Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι εξελίξεις στο κομμουνιστικό κίνημα

Η Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων-Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης (ΕΚΚ-ΚΚΣΕ), και συγκεκριμένα το τμήμα στα πλαίσια του οποίου συνεργάζονται τα ΚΚ της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που συνδέονται με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), με επιστολή της απευθύνθηκε στα μέλη του ΚΚΡΟ. Οπως σημειώνεται στην επιστολή, «τα γεγονότα στη Ρωσία δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους. Παρά την ισότητα όλων των κομμάτων μας, που εντάσσονται στην ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, το κόμμα σας είναι επί της ουσίας μια από τις σημαντικότερες δομές της ένωσής μας και του μέλλοντος της ένωσης των λαών μας. Αυτό θέτει στους Ρώσους κομμουνιστές μια ιδιαίτερη ευθύνη για την τύχη του αριστερού κινήματος όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στα κράτη της ΚΑΚ και της Βαλτικής. Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούμε τη συζήτηση στο κόμμα σας και θα θέλαμε συντροφικά να εκφράσουμε την άποψή μας για το τι συμβαίνει στο ΚΚΡΟ και στο εσωτερικό του».

Στη συνέχεια στην επιστολή γίνεται αναφορά στην επίθεση που δέχονται τα ΚΚ της πρώην ΕΣΣΔ από τα κυρίαρχα καθεστώτα και σημειώνεται πως το βάρος της επίθεσης στρέφεται κατά των ηγετών των ΚΚ με στόχο τη διάσπαση των κομμάτων. «Ακριβώς αυτή τη στρατηγική βλέπουμε πεντακάθαρα και σε βάρος του ΚΚΡΟ. Αφού δεν μπόρεσαν να τα καταφέρουν με το ΚΚΡΟ στον τίμιο, ανοιχτό ανταγωνισμό των ιδεών, οι κοινοί μας αντίπαλοι βαδίζουν το δρόμο του ψέματος, της διαστρέβλωσης, της συκοφαντίας των αναγνωρισμένων ηγετών του κόμματος, ώστε να δημιουργήσουν σύγχυση στα μυαλά των οπαδών του, να τους εκδιώξουν από το ΚΚΡΟ. Είναι ολοφάνερη η προσπάθεια των αστικών δυνάμεων της Ρωσίας να διασπάσουν το κόμμα, να του προκαλέσουν βαθιά εσωτερική κρίση. Καλούμε τα μέλη του ΚΚΡΟ και όλους τους οπαδούς των αριστερών δυνάμεων, να μην πέσουν στην παγίδα και να ενισχύσουν την ενότητα του κόμματος». Τέλος, η ΕΚΚ-ΚΚΣΕ δηλώνει πως «στηρίζει τις ενέργειες της ηγεσίας του ΚΚΡΟ με επικεφαλής τον Γκ. Ζιουγκάνοφ για τη διατήρηση, ενίσχυση και ανανέωση του κόμματος». Την επιστολή υπογράφουν 15 ΚΚ της πρώην ΕΣΣΔ (Ουκρανίας, Μολδαβίας, Λευκορωσίας, Γεωργίας, Αρμενίας, Καζαχστάν, Κιργιζίας, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Λιθουανίας, Εσθονίας, Αμπχαζίας, Νότιας Οσετίας, Υπερδνειστερίας).

Συνέδριο του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας-Κόμματος των κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), «στις 21-23 του Φλεβάρη στη Μόσχα θα πραγματοποιηθεί το 4ο συνέδριο του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ. Το συνέδριο θα αναλύσει τη σύγχρονη πολιτική κατάσταση στη Ρωσία και θα καθορίσει τα καθήκοντα του κόμματος για την ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν: Ο Πολιτικός Απολογισμός της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, η Εισήγηση για τα αποτελέσματα των εκλογών του 2003 για την Κρατική Δούμα και για τη θέση του κόμματος στις προεδρικές εκλογές, καθώς και η Εισήγηση για τη λήξη της μεταβατικής περιόδου της ενοποίησης των ΚΕΚΡ-ΚΚΡ. Το συνέδριο θα εκλέξει τη νέα ΚΕ και ΚΕΕ του κόμματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ