Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ
Υποπτη βύθιση πλωτής δεξαμενής

Στα Ναυπηγεία της Αυλίδας φαίνεται πως έχουν εγκατασταθεί τα δύο μυθικά τέρατα Σκύλλα και Χάρυβδη, αφού για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο συμβαίνει ένα εξαιρετικά παράξενο γεγονός. Και το παράξενο αυτό γεγονός είναι η βύθιση της πλωτής δεξαμενής Νο 2 χωρητικότητας 20.000 τόνων, το πρωί της περασμένης Κυριακής. Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της βύθισης, λόγω του ότι το Λιμεναρχείο Χαλκίδας έως αυτή τη στιγμή δεν έχει ανακοινώσει τα συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης. Ωστόσο, ο καθένας εύκολα και εύλογα μπορεί να συνδέσει - σε κάποιο βαθμό - το προχτεσινό συμβάν με τη δολιοφθορά που έγινε τον περασμένο Γενάρη στο Ναυπηγείο, όταν τοποθετήθηκε βόμβα σε υπό επισκευή πλοίο και το οποίο βυθίστηκε.

Συνεπώς, μέχρι να ανακοινωθεί το συμπέρασμα της πραγματογνωμοσύνης, όλες οι εκδοχές είναι πιθανές, δηλαδή και η περίπτωση της δολιοφθοράς, αλλά και της βύθισης από εισροή υδάτων, λόγω της παρατεταμένης εγκατάλειψης και έλλειψης συντήρησης των ναυπηγείων. Οποια όμως από τις δύο παραπάνω και αν είναι τα αίτια της βύθισης της πλωτής δεξαμενής, ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί και στη μία και στην άλλη περίπτωση θα μπορούσε να αποφευχθεί η βύθιση, εάν το ναυπηγείο λειτουργούσε και δεν παρέμενε - με τις ευλογίες της κυβέρνησης - για 8 μήνες κλειστό.

Ετσι κι αλλιώς οι χαμένοι της όλης υπόθεσης είναι και πάλι οι εργαζόμενοι, που παραμένουν 8 μήνες χωρίς μεροκάματο και χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα το πότε θα προσληφθούν. Ο νέος ιδιοκτήτης, Στ. Ηλίας, έχει παραβιάσει τους όρους που εμπεριέχονται στη συμφωνία πώλησης, τόσο ως προς την πρόσληψη των εργαζομένων όσο και ως προς την επαναλειτουργία του ναυπηγείου. Το προχτεσινό περιστατικό είναι σίγουρο ότι θα παρατείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα τη μη λειτουργία του ναυπηγείου, αφού ο νέος ιδιοκτήτης είναι σίγουρο ότι θα απαιτήσει την ανέλκυση και την απομάκρυνση της δεξαμενής.

Την ίδια όμως στιγμή, η απώλεια της δεξαμενής ισοδυναμεί και με μείωση των δυνατοτήτων του ναυπηγείου, με αποτέλεσμα να αποτελέσει και ένα καλό επιχείρημα για την πρόσληψη (αν ποτέ γίνει αυτή) λιγότερων από τους 400 εργαζόμενους όπως προβλέπεται στη σύμβαση αγοραπωλησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ