Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Απευθυνόμαστε στη φλόγα της νιότης σας

Με μαθητές και καθηγητές στο ΤΕΕ στο Πέραμα συναντήθηκε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Παιδιά εργατών, εργάτες τα ίδια». Η σύσταση που έκανε ο δάσκαλος, παρουσιάζοντας τους μαθητές του σχολείου του, είναι ίσως η είδηση, το κεντρικό στοιχείο, αυτού του ρεπορτάζ. Τυπικά επρόκειτο για μια συνάντηση της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με μαθητές του ΤΕΕ στο Πέραμα. Τι σημαίνει όμως με μαθητές του ΤΕΕ στο Πέραμα; Αυτό ακριβώς που είπε ο δάσκαλος: Με παιδιά εργατών, εργάτες τα ίδια. Αυτό το στοιχείο καθόρισε όλη τη συζήτηση. Εδώ δεν είχε χιλιοστό να σταθεί ο καθωσπρεπισμός. Εδώ τα μάτια κοιτάνε κατευθείαν στα μάτια του άλλου. Εδώ η ερώτηση δεν είναι περί διαγραμμάτων. Ρωτάει αυτό που ζητάει απάντηση με βάση το βίωμα. Η ερώτηση δε διατυπώνεται για να δοθεί κάποια επίφαση διαλόγου. Η απάντηση είναι αναγκαία για τη συνέχεια της ζωής. Γι' αυτό και αξιώνεται. Ευθέως, αλλά όχι χυδαία. Με θάρρος, χωρίς θράσος. Με σεβασμό σ' ένα Κόμμα που, όπως είπε ένας δάσκαλος, «δεν το ψηφίζω, αλλά έχω ανάγκη να νιώθω ότι αυτό το Κόμμα παλεύει για μένα».

Οι ανησυχίες πολλές. Μα πριν απ' αυτές η νέα πρόκληση: Οι προχτεσινές δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, που σα να 'ναι σκλάβοι της ιδιοκτησίας του οι νέοι έσπευσε να τους προσφέρει στο κεφάλαιο για να δουλέψουν ανασφάλιστοι. Για να αποκτήσουν, είπε, «εργασιακή εμπειρία». Εδώ στο ΤΕΕ τέτοια φούμαρα δεν πιάνουν. «Ολες οι δουλιές στην περιοχή επανδρώνονται με δικά μας παιδιά, αλλά δεν υπάρχουν δουλιές...», είπε στην αρχή της συζήτησης ο διευθυντής του σχολείου κι έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.


Κι όταν λίγο αργότερα η Αλέκα Παπαρήγα είπε πως ό,τι χειρότερο είναι να δουλεύουν τα παιδιά, τα παιδιά κούνησαν απλά το κεφάλι. Γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι πάει να πει αυτό. Ομως, ζουν στο ...Πέραμα. Εδώ, πρέπει όλοι να δουλεύουν για να ζήσουν. «Εμείς, συνέχισε, η Αλ. Παπαρήγα, πιστεύουμε ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειας δεν πρέπει να είναι εμπόδιο, όπου κι αν θέλει να φτάσει το παιδί. Αυτό σημαίνει πραγματικά δωρεάν Παιδεία. Γνωρίζετε από πρώτο χέρι ότι τα ΤΕΕ τα έφτιαξαν για να βάλουν κι άλλους φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης. Για να παράγουν κατευθείαν φτηνούς ειδικευμένους εργάτες. Η νέα εξαγγελία Παπανδρέου δεν είναι πυροτέχνημα. Πρόσφερε ανασφάλιστη εργασία στην εργοδοσία. Προειδοποιούμε τη νεολαία: Σας επιφυλάσσουν άγρια μοίρα. Μην το δεχτείτε μοιρολατρικά. Απευθυνόμαστε στη φλόγα της νιότης σας, στη θέληση για αντίσταση και στη γνώση που έχετε για να αντιδράσετε. Οι νέοι, ειδικά, πρέπει να διαψεύσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που μέσα από μια καλή διαφήμιση πλασάρονται ως κόμματα της νεότητας και της ανανέωσης για να πουλήσουν μια κακιά πολιτική. Το προϊόν τους είναι άθλιο και κακό. Υπηρετούν το κεφάλαιο. Δεν τους μένει χώρος για την εργατική τάξη και τα παιδιά της. Η νεολαία πρέπει να εκδικηθεί για το γεγονός ότι αυτά τα κόμματα κορόιδεψαν ξανά και ξανά τους γονείς τους. Γιατί τους πήραν πίσω κατακτήσεις. Τις πήραν πίσω κι από τις επόμενες γενιές. Δείξτε τους ότι δε σας ζαλίζει το περιτύλιγμα. Εχετε την πείρα.

Ψηφίστε ΚΚΕ γιατί δεν έχουμε σχέση με την πλουτοκρατία. Γιατί η πρότασή μας δεν απευθύνεται ως ευχή στους εργοδότες αλλά ενάντιά τους, υπέρ του δικαιώματος να έχετε σήμερα σύγχρονη δημόσια και δωρεάν Παιδεία και αύριο δουλιά. Οσοι ψάχνουν για νεανικές ιδέες θα τις βρουν στο ΚΚΕ. Νεανική ιδέα δεν είναι η υποταγή στο κεφάλαιο. Νεανική ιδέα είναι να ζητάς να πάρεις τα κέρδη από το κεφάλαιο. Το ΚΚΕ πάει κόντρα στο ρεύμα. Αντιστεκόμενο σήμερα δίνει τη δυνατότητα και στους νέους να αντισταθούν. Δε δίνουμε μαθήματα στους νέους. Οταν οι άλλοι σας λένε σκύψτε, εμείς απλά λέμε πάρτε την τύχη σας στα χέρια σας, ονειρευτείτε ριζικές αλλαγές κι εκεί στο δρόμο θα συναντηθούμε. Δώστε το δικό σας μάθημα σ' όσους σας χαϊδεύουν.

Προεξοφλούν την ψήφο σας. Τη θεωρούν δεδομένη. Εμείς σας τη ζητάμε. Γιατί πιστεύουμε στο κίνημα της νεολαίας, στην πρωτοπόρα δράση για τη μόρφωση, στους δρόμους και τις πλατείες, με τη δική σας γνώμη, τις δικές σας αποφάσεις. Η ψήφος σας στο ΚΚΕ είναι ψήφος για να δυναμώσει το κίνημα, είναι αισιόδοξη. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα είναι ένα δυνατό χαστούκι στο δικομματισμό».

Κρατάμε τη συζήτηση που ακολούθησε και κράτησε κοντά μια ώρα με τους μαθητές και τους καθηγητές σαν αφετηρία-αφορμή για πολλά ακόμα ρεπορτάζ μ' αυτά τα παιδιά, μ' αυτούς τους δασκάλους τους. Δεσμευτήκαμε για τη συνέχεια. Μας τίμησαν ξανά με την εμπιστοσύνη τους. Χτες το απόγευμα, εκεί στο δικό μας Πέραμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ