Τετάρτη 14 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μεγαλοστομίες, κενές δέσμευσης, από Σαρόν

Το ισραηλινό τείχος προχωρά κανονικά

Associated Press

Το ισραηλινό τείχος προχωρά κανονικά
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Την ελπίδα ότι «μια μέρα ο ισραηλινός στρατός δε θα χρειάζεται να είναι στη Λωρίδα της Γάζας» εξέφρασε, χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας σε Ισραηλινούς βεδουίνους που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό. Οι «ελπίδες» του Σαρόν, πάντως, εντάσσονται μάλλον στο «γενικότερο όραμά» του για την περιοχή, για το οποίο προανήγγειλε «μονομερή βήματα», παρά σε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για αλλαγή της κατάστασης, που παραμένει δραματική για τον παλαιστινιακό λαό.

Ενδεικτική της στυγνής καθημερινότητας που έχει διαμορφώσει ο ισραηλινός στρατός για τους Παλαιστινίους, είναι η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Οικονομικών ότι αναγκάστηκε να δανειστεί από μεγάλες τράπεζες για να καταβάλει τους μισθούς των 125.000 δημοσίων υπαλλήλων. Συμπληρώνει, επίσης, ότι δεν είναι σίγουρο πως θα μπορέσει να καταβάλει τους μισθούς του Γενάρη, καθώς οι δωρήτριες χώρες έχουν μειώσει τις χορηγίες τους, εξαιτίας της στασιμότητας που υπάρχει στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε το έργο του, προχωρώντας σε έρευνες από σπίτι σε σπίτι στην Τουλκαρέμ, σε συλλήψεις σε όλη τη Δ. Οχθη, ενώ ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός στη νότια Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά. Νωρίτερα, έξω από τον εποικισμό Ταλμόν, κοντά στη Ραμάλα, Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκότωσαν έναν Ισραηλινό έποικο και τραυμάτισαν άλλους δύο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, μια μέρα μετά την ομιλία του στην Κνέσετ, όπου προειδοποίησε, εκ νέου, τους Παλαιστινίους για λήψη «μονομερών μέτρων σε περίπτωση που δε θέλουν να προσφέρουν το μέγιστο της ασφάλειας στο Ισραήλ», εξέφρασε την ελπίδα αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα. Η προοπτική αυτή, πάντως, βρίσκει σύμφωνη, με βάση δημοσκόπηση, τη συντριπτική πλειοψηφία των 7.000 εποίκων της Λωρίδας, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τους εποικισμούς για να ζήσουν με ηρεμία στο Ισραήλ αν είναι να επιτευχθεί ηρεμία. Αντίθετα, με οργή έχουν αντιδράσει σε ανάλογη προοπτική οι έποικοι της Δ. Οχθης, οι οποίοι και πραγματοποίησαν διαδήλωση, το Σαββατοκύριακο, αντιτιθέμενοι στο ενδεχόμενο εκκένωσης έστω και ορισμένων, σχεδόν, ακατοίκητων εποικισμών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα (2017-03-17 00:00:00.0)
Ενταση και έκτακτα μέτρα λόγω Ραμαζανιού (2007-09-15 00:00:00.0)
Εναρξη της «εκκένωσης» των εποικισμών (2005-08-17 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ένταση (2005-07-15 00:00:00.0)
Επιμένει ο Σαρόν σε τείχος, «απεγκλωβισμό» και εκκαθαρίσεις (2004-07-27 00:00:00.0)
«Λίστα» δολοφονιών (2004-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ