Τρίτη 20 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική

Η περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη απέδειξε ότι ο «διάδοχος» του Κ. Σημίτη θα συνεχίσει να βάλλει κατά των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων της χώρας

Γεια σας. Είμαι ο νέος Μεσσίας...

Eurokinissi

Γεια σας. Είμαι ο νέος Μεσσίας...
Δε χρειάστηκαν περισσότερα από 20 λεπτά της ώρας και μια συζήτηση με τους κατοίκους του Νέου Εράσμιου στην Ξάνθη, για να γκρεμιστούν σαν «χάρτινος πύργος», οι βαρυσήμαντες δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, όταν έφτανε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ότι η «Θράκη έχει δείξει το δρόμο της αλλαγής, της ανάπτυξης και της ευημερίας»... Οι δήθεν φιλολαϊκές εξαγγελίες και δεσμεύσεις του υπουργού Εξωτερικών για δυο ολόκληρες μέρες που περιόδευσε στη Θράκη, στηρίχτηκαν στους τηλεοπτικούς φακούς, την «επικοινωνιακή» τακτική και την έλλειψη αντιλόγου.

«Οι αγροτικές συντάξεις είναι πολύ μικρές». «Τα εργοστάσια κλείνουν. Φεύγουν και πάνε στη Βουλγαρία. Αυτά να προσέξετε». «Ο αγροτικός τομέας φθίνει και γεμίζει το μύλο της ανεργίας». «Δεν έχουμε αρδευτικά έργα στον κάμπο». Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα προβλήματα που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, ενός μόνο νομού της Θράκης στον υπουργό Εξωτερικών. Προβλήματα, τα οποία, σε συνδυασμό με την κραυγή αγωνίας της άνεργης κοινωνιολόγου επί σειρά δέκα ετών, η οποία ανέφερε στον Γ. Παπανδρέου ότι «έχει προκηρυχτεί μόνο ένας διαγωνισμός, όλα αυτά τα χρόνια για την ειδικότητά της», αλλά και την πικρία του εκπροσώπου της μειονότητας, ο οποίος δειλά δειλά και με πόνο ψέλλισε προς τον υπουργό: «Δικαιώματα έχουμε, αλλά τα παιδιά μας είναι άνεργα», συνθέτουν την εικόνα της «ευημερίας» της Θράκης.

Στη διάρκεια του μοναδικού ανοιχτού διαλόγου που έκανε ο Γ. Παπανδρέου με το λαό - αν εξαιρέσει κανείς το διάλογο με τη νεολαία που έγινε το προηγούμενο Σάββατο το βράδυ στην Κομοτηνή και δεν επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις για τον υπουργό - κατά τη διήμερη επίσκεψή τους στους τρεις νομούς της Θράκης, ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα του ακριτικού γεωγραφικού διαμερίσματος της χώρας. Ο Γ. Παπανδρέου, παρά τις αρχικές του εξαγγελίες περί «διαλόγου με το λαό», στην πρώτη επίσημη προεκλογική του εξόρμηση περιορίστηκε σε δεκάδες μονολόγους περί «νέας εποχής», «ανανέωσης», «αλλαγής», διανθισμένες με αναφορές στα «επιτεύγματα» των κυβερνήσεων του Α. Παπανδρέου, του Κ. Σημίτη και ασκώντας «ψευτοκριτική» στα ...λάθη του κυβερνώντος κόμματος.

Προκαλεί, δημαγωγεί και εμπαίζει

Οταν ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να δώσει απαντήσεις και να προτείνει λύσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τα λαϊκά στρώματα της χώρας, επιχείρησε να διασκεδάσει τη δυσαρέσκειά τους, να σπείρει «φρούδες ελπίδες» και σε πολλές περιπτώσεις να προκαλέσει με τα «οράματά» του. Η συγκεκριμένη περιοδεία απέδειξε, όμως, ξεκάθαρα ότι ο Γ. Παπανδρέου, αν αναλάβει την εξουσία θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

«Ενα ζευγάρι αγροτών συνταξιούχων παίρνει σήμερα 140.000 δραχμές. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια σωστή σύνταξη,ενώ παράλληλα πλέον έχουν και μια σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Θεωρώ, λοιπόν ότι είναι μια καλή σύνταξη, μια ικανοποιητική σύνταξη». Αυτό ισχυρίστηκε προχτές ο Γ. Παπανδρέου, εντελώς ανερυθρίαστα, εντελώς προκλητικά, για να απαντήσει στο αίτημα των κατοίκων του Ν. Εράσμιου για καλύτερες αγροτικές συντάξεις. Ξεχνώντας μάλιστα και τις εξαγγελίες του περί νέας εποχής είπε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγροτικές συντάξεις ξεκίνησαν επί Γ. Παπανδρέου»...

Οταν ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε αντιμέτωπος με τους φόβους του αγροτικού κόσμου για το μέλλον, έσπευσε να τους καθησυχάσει υποστηρίζοντας: «Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, πετύχαμε ένα συμβιβασμό υπέρ των μεσαίων και μικρών αγροτών. Πλέον οι αγρότες δε θα παίρνουν επιδότηση πάνω στον όγκο της παραγωγής και σαν αποτέλεσμα δεν έχουν πλέον το άγχος για την τιμή του προϊόντος, της αγοράς και των μικρών επιδοτήσεων, δε θα έχουν φόβο για το εισόδημά τους, γιατί εμείς πετύχαμε να επιδοτήσουμε το εισόδημα».

Ο υπουργός Εξωτερικών, στην επιχείρηση παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου, «βάφτισε» επιτυχία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την εισήγηση που η ίδια έκανε πέρσι τον Ιούνη στη διάρκεια της Προεδρίας της στην ΕΕ και τελικά ψηφίστηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους μια νέα, ακόμα χειρότερη, «Κοινή Αγροτική Πολιτική», που στην ουσία μειώνει τις επιδοτήσεις, τις αποσυνδέει από την παραγωγή, στο όνομα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), με μελλοντικό στόχο την εξαφάνισή τους... Στο όνομα της διεύρυνσης, τα ποσά που μοιράζονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τη γεωργία των «15» θα μοιράζονται ουσιαστικά για τη γεωργία των «25». Ούτε λίγο, ούτε πολύ μοίρασε στους αγρότες της Θράκης και κατ' επέκταση όλης της χώρας «προνοιακά επιδόματα», επιδόματα που σταδιακά θα οδηγήσουν τους αγρότες στην εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής.

Συντηρώντας, όμως, το κλίμα των εντυπώσεων και επιχειρώντας να κερδίσει ένα ακόμα χειροκρότημα, ο Γ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στο ακροατήριο είπε: «Το να είσαι στον αγροτικό τομέα δεν είναι ντροπή είναι περηφάνια». Ο ίδιος, πάντως, φρόντισε σε λίγα χρόνια να μην υπάρχει αγροτικός τομέας για να ...ντρέπεται, αφού στις 27 Γενάρη του 2003 εισηγήθηκε και ψήφισε ως πρόεδρος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο όνομα του ΠΟΕ, τη μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων στην παραγωγή κατά 55%, των εξαγωγικών επιδοτήσεων κατά 45% και των εισαγωγικών δασμών από τρίτες χώρες κατά 36%.

Οι αγρότες και το ...Ιντερνετ

«Στη νέα εποχή, πρέπει το κράτος να συνεργαστεί στενά με τους αγρότες και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, για να πείσει για τις νέες δυνατότητες που θα έχουν οι αγρότες, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες σε όφελος των εισοδημάτων τους...

«Ο αγρότης μέσω Ιντερνετ μπορεί να βλέπει τον καιρό. Μπορεί να ενημερώνεται για τις τιμές των προϊόντων και ποια απ' αυτά έχουν ζήτηση»... Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του υπουργού, ο αγρότης μέσω αυτών των πληροφοριών μπορεί να καθορίζει και την παραγωγή του!!!

Μετά τις ...προτάσεις για την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων, ο Γ. Παπανδρέου, θέλησε να καθησυχάσει τους κατοίκους του Ν. Εράσμιου και σε επέκταση όλους των κατοίκους της Θράκης και για το πρόβλημα της ανεργίας. Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρηματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, το μεγάλο κεφάλαιο, αφού «απόλαυσε» πλήθος παροχών εγκαταλείπει την περιοχή για πιο ...προσοδοφόρες χώρες! Ανθρωποι κάθε ηλικίας χάνουν τη δουλιά τους. Οι δρόμοι και τα μεγάλα έργα που έγιναν στη Θράκη, «βοήθησαν» μόνο τους κατοίκους της περιοχής να την εγκαταλείψουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα, αφού το κύμα εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης είναι πολύ μεγάλο!

Τα εργοστάσια έκλεισαν, η ανεργία αυξήθηκε, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών «ανακάλυψε» τη θετική πτυχή του ζητήματος: «Στην Ελλάδα έρχονταν οι επιχειρηματίες, επειδή είχαμε φτηνό εργατικό δυναμικό. Τώρα που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ανέβασαν τα μεροκάματα και το εισόδημα, οι επιχειρήσεις έφυγαν. Αλλά εμείς θα φέρουμε νέες επενδύσεις που θα στηρίζονται στην ποιότητα του εργατικού δυναμικού, αφού το νέο εργατικό δυναμικό στη νέα εποχή θα έχει γνώσεις και εξειδίκευση»!

Με τους συγκεκριμένους του ισχυρισμούς, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να στηρίξει και να μην «κάψει» τις δεσμεύσεις που είχε πάρει το προηγούμενο Σάββατο το πρωί στην Αλεξανδρούπολη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους φορείς της πόλης. «Δεσμεύομαι», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών «αναλαμβάνω την ευθύνη της πρωτοβουλίας να ηγηθώ μιας αποφασιστικής προσπάθειας στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο, να έρθουν στη χώρα μας ξένες επενδύσεις. Επενδύσεις που θα φέρουν δυναμικότερη ανάπτυξη και θα προσφέρουν δραστικές λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας. Θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά μας και θα διευρύνουν την τεχνογνωσία μας». Για να γίνει ακόμα πιο πειστικός, μάλιστα ανέφερε: «Θα διαθέσω όλο το κύρος, όχι μόνο της χώρας, αλλά και το προσωπικό μου, για να πείσω για τα πλεονεκτήματα της χώρας μας σε κάθε γωνιά της Γης απ' όπου μπορεί να προσφερθεί η πρόταση για επένδυση».

Ο Γ. Παπανδρέου, βέβαια, δεν αποκάλυψε κάτω από ποιους όρους θα έρθουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Προφανώς, γιατί αν έρθουν, είναι σίγουρο ότι θα έχουν εξασφαλίσει από τον Γ. Παπανδρέου - παρά τους δικούς του ισχυρισμούς - ακόμη πιο φθηνή εργατική δύναμη, περισσότερες απαλλαγές σε φόρους και σε εργοδοτικές εισφορές καθώς και μέτρα για να μην υπάρχουν παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, στην ασύδοτη δράση τους.

Υποσχέσεις πήρε και η μουσουλμανική μειονότητα

Από την περιοδεία στη Θράκη, δε θα μπορούσαν να λείψουν οι αναφορές και οι επισκέψεις στη μουσουλμανική μειονότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τη Φιλλύρα, τον Εχίνο, τη Σμίνθη, τον Ιασμο και άλλα χωριά, στα οποία διαμένουν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, για να στείλει το μήνυμα ότι «οι διακρίσεις και οι αποκλεισμοί σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης αποτελούν ουσιαστικά παρελθόν»...

Μπορεί, βέβαια, να μην υπάρχουν «οι μπάρες» και οι αποκλεισμοί προηγούμενων χρόνων, αλλά η κατάσταση στα συγκεκριμένα χωριά παραμένει τραγική. Χαμόσπιτα, χωμάτινοι δρόμοι, άνθρωποι καταδικασμένοι να μείνουν αμόρφωτοι, φτώχεια, φόβος για το αύριο, τα έβλεπες σε κάθε γωνιά, σε κάθε επαφή μ' αυτούς τους ανθρώπους.

Ο δήμαρχος της Φιλλύρας Χασάν Χακί, υπήρξε άκρως αποκαλυπτικός, για τον εμπαιγμό που υφίσταται η μουσουλμανική μειονότητα, στο σύντομο χαιρετισμό του: «Παρ' όλο που εδώ και 20 χρόνια ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, ο Δήμος Φιλλύρας δεν έτυχε ανάλογων κινήσεων. Δεν έχουμε Γυμνάσιο, Λύκειο, νηπιαγωγείο, κλειστό γυμναστήριο, ΚΑΠΗ και πολλά άλλα. Οι κάτοικοι του δήμου μας ασχολούνται με τη γεωργία και κυρίως με την καπνοπαραγωγή. Πέρσι, έπεσαν οι τιμές του καπνού, με αποτέλεσμα να πέσει και το εισόδημά μας κάτω από το 50%».

Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε υποσχέσεις και για το θέμα του καπνού, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «έχει δώσει μάχη, για να μπορεί να διατηρηθεί αυτή η παραγωγή σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας». Χωρίς να αναφέρει ότι μέχρι το 2013 μόνο το 1/3 της σημερινής παραγωγής του καπνού θα επιτρέπεται από την ΕΕ.

Παρέλειψε το χρέος...

Συγχρόνως, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από τη Θράκη δε δίστασε να μοιράσει απλόχερα τις «περικοπές από τις αμυντικές δαπάνες» που δεσμεύτηκε να κάνει, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση για την «κοινωνική πολιτική της χώρας». Οταν η Ελλάδα, ήδη, χρωστάει 18 τρισ. δραχμές από παραγγελίες στρατιωτικού υλικού προηγούμενων χρόνων και όταν είναι δέσμια της ΝΑΤΟικής εξοπλιστικής πολιτικής που στο άμεσο μέλλον μπορεί να απαιτήσει νέες εξοπλιστικές δαπάνες για την κάλυψη των επιθετικών σχεδιασμών της, ο Γ. Παπανδρέου ...δεσμεύεται ότι θα εξασφαλίσει χρήματα για την Υγεία και την Παιδεία του ελληνικού λαού, την αντιμετώπιση της ανεργίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ