Σάββατο 31 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ «ΘΑΥΜΑΤΑ»

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ! «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ναυάγησαν και όλα δείχνουν ότι μετεκλογικά θα υπάρξουν απεργίες. Στη χθεσινή δεύτερη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών η εργοδοτική πλευρά τορπίλισε κάθε πιθανότητα για επίτευξη συμφωνίας, αφού στα εργατικά αιτήματα για αύξηση 8% και για εβδομαδιαία εργασία 39 ωρών, αντιπρότεινε αυξήσεις 3,2% (δηλαδή κατώτατο μισθό 537 ευρώ από 518,32 που είναι τώρα), ενώ απέρριψε την πρόταση για μείωση του ωραρίου εργασίας» («ΒΗΜΑ»).

«ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»! «Η χθεσινή ρήξη εργοδοσίας -συνδικάτων σχετικά με τις μισθολογικές αυξήσεις αντανακλά την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής να διευθύνει αποτελεσματικά την οικονομία. Γιατί είναι απολύτως φυσιολογικό όταν η κυβέρνηση διατυμπανίζει τα "περί ισχυρής οικονομίας" και ο υπουργός Οικονομίας εξαγγέλλει πως "προτιμά να θυσιάσει λίγο πληθωρισμό και έλλειμμα χάριν λίγο περισσότερης ανάπτυξης" προσφέροντας μισθολογικές αυξήσεις 6-8% στο Δημόσιο, τα ιδιωτικά εργατικά συνδικάτα να διεκδικούν ανάλογες αυξήσεις» (Από το άρθρο της «ΕΞΠΡΕΣ»).

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ... «Απεργιακή κινητοποίηση και κοινωνική αναστάτωση θα "κληρονομήσει" η νέα κυβέρνηση, αφού η ΓΣΕΕ προσανατολίζεται να απεργήσει μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, ύστερα από την αιφνίδια διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες. Πέρα από το χάσμα που δείχνει να χωρίζει τις δύο πλευρές αυτή τη στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έτσι γεννάται πολιτικό ζήτημα, αφού οι εργαζόμενοι "χρησιμοποιούνται" από τη διοίκηση της Συνομοσπονδίας στις κινήσεις για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων» («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ... «Με στάσεις εργασίας απάντησε χθες το μεγαλύτερο συνδικάτο βιομηχανικών εργατών της Γερμανίας, IG Metal, στις "προτάσεις-πρόκληση" των εργοδοτών τους για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Ο πρώτος γύρος των συζητήσεων οδηγήθηκε σε αποτυχία, καθώς ο σύνδεσμος των εργοδοτών παρέμεινε άκαμπτος στις αρχικές τους προτάσεις για αύξηση στους μισθούς μόλις κατά 1,2% έως τα τέλη Μαρτίου 2005 και ακόμη 1,2% για το 12μηνο που θα ακολουθήσει. Οι αυξήσεις αυτές μόλις που αγγίζουν το επίπεδο του γερμανικού πληθωρισμού... Σαν να μην έφθανε όμως αυτή η μεγάλη διαφορά απόψεων για τις αυξήσεις στους μισθούς, οι εργοδότες ζήτησαν από το συνδικάτο ελαστικότερες συμβάσεις, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να επιμηκύνουν τα ωράρια εργασίας όταν το απαιτεί η ζήτηση» (Χρ. Ζιώτης - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ