Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Αντιαμερικανοί» και οι Κούρδοι!

«Οι Κούρδοι στρέφονται κατά των ΗΠΑ μετά την απώλεια ελέγχου της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής τους. Η κουρδική κοινότητα υποστηρίζει πως απολάμβανε μεγαλύτερη αυτονομία κάτω από την κυριαρχία του Σαντάμ, παρά σήμερα υπό αμερικανική κατοχή».

Αυτοί είναι οι τίτλοι του «Indepentent» σε ρεπορτάζ από τη Βαγδάτη. Αυτά είναι και τα συμπεράσματα του ανταποκριτή της εφημερίδας. Σε χτεσινό του ρεπορτάζ ο Patrick Cockburn περιγράφει το ομιχλώδες τοπίο στις κουρδικές περιοχές στο Βόρειο Ιράκ, την απογοήτευση των Κούρδων για τα όσα υποσχέθηκαν οι Αμερικάνοι και δεν τήρησαν, καθώς και το κλίμα εχθρότητας που αρχίζει να επικρατεί μεταξύ των Κούρδων ηγετών και αμερικανικών ανδρεικέλων που «κυβερνούν», υποτίθεται, στη Βαγδάτη.

Οι Κούρδοι, όπως φαίνεται, αρχίζουν και αντιλαμβάνονται ότι - για μια ακόμη φορά - εξαπατήθηκαν. Οι Αμερικάνοι τους χρησιμοποίησαν για να ανατρέψουν τον Σαντάμ. Τώρα όμως που προσπαθούν να «σταθεροποιήσουν» την περιοχή δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τους «πουλήσουν» για να κατευνάσουν τις ανησυχίες άλλων ισχυρότερων «παιχτών» της περιοχής, όπως η Τουρκία...

Αυτή, άλλωστε, δεν είναι η συνήθης πρακτική των «ισχυρών»; Οι Κούρδοι θα έπρεπε να το ξέρουν. Εχουν τόσα παραδείγματα από την ιστορία τους. Μα τα λησμόνησαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ