Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΠΑΣΟΚ
«Μαύρη εργασία», το πακέτο στους βιομηχάνους

Σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ «βγήκε» χτες και στήριξε την πρόταση του Γ. Παπανδρέου, κάνοντας καθαρό ότι ο ανασφάλιστος εργαζόμενος είναι το νέο του μοντέλο εργασίας για τον 21ο αιώνα. Μια πρόταση που συνιστά την πρώτη βαριά ομοβροντία για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της Κοινωνικής Ασφάλισης, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και το στόχο για μείωση κατά 30% του εργατικού κόστους. Αυτό είναι το αληθινό προεκλογικό πακέτο στο μεγάλο κεφάλαιο. Ενα ένα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πήραν θέση υπέρ αυτού του τερατουργήματος, που επιχειρεί μεταξύ άλλων να παγιδεύσει τους νέους ανέργους, να εκμεταλλευτεί ασύστολα το πρόβλημα της ανεργίας που η δική του πολιτική θέριεψε.

Πρώτος και καλύτερος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, χαρακτήρισε «τολμηρή την πρόταση, που μπορεί να δημιουργήσει πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας». «Είναι μια τομή - είπε - που φιλοδοξεί να δώσει θετικές απαντήσεις στις προσδοκίες των νέων». Να, λοιπόν, πώς η δουλιά χωρίς ένσημο, χωρίς σύνταξη, είναι για το ΠΑΣΟΚ «θετική απάντηση». Βέβαια, ο ίδιος θα ομολογήσει την πραγματική στόχευση αυτού του μέτρου: «Το νέο μέτρο είναι απλό και ευέλικτο. Διευκολύνει την επιχείρηση και απαντά απλά στα προβλήματά της. Ωθεί τους εργοδότες να πάρουν περισσότερους εργαζόμενους». Μόνον που αυτοί οι εργάτες θα είναι φτηνό κρέας για τις επιχειρήσεις. Θα είναι ο «πολιορκητικός κριός» που θα ισοπεδώσει το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και μηχανισμός πίεσης προς τους υπόλοιπους εργάτες που ήδη απασχολούνται με ασφάλιση.

Στην ίδια προκλητική γραμμή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Ρέππας, ισχυρίστηκε ότι «είναι καλύτερο κάποιος να εργάζεται και να αμείβεται αποκτώντας γνώση και εμπειρία, από το να παραμένει άνεργος»! Παρά όμως την πρόκληση, έμμεσα ομολογεί ότι το ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του, η περίφημη ανάπτυξή τους και η ΟΝΕ, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στους νέους δουλιά και ασφάλιση, άρα και σύνταξη. Η υποκρισία τους τεράστια. Οταν πριν μια βδομάδα χάριζαν το επίδομα των ανέργων στους εργοδότες, υποστήριζαν ότι το κάνουν για να μπορούν να δουλεύουν μεν τζάμπα οι επιδοτούμενοι άνεργοι, αλλά τους εξασφαλίζουν το ένσημο και τη σύνταξη. Σήμερα τουμπάρουν το δίσκο της δημαγωγίας. Ναι, λένε, θα δουλέψουν οι νέοι χωρίς ένσημο και σύνταξη, αλλά θα βρούνε μεροκάματο..!

Συμπαραστάτης, στο ξεπούλημα της εργατικής τάξης στο μεγάλο κεφάλαιο, ήρθε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς ότι «κάθε πρόταση που έρχεται να απαντήσει στα προβλήματα της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων είναι καλοδεχούμενη. Πρέπει βέβαια η πρόταση αυτή να στηριχτεί θεσμικά και οικονομικά...». Ολα τα υπόλοιπα, ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθούν τα οικονομικά της Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι σκέτη κοροϊδία. Την απάντηση, άλλωστε, σε όποιους καμώνονται ότι δεν ξέρουν τίποτα για το φόνο, τον δίνει ο ίδιος ο Χρ. Πρωτόπαππας, που δήλωσε ξεκάθαρα: «Μα το είπε χθες ο κ. Παπανδρέου, ότι οι εισφορές δε θα πληρώνονται. Από τη στιγμή που δε θα πληρώνονται οι εισφορές, είναι λογικό ότι δε θα έχουμε και την προσμέτρηση που είπαμε (σ.σ. στα συντάξιμα χρόνια)».

Αμήχανα και χτες απάντησε στο ζήτημα η ΝΔ, καθώς διαπιστώνει ότι την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Στρατηγικής της Λισαβόνας πιο αποφασιστικά επιδιώκει να την εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, ανεβάζοντας τους πόντους του στο διαγωνισμό τους απέναντι στην πλουτοκρατία. Ετσι, ο Γ. Σουφλιάς υποστήριξε ότι η «πρόταση» είναι «ανεφάρμοστη» και «εντελώς αμελέτητη». Να υποθέσουμε ότι αν η πρόταση ήταν εφαρμόσιμη και μελετημένη θα την υποστήριζε η ΝΔ; Αυτό είναι τελικά το πρόβλημα της ΝΔ που διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μεροκάματο χάνουμε, ένσημο δε χαρίζουμε» (2004-01-22 00:00:00.0)
Παρουσιάζουν το νόμο Σιούφα σαν πράσινη καινοτομία! (2002-04-16 00:00:00.0)
Αγώνας για πολιτισμό και αξιοπρέπεια (2001-05-13 00:00:00.0)
Πρόταση ανακούφισης για ηλικιωμένες άνεργες (1997-06-12 00:00:00.0)
Πρόλογος με το αντιασφαλιστικό συν-"δημιούργημα" (1997-04-13 00:00:00.0)
Απ' τις "παροχές" του '87 στο σφαγείο του '92 (1996-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ