Κυριακή 1 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
«Επιχείρηση μοντέλο - Νικαράγουα»

-- Εντούτοις κανείς δεν μπορεί, παρά να παρατηρήσει μία υφιστάμενη διχοτόμηση της κοινωνίας της Βενεζουέλας, ενώ ουκ ολίγοι παρατηρούν ότι η κυβέρνηση Τσάβες έχει χάσει τη μεσαία τάξη...

-- Ο.Γ.: Αυτή η διχοτόμηση για την οποία κάνατε λόγο είναι γεγονός. Ή καλύτερα ήταν πραγματικότητα. Ηταν μία τεράστια πρόκληση για την κυβέρνηση Τσάβες και μεγάλο τμήμα των δυνάμεών μας, δηλαδή όλων των δυνάμεων που στηρίζουν την μπολιβαριανή επανάσταση. Η πάλη μας επικεντρώθηκε στη σωστή ενημέρωση, στην αντιμετώπιση της πλύσης εγκεφάλου και χειραγώγησης της συνείδησης και τη διεύρυνση της λαϊκής βάσης υποστήριξης. Επίσης, στην αντιμετώπιση διαφόρων προβοκατσιών που επιχειρούνται από διάφορα τμήματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στην προσπάθεια αντιμετώπισης της στρατικοποίησης της κοινωνίας μας, που ενδεχομένως οδηγούσε σε επικίνδυνες ατραπούς. Τα αποτελέσματα είναι ορατά και φάνηκαν κατά την εκτίμησή μας και στην εκστρατεία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

-- Ν.Β.: Ως ένα βαθμό είναι σωστό και η εκτίμησή μας είναι ότι πρόκειται για μία σαφή εκδήλωση της ταξικής πάλης και του διαχωρισμού των ανταγωνιστικών στρατοπέδων, μεταξύ των τάξεων που εκπροσωπούν.

Από τη μία πλευρά, οι προοδευτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση και η πλατφόρμα τους, που βασίζεται στην πάλη για νίκη έναντι του νεοφιλελευθερισμού και την επίτευξη της εθνικής ανεξαρτησίας και ελευθερίας. Από την άλλη πλευρά, βρίσκονται οι δυνάμεις της ολιγαρχίας και οι ελίτ, των οποίων η τύχη είναι άρρηκτα δεμένη με το σύστημα κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών και τα προνόμια των οποίων αποκτήθηκαν διά μέσου της στυγνής εκμετάλλευσης του λαού.

Ο αγώνας που δίνουμε, εκτός της ενημέρωσης και της αντιμετώπισης των κινδύνων, δηλαδή την εξουδετέρωση και απομόνωση των πεισματωδών δεξιών και αντιδραστικών τμημάτων, είναι και για την προσχώρηση στην μπολιβαριανή επανάσταση των μεσαίων στρωμάτων. Και αυτό κατά τη γνώμη μας πραγματώνεται. Γι' αυτό και η αλλαγή στάσης μεγάλου τμήματος της μεσαίας τάξης, που συνειδητοποιούν πια τι συντελείται στη χώρα και κυρίως ότι αυτό δε θα είναι εις βάρος τους, αλλά προς όφελός τους.

Διαρκής επαναστατική επαγρύπνηση και κινητοποίηση

-- Ειδικά αναφερόμενοι στην πάλη των κομμουνιστών;

-- Ν.Β.: Διαρκής και ασίγαστη πάλη, τόσο μέσω του Επαναστατικού Συμβουλίου στο οποίο συμμετέχουμε, όσο και μέσα στη νεολαία, στους αγρότες και κυρίως στα συνδικάτα και στο λαό. Τι πρέπει να κάνουμε και τι κάνουμε; Επιγραμματικά:

1. Παλεύουμε ενάντια στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης που επιχειρείται με την καμπάνια των υπογραφών και προσφυγής σε δημοψήφισμα προκειμένου ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες να εκπέσει του προεδρικού αξιώματος.

2. Δίνουμε τη μάχη για τις τοπικές εκλογές.

3. Οργανώνουμε την εκστρατεία πληροφόρησης τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο για τα τεκταινόμενα και την επίθεση που εκδηλώνεται εκ μέρους των αντιδραστικών δυνάμεων.

Αντλούμε δυνάμεις κυρίως από την πρόσφατη εμπειρία μας. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η μεγάλη μάχη κατά τη διάρκεια της περσινής «γενικής απεργίας» δόθηκε μέσα στα συνδικάτα και τους εργατικούς χώρους. Μεγάλο τμήμα της μικρομεσαίας και της μεσαίας τάξης θεώρησε ότι ήταν εν ομηρία ή εγκλωβισμένο ανάμεσα στις αντιδραστικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τις επαναστατικές δυνάμεις. Ο αγώνας των συνδικαλιστών και των κομμουνιστών ήταν να τους κάνουμε να συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται για ταξικό αγώνα και ότι η υπεράσπιση των πραγματικών τους συμφερόντων, θα γίνει μόνο εάν σταθούν με το πλευρό των δυνάμεων που παλεύουν γι' αυτά, δηλαδή τις επαναστατικές δυνάμεις.

Επίσης ένα ακόμη μέτωπο είναι η επαγρύπνηση και η υπεράσπιση της επανάστασης. Η μάχη δίδεται ώστε ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του λαού να βρίσκεται σε διαρκή επαναστατική επαγρύπνηση και κινητοποίηση. Η μάχη είναι πολύπλευρη και πολυεπίπεδη. Στους τόπους δουλιάς, μόρφωσης, ειδικά τώρα με την καμπάνια κατά του αναλφαβητισμού, κυρίως ενάντια στην προσπάθεια εξαγοράς ψήφων και συνειδήσεων, με τις χιλιάδες δολάρια που έχουν πλημμυρίσει τη χώρα. Τεράστια χρηματικά ποσά, για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι τους μέσω της χρηματοδότησης ορισμένων κύκλων, ώστε να εμπλέξουν τη Βενεζουέλα είτε στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», είτε ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία να διαχυθεί μέσω των παραστρατιωτικών ομάδων κ.ά. Είναι δυστυχώς εξαιρετικά επικίνδυνο το γεγονός ότι χρηματοδοτούνται ένοπλες ομάδες που δρουν κυρίως στα σύνορα με την Κολομβία. Προσπαθούν λοιπόν να δημιουργήσουν μία κατάσταση ανάλογη με αυτή που δημιουργήθηκε και στη Νικαράγουα, με σαμποτάζ, ανατροπές, δολοφονίες, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ