Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
«Μεροκάματο χάνουμε, ένσημο δε χαρίζουμε»

Το 'χω διηγηθεί πολλές φορές σε φίλους και παρέες. Τώρα, μετά την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για εργασία των νέων χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, επιβάλλεται να γραφεί.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 μπήκαμε στο Πανεπιστήμιο. Παρακολουθούσαμε λιγότερα μαθήματα στα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων γιατί κάναμε περισσότερα μεροκάματα - «μπήκαμε, κατά την τρέχουσα ορολογία, στην αγορά εργασίας» πολύ νωρίς. Στην αρχή βοηθός ενός μηχανικού και μετά στο μαρμαράδικο, όπου τ' αφεντικό από την πρώτη, κιόλας, μέρα μου μίλησε για ένσημα και βιβλιάριο του ΙΚΑ. Πού όμως μυαλό γι' αυτά; Τι με ένοιαζε εμένα; Εγώ το μεροκάματο ήθελα για τις τρέχουσες ανάγκες.

Μετά άρχισα μεροκάματα στην οικοδομή με μάστορα το Σταύρο -τον Εργάτη όπως αυτοαποκαλούνταν - που απ' την πρώτη στιγμή άρχισε την κατήχηση για την κοινωνική ασφάλιση.

- Τον βλέπεις αυτόνε; μου 'λεγε και μου 'δειχνε τον μπαρμπα-Κώστα τον Λαδικό, που είναι μακαρίτης πια.

Ο μπαρμπα-Κώστας, λοιπόν, τότε ήταν 72 χρονών και δούλευε στην οικοδομή για να συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα και να πάρει την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ. Ηταν και κυνηγημένος γιατί ήταν αριστερός. «Αλλά και αυτός ο ευλογημένος δε λογάριασε τη σύνταξη», επέμενε ο Εργάτης που πάντα κατέληγε: «Μεροκάματο χάνουμε! Ενσημο δε χαρίζουμε, γιατί θα έρθει η ώρα που θα σου λείψει».

Οσους λογαριασμούς και αν έκανα, «είχα πάντα καιρό μέχρι να πάρω εγώ τη σύνταξη» και το πήγαινα από αναβολή σε αναβολή για το βιβλιάριο του ΙΚΑ.

Μια μέρα είχαμε απεργία, έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση σε ένα θέατρο κοντά στο Πολυτεχνείο. Και όταν τέλειωσε η συγκέντρωση, οι οικοδόμοι ξεχύθηκαν στους δρόμους. Δεν έκαναν διαδήλωση, αλλά η κυκλοφορία είχε κοπεί. Θυμάμαι πως παρέα με τον Εργάτη ανεβαίναμε τη λεωφόρο Αλεξάνδρας προς τους Αμπελοκήπους και οι εργάτες είχαν κατακλύσει και τις δυο λωρίδες.

Φτάνοντας έξω από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στους Αμπελοκήπους με ρωτάει ο Εργάτης: «Εβγαλες βιβλιάριο;».

Κι όταν του απάντησα «Οχι», δεν άφησε καντήλι για καντήλι. «Γιατί ρε, αγωνίστηκαν γενιές και γενιές, για να τους γράφεις εσύ...», άρχισε να ωρύεται. Με βούτηξε απ' το γιακά, με έμπασε στο ΙΚΑ και πηγαίνοντάς με σε μια υπάλληλο λέει: «Βγάλτου βιβλιάριο ενσήμων και υγείας».

Και έτσι ξεκίνησα την ασφάλιση. Εδιναν, τότε, και κάποια επιδοματάκια στους εργαζόμενους φοιτητές, αλλά μόνο για όσους εργάζονταν τα καλοκαίρια. Με παρέμβαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων τα επιδόματα αυτά γενικεύτηκαν για όλους τους εργαζόμενους φοιτητές και ήταν «σκέτο λουκούμι» καθώς βολευόμαστε στις εξεταστικές περιόδους και δίναμε κανένα μάθημα.

Ομως το μεγάλο μάθημα ήταν άλλο: Πως η κοινωνική ασφάλιση είναι απ' τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων του εικοστού αιώνα στις καπιταλιστικές χώρες, που πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού, παρά την κατάντια στην οποία την έφεραν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα τελευταία χρόνια. Καταλήστεψαν τα Ταμεία, τα χρησιμοποίησαν για ρουσφετολογικές επιδιώξεις και περιόρισαν τις όποιες παροχές για τους ασφαλισμένους. Είχε όμως διατηρηθεί μέχρι σήμερα, παρότι αποδυναμωμένος και συνεχώς υπονομευόμενος, έστω ο δημόσιος, υποχρεωτικός και κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης.

Τώρα οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου οδηγούν 70 χρόνια πίσω, τότε που δεν υπήρχε ούτε ΙΚΑ, όχι μόνο σε πανελλαδική κλίμακα, αλλά ούτε θεσμοθετημένο. Και τις παρουσιάζουν αυτές τις προτάσεις ως μέτρο για την ανεργία των νέων, όταν είναι υποταγή στην απαίτηση των ασφαλιστικών εταιριών, για άρση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης στο όνομα της παγκοσμιοποίησης.

Ούτε ένσημο χαρίζουμε, ούτε ψήφο. Κου-κου-Ε δαγκωτό και κάργα - όπως έλεγε, τότε, κι ο Εργάτης.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ