Κυριακή 1 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κρίσιμη ιστορική περίοδος

Συνέντευξη με τον Νταβίντ Βελάσκες, γενικό γραμματέα της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Βενεζουέλας και τον Ολιβερ Γουικένφρεντ, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Νεολαίας του «Κινήματος της 5ης Δημοκρατίας» (Movimiento V Republica - MVR)

H Κούβα δεν είναι μόνη πια και οι ΗΠΑ βλέπουν «άξονα»

Associated Press

H Κούβα δεν είναι μόνη πια και οι ΗΠΑ βλέπουν «άξονα»
Η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τη Βενεζουέλα. Ενδιαφέρουσα αναφορικά με τις ριζικές μεταβολές και μετασχηματισμούς που προωθεί και πραγματώνει η κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες, σε τομείς νευραλγικούς και κρίσιμους, όπως η οικονομία και ειδικότερα στον πετρελαϊκό τομέα, στην κατανομή του εισοδήματος, στην αναδιάρθρωση της ιδιοκτησίας της γης. Αλλά και στην Παιδεία με την καμπάνια αναλφαβητισμού με τη στήριξη της κουβανικής κυβέρνησης και στην Υγεία για κάθε ένα και πάλι με τη στήριξη εκατοντάδων Κουβανών γιατρών. Ριζικές μεταβολές στο πλαίσιο της μπολιβαριανής επανάστασης που συντελούνται μάλιστα σε μία κρίσιμη ιστορική περίοδο για τη Λατινική Αμερική. Αυτά τονίζουν από κοινού ο Νταβίντ Βελάσκες, γενικός γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Βενεζουέλας και ο Ολιβερ Γουικένφρεντ, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Νεολαίας του «Κινήματος της 5ης Δημοκρατίας».

«Μία περίοδος που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη των κινημάτων σε όλη τη Λατινική Αμερική, όπως φάνηκε εξάλλου και κατά τις Συνόδους του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ που έγιναν τα πρώτα χρόνια στο Πόρτο Αλέγκρε. Κινήματα που έχουν στόχο την αλλαγή και μετασχηματισμό των κοινωνιών των χωρών τους και κυρίως την αντίσταση των λαών της Λατινικής Αμερικής, για άλλη μια φορά, στην επέλαση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, μετά από μια περίοδο που σημαδεύτηκε με την επέμβαση στη Γρενάδα, το βρώμικο πόλεμο στη Νικαράγουα κ.ά.», θα τονίσει ο Ολιβερ Γουικένφρεντ. Ενώ ο Νταβίντ Βελάσκες θα συμπληρώσει ότι η επέλαση αυτή, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, επιχειρείται κυρίως με την προώθηση της δημιουργίας της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (FTAA-ALCA) μετά τη λαίλαπα της επιβολής του μοντέλου της ελεύθερης αγοράς, που επέφερε την καταστροφή των τοπικών και περιφερειακών οικονομιών και κατά συνέπεια κοινωνιών. «Αυτές οι καταστροφές, η εξαθλίωση, η πείνα είναι που οδήγησαν στη συνειδητοποίηση και μετέπειτα στη ριζοσπαστικοποίηση των λαών της Λατινικής Αμερικής».

Συντονισμένη από ξένα κέντρα η επίθεση

Κόκκινο, το χρώμα της επανάστασης...

Associated Press

Κόκκινο, το χρώμα της επανάστασης...
«Ειδικότερα για τη Βενεζουέλα, το τελευταίο διάστημα οι πολιτικές εξελίξεις έχουν σημαδευτεί από τη συντονισμένη και από ξένα κέντρα προσπάθεια της αντιπολίτευσης της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" (Coordenadora Democratica), για τη συλλογή υπογραφών και συνάμα για αποπομπή του προέδρου από το αξίωμά του», απάντησαν και οι δύο με ένα στόμα αναφερόμενοι στις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Οσον αφορά στην αντιπολίτευση, αξίζει κανείς να σημειώσει ότι πρόκειται για ένα συνονθύλευμα πολιτικών οργανώσεων με ηγεσίες διαφοροποιούμενες ριζικά, περιλαμβάνοντας από ακροδεξιές δυνάμεις που ηττήθηκαν από την Μπολιβαριανή Επανάσταση, μέχρι γελοίες ακροαριστερές ομάδες και οργανώσεις ανίκανες να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες της κατάστασης της Βενεζουέλας, η οποία προέκυψε από την κοινωνική και στρατιωτική εξέγερση υπό τον Ούγο Τσάβες το 1992 και σχηματοποιήθηκε κατά τις εκλογές του 1998.

«Αρχικώς ανακοίνωσαν ότι συλλέχτηκαν 3.600.000 υπογραφές, νούμερο που ξεπερνά κάθε προσδοκία, ακόμη και των ίδιων. Εντούτοις, η νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε εκ μέρους της Coordenadora Democratica είναι κάτι παραπάνω από αμφισβητήσιμη. Υπήρξαν δεκάδες καταγγελίες σχεδόν από όλες τις πόλεις όπου στήθηκαν οι κάλπες για διπλοεγγραφές ή εκβιαστική και αναγκαστική προσέλευση, δηλαδή με άλλα λόγια περί νοθείας κατά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά οι υπογραφές που κρίθηκαν νόμιμες για να κατατεθούν στο Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο δε φθάνουν το 1.900.000» θα τονίσει ο Ολιβερ Γουικένφρεντ, συμπληρώνοντας ότι «αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά είναι ότι παρά το γεγονός αυτό, ο φετινός Δεκέμβρης, σε αντίθεση με το παρελθόν, εάν ειδικά θυμηθεί κανείς τα γεγονότα που έλαβαν χώρα ακριβώς ένα χρόνο πριν, ήταν εξαιρετικά ήρεμος. Η αιτία; Η χρονιά αυτή είναι, χρονιά εκλογών. Τοπικές εκλογές και εκλογές για τα περιφερειακά Κοινοβούλια, που θα κρίνουν όμως μεγάλο τμήμα των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από το νέο Σύνταγμα. Ετσι, η προσπάθεια αυτής της αντιπολίτευσης δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία ακόμη προσπάθεια δημιουργίας των συνθηκών αναταραχής και συνάμα προετοιμασίας για τη μάχη που έρχεται. Αυτή, της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, τον Ιούνη και τον Ιούλη. Η καμπάνια όμως έχει ήδη αρχίσει εδώ και τέσσερις μήνες...».


Προβοκάτσιες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, όπως τις είδε η κάμερα του BBC
Προβοκάτσιες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, όπως τις είδε η κάμερα του BBC

Διαρκής κινητοποίηση και επαγρύπνηση

Associated Press

Διαρκής κινητοποίηση και επαγρύπνηση

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ