Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Συνεργάτες στην κατεδάφιση

Η επίθεση κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων την τελευταία 30ετία δίνει την καλύτερη απόδειξη της συνενοχής των συνεταίρων του δικομματισμού. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν επιδοθεί σε μια σκυταλοδρομία με στόχο την κατεδάφιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πρόκληση. Εργοδότες και κυβερνήσεις έβαλαν μπροστά τις μηχανές ενός οδοστρωτήρα που απειλεί να ισοπεδώσει τα στοιχειωδέστερα δικαιώματα, κατακτήσεις δεκαετιών του εργατικού κινήματος. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, ιδιωτικοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είναι στην ημερήσια διάταξη στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα.

Το «μίνι ασφαλιστικό», που ψηφίστηκε επί της αρχής, προχτές στη Βουλή, συμπληρώνει το αντιασφαλιστικό πλαίσιο του νόμου που ψηφίστηκε τον Ιούνη του 2002. Ετσι, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη «χαριστική βολή» που είναι έτοιμοι να δώσουν οι συνεταίροι του δικομματισμού, όποιος και αν είναι στην κυβέρνηση, μετά τις εκλογές της 7ης του Μάρτη.

Το ξεθεμέλιωμα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης άρχισε το 1992, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, με τον περιβόητο «νόμο Σιούφα». Με το νόμο εκείνο, μεταξύ άλλων, αποδεσμευόταν το ύψος της σύνταξης από τα 20 ημερομίσθια, ενώ αυξάνονταν τα ηλικιακά όρια κατοχύρωσης δικαιώματος σύνταξης για τις γυναίκες.

Στις 30 του Αυγούστου 1992, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, δήλωνε: «Πρώτη ενέργειά μας όταν θα γίνουμε κυβέρνηση θα είναι η κατάργηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο αυτό είναι στο σύνολό του απαράδεκτο. Δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για οποιαδήποτε συζήτηση».

Από τότε πέρασαν χρόνια, το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση, αλλά όχι μόνο δεν κατάργησε το «νόμο Σιούφα», αντίθετα στήριξε σ' αυτόν τις δικές του αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις. Μέχρι που, το Νοέμβρη του 2003, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, δήλωσε στη Βουλή: «Λέμε "ναι" για ένα νόμο που είχε ψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία και σωστά τον έκανε»...!

Τη σκυτάλη της δικομματικής συναίνεσης πήρε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλής, ο οποίος δήλωσε τον Ιούνη του 2002 στη Βουλή ότι το κόμμα του, αν έρθει στην κυβέρνηση, δεν πρόκειται να καταργήσει τον αντιασφαλιστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ.

Ομως, η πλήρης ταύτιση απόψεων των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποτυπώνεται και στη συμφωνία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι ευρωβουλευτές τους ψήφισαν και ψηφίζουν όλες τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανατροπή των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό (2021-07-07 00:00:00.0)
Τάζει δεύτερο «νόμο Ρέππα» (2007-12-11 00:00:00.0)
Οι συνταξιούχοι στη δικομματική πρέσα (2004-01-31 00:00:00.0)
Οταν ξαναήρθαν οι ξένοι εμπειρογνώμονες... (1997-04-13 00:00:00.0)
Οι προτάσεις του ΔΝΤ και το πόρισμα Τζουμάκα (1996-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ