Σάββατο 31 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Προεκλογικές μεθοδεύσεις ξεπουλήματος

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ

Μεθοδεύσεις που στόχο έχουν την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Το σχέδιο, που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή τα «τζιμάνια» του ΠΑΣΟΚ, προβλέπει την πώληση του 60% που κατέχει η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ) στην «Πίνδος ΑΕ» (Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων) και στην «ΑΣΗΚ ΑΕ» (Αναπτυξιακός Φορέας Συνεταιρισμών Ηπείρου - Κέρκυρας). Οι δύο αυτοί φορείς έχει οριστεί να αγοράσουν αντίστοιχα το 45% και το 15% με κοινοπρακτικό δάνειο (υπολογίζεται ότι θα είναι γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ). Σε αυτή τη «λύση» του ιδιοκτησιακού της «Δωδώνης» κατέληξαν η ΑΤΕ και οι φιλικά προσκείμενες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ Ενώσεις Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, ύστερα από διαβουλεύσεις με κυβερνητικούς παράγοντες και το υπουργείο Γεωργίας, το Νοέμβρη του 2003.

Πριν από λίγες μέρες οι Ενώσεις Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, οι δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, το Σωματείο Εργαζομένων Συνεταιριστικών Οργανώσεων Νομού Ιωαννίνων και ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Νομού Ιωαννίνων (ΑΚΣΙ) δημοσίευσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζουν ένθερμα τη «λύση» του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της «Δωδώνης» με την πώληση των μετοχών στην «Πίνδος ΑΕ» και στην «ΑΣΗΚ ΑΕ», προβάλλοντας πως με αυτό τον τρόπο η «Δωδώνη» περνάει στους... φυσικούς της φορείς. Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση ασκούν κριτική στη ΝΔ, γιατί θεωρεί ότι η «λύση» που αποφασίστηκε αποτελεί προεκλογική μεθόδευση του ΠΑΣΟΚ και ξεπούλημα της «Δωδώνης». Παράλληλα, η ΝΕ Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, της οποίας οι απόψεις ταυτίζονται πλήρως με αυτές των φορέων που έβγαλαν την ανακοίνωση, κάνει επίθεση στη ΝΔ, γιατί στο παρελθόν είχε επιδιώξει την ιδιωτικοποίηση της εν λόγω γαλακτοβιομηχανίας...

Το βρώμικο δικομματικό παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της κερδοφόρας συνεταιριστικής επιχείρησης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι η ιδιωτικοποίησή της έχει δρομολογηθεί από τα τέλη του 2001 και είναι αποτέλεσμα των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών που γίνονται στην αγροτική οικονομία. Η κυβέρνηση μετέτρεψε τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις σε Ανώνυμες Εταιρίες των μεγαλοαγροτών και των εμποροβιομηχάνων, οι οποίες από κοινού θα εκμεταλλεύονται και θα επιδιώκουν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Η ΕΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβερνητική δημαγωγία, η οποία κρύβει το γεγονός ότι η «Πίνδος ΑΕ» γρήγορα θα μπει στο χρηματιστήριο και μαζί με αυτή και το 45% της «Δωδώνης». Καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας να τους χαλάσουνε τα σχέδια. Και επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Η ιδιωτικοποίηση της "Δωδώνης" είτε "πράσινη" είτε "γαλάζια" θα χτυπήσει ανεπανόρθωτα την κτηνοτροφία, δηλαδή την καρδιά της οικονομίας στην Ηπειρο και θα μαραζώσει ακόμα περισσότερο ο τόπος. Μην αφήσετε να χαθούν δεκαετίες κόπων και θυσιών. Καμία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της "Δωδώνης" και διεύρυνση του κοινωνικού χαρακτήρα της.

Η "Δωδώνη" έγινε από το δικό σας μόχθο και σε σας ανήκει. Γι' αυτό οι μετοχές που κατέχει η ΑΤΕ είναι δικές σας και θα πρέπει να αποδοθούν στην ονομαστική τους τιμή και ούτε δραχμή παραπάνω. Οι μετοχές να πάνε στις Ενώσεις και σε κανέναν άλλον. Ούτε στην "ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ" ούτε σε άλλη ΑΕ, ούτε σε πρόσωπα τα οποία σήμερα έχουν μετοχές και αύριο στην ανάγκη τις πουλάνε σε κάποιο μεγαλοσχήμονα ιδιώτη επενδυτή.

Οι Ενώσεις να μη δώσουν ούτε μια μετοχή στο χρηματιστήριο και να διεκδικήσουν αγωνιστικά την προνομιακή ενίσχυση των ίδιων και των συνεταιρισμών και την ταυτόχρονη κατάργηση του αντιαγροτικού νόμου για τους συνεταιρισμούς που τους μετατρέπει σε ανώνυμες εταιρίες μεγαλοαγροτών και εμποροβιομηχάνων. Προκειμένου να επιβιώσουν, να αγωνιστούν, για να ανατραπεί η σημερινή αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και να διαμορφωθεί μια άλλη αγροτική πολιτική που θα αναγνωρίζει το ρόλο των συνεταιρισμών και θα στηρίζει και θα βελτιώνει τα εισοδήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ