Παρασκευή 30 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κυβερνητικός αντικομμουνιστικός οχετός σε βάρος των συνταξιούχων

Χτεσινή χυδαιότητα του υφυπουργού Ανάπτυξης, Α. Καλαφάτη, σε βάρος των συνταξιούχων της χώρας και του ΚΚΕ

Μετά τον υφυπουργό Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλο που χαρακτήρισε «εύπορους τους συνταξιούχους», ήρθε ο Α. Καλαφάτης να πει πως οι πεινασμένοι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας πρέπει να ενισχύουν και τα παιδιά τους!

Eurokinissi

Μετά τον υφυπουργό Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλο που χαρακτήρισε «εύπορους τους συνταξιούχους», ήρθε ο Α. Καλαφάτης να πει πως οι πεινασμένοι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας πρέπει να ενισχύουν και τα παιδιά τους!
Μετά τα αρΠΑΧΤΙκά έρχονται και οι αντικομμουνιστές. Ενας τέτοιος αντικομμουνιστής, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Καλαφάτης εμφανίστηκε χτες στη δημόσια ραδιοφωνία (ΕΡΑ 5) στην εκπομπή «Δίκτυο χωρίς σύνορα» να δηλώνει ότι για τις συντάξεις πείνας φταίει το ΚΚΕ! Φταίει μάλιστα γιατί είχε ως αρχή του να αποτάσσει τους δηλωσίες και έτσι οι εξόριστοι δεν έβγαιναν από τη φυλακή για να δουλέψουν και σήμερα δε διαθέτουν αρκετά ένσημα.

Αυτά στο τέλος της συνέντευξης περιβόλι, γιατί πριν το αντικομμουνιστικό του ξέσπασμα, ο υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, είχε φορτώσει τις χαμηλές συντάξεις στους ίδιους τους συνταξιούχους.

Ισχυρίστηκε λοιπόν ο Α. Καλαφάτης ότι «ένας συνταξιούχος ο οποίος έχει πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν είναι πένης. Στο ΙΚΑ εάν έχεις πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα κατοχυρώσει, τα χρήματα που παίρνεις ως σύνταξη είναι αρκετά. Και όχι μόνο δεν πας στα παιδιά σου για να ζητιανέψεις, αλλά ίσα - ίσα υποβοηθάς τα παιδιά σου...».

Τα επίσημα όμως στοιχεία για το ύψος των συντάξεων άλλα επιβεβαιώνουν. Οι κατώτερες συντάξεις στο ΙΚΑ και στο ΤΕΒΕ είναι σήμερα 392 ευρώ, αλλά υπάρχουν βεβαίως και «συντάξεις» των 200 ευρώ! Η μέση σύνταξη στο ΙΚΑ είναι 500 ευρώ και στο ΤΕΒΕ στα 531. Τώρα αν αυτά τα εξευτελιστικά ποσά φτάνουν και για τα παιδιά του συνταξιούχου: Εμείς απλά ρωτάμε ποια είναι τα εισοδήματα που βγάζει ο κ. Καλαφάτης;

Από 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχους, μόνο 6 στους 100 έχουν σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ. Και έχουν οι συνταξιούχοι χαμηλές συντάξεις όχι μόνο γιατί δεν έχουν τα ένσημα και των 35 χρόνων. Αλλά κυρίως, γιατί οι μισθοί πάνω στους οποίους υπολογίζεται η σύνταξη είναι εξευτελιστικοί. Για να μη θυμίσουμε ότι με τους αντιασφαλιστικούς νόμους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, η σύνταξη στο ΙΚΑ αντί να υπολογίζεται στους μισθούς του τελευταίου έτους, υπολογίζεται στην τελευταία πενταετία. Ή ότι πλέον δεν υπολογίζονται τα δώρα. Υπάρχουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που και με 35 χρόνια δουλιάς, οι συντάξεις τους κυμαίνονται στα 600 με 700 ευρώ.

Αλλά μήπως για την έλλειψη ενσήμων σημαίνει ότι οι μεταπολεμικές γενιές δεν εργάστηκαν; Το αντίθετο, δούλεψαν 40 και 50 χρόνια. Αλλά τα ένσημα τους τα έκλεβαν οι εργοδότες. Και συνέβη αυτό, γιατί κάποιες κυβερνήσεις έβαζαν πλάτη. Γιατί και τότε υπήρχαν κάποιοι άλλοι λαοπλάνοι που ενώ κάλυπταν τους βιομηχάνους, έλεγαν στους εργάτες μην κοιτάνε τα ένσημα. Αυτό δηλαδή που κάνει τώρα και ο Γεώργιος Παπανδρέου ο νεότερος, που με θράσος καλεί τους νέους να δουλέψουν χωρίς ένσημο, χωρίς ασφάλιση.

Και είναι ντροπή, αυτοί που από τα προεκλογικά μπαλκόνια λένε στους νέους να δουλεύουν χωρίς ένσημα, να εγκαλούν τους εργαζόμενους για την ανασφάλιστη εργασία.

Μας είπε μάλιστα ο κύριος υφυπουργός, ότι η άποψη που υποστηρίζει πως «ο εργαζόμενος ο φουκαράς δε φταίει σε τίποτα είναι λανθασμένη, ισοπεδωτική και έχει στοιχεία φασίζουσας νοοτροπίας». Τα περί «συνευθύνης» των πολιτών τα ακούσαμε και από τον κύριο Παπανδρέου. Είναι η γνωστή πολιτική, όπου το κράτος δεν έχει καμία ευθύνη για να υποστηρίξει τα δικαιώματα των εργατών. Εχει όμως ευθύνη για να κατοχυρώσει τα κέρδη της εργοδοσίας. Οσο για τη «φασίζουσα νοοτροπία» δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον καθρέφτη τους. Εκεί θα δούνε τον επίδοξο αρχηγό τους να προωθεί την ανασφάλιστη εργασία και δίπλα του, τους γκεμπελίσκους σαν του λόγου του, να αλυχτάνε ότι για την ανασφάλιστη εργασία έχουν ευθύνη οι εργαζόμενοι...

Το τελευταίο το καταγράφουμε, μόνο και μόνο για να παραδώσουμε τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ, στη δημόσια χλεύη... Είπε λοιπόν ο κ. Καλαφάτης ότι ξέρει ανθρώπους «πάρα πολλούς και τους ξέρουμε όλοι, οι οποίοι ήταν σε εξορίες, οι οποίοι είχαν διαλύσει τις οικογένειές τους και δεν υπέγραφαν δήλωση. Αρα η ατομική ευθύνη υπάρχει. Φταίει το αριστερό κίνημα που είχε ως αρχή του, τους δηλωσίες να τους αποτάσσει».

Πράγματι, το ανώτερο στάδιο της αντεργατικής πολιτικής είναι ο αντικομμουνισμός. Αυτός που τα βάζει με τους εργάτες, αργά ή γρήγορα θα τα βάλει και με τους κομμουνιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ