Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Μετρούν τις πληγές...

Μεγάλες ήταν οι ζημιές από τον παγετό στις καλλιέργειες

Eurokinissi

Μεγάλες ήταν οι ζημιές από τον παγετό στις καλλιέργειες
Τις ζημιές από το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε όλη τη χώρα, μετρούν οι κάτοικοι αρκετών περιοχών. Μεγαλύτερα προβλήματα, αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου, η Πελοπόννησος και από προχτές το βράδυ η Κρήτη.

Στη Λήμνο, που επλήγη περισσότερο από τις χιονοπτώσεις και τους ισχυρότατους ανέμους, περίπου 30 χωριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, πέντε μέρες μετά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά ενώ, όπως τόνισε σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο έπαρχος του νησιού, Θεόδωρος Μπαβέας, η ηλεκτροδότηση αναμένεται να αποκατασταθεί σε περίπου 10 μέρες. Στο νοσοκομείο παρατηρείται κοσμοσυρροή, καθώς πολλοί κάτοικοι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν με μαγκάλια.

Στη Λέσβο έχει καταστραφεί σημαντικό τμήμα του δικτύου της ΔΕΗ, λιμενικές εγκαταστάσεις, αγροτικές και άλλες περιουσίες έχουν χαθεί, ενώ αρκετά χωριά παραμένουν, ακόμα και σήμερα, αποκλεισμένα. Με δήλωσή του ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης, κατήγγειλε τις ευθύνες «της κυβέρνησης διότι παρόλο που πέρασαν αρκετές μέρες από την κακοκαιρία ακόμα δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει τα προβλήματα στα νησιά. Ευθύνες έχουν και όλοι οι άλλοι φορείς που εμπλέκονται». Ακόμα, απαίτησε την άμεση επίλυση των προβλημάτων, την ανακούφιση των πληγέντων από την κακοκαιρία, την άμεση αποζημίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων που έπαθαν ζημιές, αλλά και γενικότερα όσων επλήγησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Στη Σκύρο, σημαντικότατες είναι οι ζημιές που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι καθώς πολλά πρόβατα έχουν χαθεί εξαιτίας της κακοκαιρίας, καθώς επίσης και οι αγρότες αφού πολλές καλλιέργειες και αρκετά στρέμματα με ελιές, πάγωσαν. Πλήγμα δέχτηκε και το στρατιωτικό αεροδρόμιο του νησιού, καθώς παρέμεινε αποκλεισμένο λόγω του χιονιού, αφού τα μηχανήματα που είχε και ήταν ικανά να καθαρίσουν την πίστα απογείωσης, δεν μπορούσαν να κινηθούν, εξαιτίας των οδηγών που είχαν μείνει στα σπίτια τους, λόγω της κακοκαιρίας! Ετσι, ζητήθηκε η βοήθεια από κτηνοτρόφους της περιοχής, να καθαρίσουν το αεροδρόμιο με τα τρακτέρ τους.

Στην Πελοπόννησο, πάρα πολλά στρέμματα με καλλιέργειες πατάτας καταστράφηκαν από τον πάγο που τις κάλυψε, στην Μεσσηνία και την Αχαΐα, ενώ στην Αργολίδα, αγκινάρες, εσπεριδοειδή και διάφορα κηπευτικά καταστράφηκαν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Καταστροφές έχουν υποστεί τα λιμάνια σε Νάξο, Αμοργό, Κουφονήσι, Κέα και Δονούσα, ενώ στον Αγιο Ευστράτιο, δεν μπορεί να δέσει κανένα μεγάλο πλοίο.

Πρωτοφανής κακοκαιρία πλήττει τις τελευταίες μέρες την Κρήτη, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε όλους τους νομούς του νησιού. Πολλά χωριά έχουν αποκλειστεί, εκατοντάδες με τα αυτοκίνητά τους εγκλωβίστηκαν στους δρόμους, ενώ εκτεταμένες είναι και οι διακοπές ρεύματος. Από την Κυριακή το βράδυ, ο Δήμος Οροπεδίου στο νομό Λασηθίου, κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το χιόνι στην περιοχή είχε φθάσει σε μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα τα εκχιονιστικά μηχανήματα να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, καθυστερώντας δραματικά το έργο τους διάνοιξης των δρόμων κλπ.

Η χιονόπτωση δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα στο Β. Μεραμπέλο, καθώς και στο Δήμο Λεύκης. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε όλο σχεδόν το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού. Από τη σφοδρή κακοκαιρία, όμως, δε γλίτωσε ούτε ο νομός Ηρακλείου. Πολλοί δήμοι του νομού έχουν αποκλειστεί καθώς και αγροτικοί, επαρχιακοί δρόμοι αλλά και το κεντρικό οδικό δίκτυο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ