Τρίτη 20 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στήριξη μόνο στους επιχειρηματίες

Βαθιές υποκλίσεις και σαφείς δεσμεύσεις στο μεγάλο κεφάλαιο αναλαμβάνει ο Κ. Καραμανλής, ενώ την ίδια στιγμή πουλάει «κοινωνική ευαισθησία» και «προστασία» προς τα λαϊκά στρώματα.

Τα παχιά λόγια, οι περίτεχνες εξαγγελίες και οι φρούδες προσδοκίες περίσσεψαν κατά τη διάρκεια της περιοδείας του το Σαββατοκύριακο σε Ηλεία και Αρκαδία, αλλά χτες, μπροστά σε επιχειρηματίες, εμφάνισε το πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής του. Στο διάλογο που διεξήχθη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ήταν τέτοια η ταύτιση του προέδρου της ΝΔ με το ακροατήριό του, ώστε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, δήλωσε: «Χαίρομαι που τα λέτε αυτά, αλλά μου κλέβετε το ψωμί. Εγώ τι θα λέω;»! Αναπτύσσοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα για την οικονομία, υποσχέθηκε «πιο γρήγορα βήματα μπροστά, πιο γρήγορα βήματα στην οικονομική ανάπτυξη», υπογραμμίζοντας στο πλαίσιο αυτό «τον καθοριστικό ρόλο των επιχειρηματιών». Τόνισε ότι «το κύριο βάρος των επόμενων χρόνων πέφτει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», η οποία είναι το βασικό «εργαλείο» για την επίτευξη του στόχου, για τη «δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας». Αρκετές φορές συνέδεσε την επίλυση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας με τη στήριξη, που, όπως είπε, θα προσφέρει στους επιχειρηματίες. Μεταξύ των «βασικών δεσμεύσεων», όπως τις χαρακτήρισε, που ανέλαβε ήταν η μείωση των φορολογικών συντελεστών, αποφεύγοντας όμως να τους προσδιορίσει αριθμητικά, σταθερό φορολογικό σύστημα για μία τετραετία τουλάχιστον, μείωση προκαταβολής φόρων, επανίδρυση του κράτους, κ.ά.

Αμέσως μετά ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του πολυεθνικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού της «Μόργκαν Στάνλεϊ», Στιβ Νιου Χάουζ, στον οποίο, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «ανέπτυξε τους άξονες της νέας οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την ανάπτυξη επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα μετά το 2004»...

Το Σαββατοκύριακο, όμως, κατά τη διάρκεια των ομιλιών του σε Πύργο και Τρίπολη, ο Κ. Καραμανλής φόρεσε τις φιλολαϊκές μάσκες, εμφανιζόμενος ως εγγυητής του εισοδήματος των αγροτών και της «αναβάθμισης της υπαίθρου». Παράλληλα, βέβαια, πυροδότησε την πόλωση και τα ψευτοδιλήμματα, χαρακτηρίζοντας τον Γ. Παπανδρέου «ανεύθυνο ξένο» απέναντι στο έργο της κυβέρνησης Σημίτη, ενώ εμφανίστηκε ως καλύτερος γνώστης των προβλημάτων γιατί «εμείς δε θυμηθήκαμε τις τοπικές κοινωνίες μπροστά στην κάλπη».

Μιλώντας χτες το βράδυ στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου εμφανίστηκε ικανοποιημένος γιατί «αντέξαμε στην επικοινωνιακή καταιγίδα» και τώρα η βάση του κόμματος έχει αναθαρρήσει, γεγονός που επιτρέπει αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι είναι το μοναδικό κόμμα που κρύβει την πολιτική του, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η υπεροχή της ΝΔ οδήγησε την άρχουσα ομάδα στην ομολογία της αποτυχίας της. Ζήτησε από τα στελέχη της ΝΔ να συμπεριφέρονται με ταπεινότητα και σεμνότητα και χωρίς ύβρεις κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει να δημιουργήσει μια εικόνα ανανέωσης του κόμματος και στην κατεύθυνση αυτή ασκούνται πιέσεις στους «βαρόνους» για «εθελοντική» αποχώρηση. Ηδη χτες ο Π. Μολυβιάτης ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να μην είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου, όπως ανέφερε, να τον διευκολύνει στους χειρισμούς του για τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Σε εκκρεμότητα παραμένει η υποψηφιότητα των Μ. Εβερτ και Ι. Βαρβιτσιώτη, με τον πρώτο να εμφανίζεται πρόθυμος να πάρει μέρος στη «μάχη του σταυρού» στην Α΄ Αθηνών. Από την πλευρά του ο Γ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι τα περί βαρόνων δεν τον αφορούν αφού επί 35 χρόνια η εκλογή του στηρίζεται στη λαϊκή ετυμηγορία. Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε χτες (στον «Αλφα») ότι μελετά όλες τις παραμέτρους για το αν θα κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές και θα ανακοινώσει στο τέλος του μήνα τις αποφάσεις του. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «ο Σαμαράς αποκλείεται» να γυρίσει. Σήμερα το πρωί περνά την πόρτα της Ρηγίλλης ο Γ. Πέτσος, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να επισημοποιηθεί η επιστροφή του Δ. Αβραμόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ