Τετάρτη 14 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Λάθη», καταρρίψεις και διαδηλώσεις ανέργων

Μέσα σ' αυτό το αυτοκίνητο δολοφονήθηκαν «κατά λάθος» από τους κατοχικούς, ένας πατέρας και ο 10χρονος γιος του

Associated Press

Μέσα σ' αυτό το αυτοκίνητο δολοφονήθηκαν «κατά λάθος» από τους κατοχικούς, ένας πατέρας και ο 10χρονος γιος του
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΚΟΥΤ.--

«Στρατηγικό λάθος» και «μη αναγκαίο» χαρακτηρίζει τον πόλεμο στο Ιράκ σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Κολεγίου του Αμερικανικού Στρατού, αναγκάζοντας την ηγεσία του Πενταγώνου να διευκρινίσει ότι δεν είναι αυτή η επίσημη άποψη των επικεφαλής του στρατεύματος. Την ίδια ώρα, διαστάσεις λαμβάνουν οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, μετά και από την εντολή διεξαγωγής έρευνας, για το κατά πόσο τα έγγραφα που επικαλείται ο Πολ 'Ο Νιλ για να στοιχειοθετήσει τις δηλώσεις του είναι απόρρητα και δεν έπρεπε να βρίσκονται στα χέρια του. Στο Ιράκ, πάντως, η κατάσταση παραμένει ρευστή με τις επιθέσεις να συνεχίζονται και τις ταραχές να επεκτείνονται στο σιιτικό νότο.

Αλλο ένα αμερικανικό ελικόπτερο, τύπου «Απάτσι», καταρρίφθηκε χτες κοντά στην πόλη Χαμπάνιγιε, δυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα δύο μέλη του πληρώματος διασώθηκαν. Το δίκτυο «αλ Τζαζίρα» μετέδωσε ότι το ελικόπτερο συνετρίβη φλεγόμενο μετά από πλήγμα ρουκέτας. Παραμένοντας στο λεγόμενο «σουνιτικό τρίγωνο», στη Φαλούτζα, οι κατοχικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι 2 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 3 τραυματίστηκαν όταν Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ μετά από επίθεση που δέχτηκαν. Αυτόπτες μάρτυρες, πάντως, ανέφεραν ότι οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στα τυφλά και ότι οι νεκροί είναι 4.

Οι υπολογιστές ενός γιατρού στο Τικρίτ δε γλιτώνουν από τις «έρευνες» των κατοχικών δυνάμεων

Associated Press

Οι υπολογιστές ενός γιατρού στο Τικρίτ δε γλιτώνουν από τις «έρευνες» των κατοχικών δυνάμεων
Επίσης, οι κατοχικές δυνάμεις ανέφεραν άλλους 7 Ιρακινούς νεκρούς από αμερικανικά πυρά κοντά στη Φαλούτζα, χωρίς, όμως, να διευκρινίσουν αν πρόκειται για το επεισόδιο κλοπής πετρελαίου από αγωγό που γνωστοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας. Βορειότερα, στη Μοσούλη, 2 Ιρακινοί αστυνομικοί δολοφονήθηκαν από αγνώστους καθώς τον τελευταίο καιρό παρουσιάζεται έξαρση των συγκρούσεων ανάμεσα στις εθνότητες της περιοχής.

Στο σιιτικό νότο της χώρας, οι διαδηλώσεις ανέργων που ζητούν δουλιά και ψωμί, καταγγέλλοντας την κατοχή, συνεχίζονται και διευρύνονται. Μετά τα αιματηρά επεισόδια της Αμάρα, το Σάββατο, χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με Ουκρανούς στρατιώτες της κατοχικής δύναμης στην πόλη Κουτ. Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν χειροβομβίδες κατά των στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν με πυρά στον αέρα και φέρεται να ζήτησαν ενισχύσεις από άλλες περιοχές. Πέντε διαδηλωτές και 2 περαστικοί τραυματίστηκαν. Την προηγούμενη μέρα, τραυματίστηκαν 4 Ιρακινοί αστυνομικοί, 1 Ουκρανός στρατιώτης και 1 διαδηλωτής.

«Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» της σιιτικής οργής, ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, ο οποίος ζήτησε η μεταβατική κυβέρνηση, στα τέλη της άνοιξης, να εκλεγεί και να μη διοριστεί, προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί αν είναι διορισμένη να εκπροσωπεί τον ιρακινό λαό.

Δυσφορία στο Πεντάγωνο, «στροφή» του Λευκού Οίκου

Τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής ηγεσίας έχει προκαλέσει η έκθεση, που συνέταξε ο ακαδημαϊκός Τζέφρι Ρέκαρντ, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών του στρατιωτικού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Ο Ρέκαρντ χαρακτηρίζει «στρατηγικό λάθος» τον πόλεμο, εκτιμώντας ότι η αμερικανική ηγεσία έθεσε μια πλειάδα στόχων που είναι ανέφικτο να επιτευχθούν, όπως είναι ανέφικτη και η διακήρυξή της περί εξάλειψης της τρομοκρατίας από τον πλανήτη. Παράλληλα, με αυτήν την επιλογή, άνοιξε ένα νέο μέτωπο απέναντι στην ισλαμική τρομοκρατία και αποδυνάμωσε τις προσπάθειες για ασφάλεια του αμερικανικού εδάφους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι οι απόψεις αυτές δεν αντανακλούν την επίσημη θέση του Πενταγώνου και του στρατεύματος, αλλά κοινή πεποίθηση είναι ότι αντιπροσωπεύει την αντίληψη που επικρατεί σε μερίδα της στρατιωτικής ηγεσίας. Το κλίμα ούτως ή άλλως ήταν, ήδη, βαρύ από τις αποκαλύψεις του Πολ 'Ο Νιλ περί ειλημμένης απόφασης για πόλεμο στο Ιράκ, από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης Μπους, καθώς και για έλλειψη αποδείξεων ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Μπους, είτε ο ίδιος είτε διά στόματος συνεργατών του, διαβεβαίωνε ότι όλοι, όπως ο Καναδάς και η Γαλλία, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς που θα γίνουν για τα συμβόλαια ανοικοδόμησης του Ιράκ. Τη σαφή αυτή, τουλάχιστον, λεκτική στροφή της Ουάσινγκτον, αρκετοί αναλυτές αποδίδουν στις αυξανόμενες δυσκολίες στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ