο προέβλεπε 6,5 ώρες δουλιάς, μειωμένη αμοιβή και ασφάλιση. Ενώ, όπως διαπιστώθηκε όταν μια εργαζόμενη πήγε να ενημερωθεί για τα ένσημά της, δεν ήταν καν ασφαλισμένη! Την ίδια στιγμή από την Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενες έμαθαν πως ο εργοδότης τους είχε πλαστογραφήσει τις υπογραφές τους για αναδρομικά που ουδέποτε εισέπραξαν...

Οι καθαρίστριες εργάζονταν με δίμηνες συμβάσεις που τους ανανέωναν κάθε φορά. Στις 31 του Δεκέμβρη έληγε η τελευταία σύμβασή τους και επρόκειτο να τους ανανεωθεί με αορίστου χρόνου. Αυτό όμως δε συνέβη αφού αποφασίστηκε η απόλυσή τους.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, συμβαίνει και ισχύει καθημερινά σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους δημόσιων υπηρεσιών όπου έχει αποφασιστεί η ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων τομέων υπηρεσιών, σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.α. Γεγονός που αποδεικνύει ακόμα μια φορά τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της πλουτοκρατίας που μαζί με τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες επέτρεψαν και συνεχίζουν να επιτρέπουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Ο εργοδότης είπε πως «απολυόμαστε για ανάρμοστη συμπεριφορά», λέει η Μελετάκη Αννα, ενώ η Βλεπάκη Αικατερίνη δέχτηκε την επίθεση του εργοδότη με μπουνιές και βρισιές που είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό της στον αυχένα.

Από την πλευρά της η Σκαλιδάκη Ελευθερία σημειώνει πως «είμαστε αποφασισμένες να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε». Ταυτόχρονα, η Καζάκου Ουρανία χαρακτηρίζει «μεγάλη κοροϊδία» τα όσα συμβαίνουν. Ρίχνει ευθύνες στη διοίκηση του Πολυτεχνείου, ενώ για τη στάση του Εργατικού Κέντρου οι εργαζόμενες καταγγέλλουν ότι παίζει το ρόλο του μεσολαβητή αντί να εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους, γεγονός που τις εξοργίζει και είναι αποφασισμένες να μην επιτρέψουν αυτό να συνεχιστεί.

Με ανακοίνωση-καταγγελία που ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, με πρόταση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, «οι φοιτητές δηλώνουν αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και καλούν σε κοινή δράση φοιτητών και εργαζομένων. Η τρομοκρατία των εργοδοτών με τις πλάτες της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθούν τα αστικά κόμματα δε θα περάσει. Η συσπείρωση και κοινή δράση των φοιτητών με τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα θα την ανατρέψουν», τονίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ