Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κοροϊδία με τις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με χρεοκοπία απειλούνται οι χαλαζόπληκτοι ροδακινοπαραγωγοί των Nομών Ημαθίας και Πέλλας, καθώς τα ποσοστά αποζημίωσης που καθόρισε ο ΕΛΓΑ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική ζημιά, ενώ παράλληλα η εξόφληση των αποζημιώσεων θα καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να υπολογιστούν οι τιμές αποζημίωσης.

Το θέμα αυτό έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου. Το πρόβλημα, όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, δημιουργήθηκε από την αυθαίρετη και λαθεμένη εκτίμηση του ΕΛΓΑ, ότι σημαντικές ποσότητες χαλαζόπληκτων ροδάκινων πήγαν στην απόσυρση ή πουλήθηκαν, με αποτέλεσμα τις ποσότητες αυτές ο ΕΛΓΑ να μην τις θεωρεί αποζημιώσιμες.

«Η πραγματικότητα, όμως, είναι εντελώς διαφορετική», τονίζει η βουλευτής του Κόμματος, «γιατί οι ποσότητες που πήγαν στην απόσυρση δεν εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση ή την ΕΕ, επειδή, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, το ύψος των αποσύρσεων ορίζεται σαν ποσοστό επί της εμπορεύσιμης ποσότητας». Ομως, οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και την Πέλλας, λόγω της χαλαζόπτωσης, δεν είχαν εμπορεύσιμες ποσότητες, με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί η απόσυρση, να κινδυνεύουν να πληρώσουν τα έξοδα απόσυρσης και επί πλέον ο ΕΛΓΑ να μην τους δίνει την προβλεπόμενη η αποζημίωση.

Η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Γεωργίας τι ενέργειες θα κάνει για να αποζημιωθούν έγκαιρα οι χαλαζόπληκτοι ροδακινοπαραγωγοί για το σύνολο της ζημιάς τους και ποια άλλα μέτρα θα πάρει για την οικονομική ανακούφιση των χαλαζόπληκτων ροδακινοπαραγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ