Σάββατο 31 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η κυρα - Καλλιόπη

Ηταν το πιο κρύο πρωινό του χειμώνα. Εξι το πρωί και ο χιονιάς ξύριζε. Η κυρα - Καλλιόπη - κάνα-δυο μήνες πριν τη σύνταξη - τυλιγμένη με μια μεγάλη μαντίλα, ξεροστάλιαζε μαζί μας στην πρόσφατη στάση εργασίας έξω από το ξενοδοχείο. Καμαριέρα τα τελευταία 15 χρόνια, απ' όταν έμεινε χήρα και σπούδαζε το μοναχογιό της στο Φυσικό. Ούτε και η ίδια θυμάται πόσα δωμάτια έχει καθαρίσει μέχρι σήμερα.

«Κυρα - Καλλιόπη, μπες μέσα στο αμάξι μου, θα ξεπαγιάσεις εδώ έξω», την παρακαλούσα για πολλοστή φορά. «Ακου, γιε μου, ή κάνουμε περιφρούρηση, ή πάμε σπίτια μας. Τα 'παμε αυτά, δεν τα 'παμε;». Ηθελα να επιμείνω αλλά η φλόγα μες στα μάτια της δε μου άφησε κανένα περιθώριο. Με είδε, ωστόσο, ανήσυχο και ήρθε κοντά μου ακουμπώντας στο μπράτσο μου. «Ακου μικρέ, δόκιμε επαναστάτη», μου είπε με φωνή σταθερή αλλά που μόλις ακουγόταν, «αν νομίζεις ότι μ' έβγαλες εδώ έξω για να μείνω μέσα στο αμάξι σου γελάστηκες. Ο πατέρας μου έχασε το πόδι του από κρυοπαγήματα στο Μέτωπο του '41 και τον μεγάλο μου αδελφό απ' όταν τον στείλανε στη Γυάρο το '69 δεν τον ξανάδα ζωντανό. Και περιμένεις εγώ να κάνω απεργία μέσα από το αυτοκίνητο;».

Εμεινε για λίγο σιωπηλή και συνέχισε με πιο μαλακή και συνωμοτική φωνή: «Σε λίγο θα 'ρθουν οι συναδέλφισσες για δουλιά και η μικρή Γεωργία θα μπει μέσα. Την έχουν πιάσει από μέρες οι διευθυντάδες και τη φοβίσανε. Και να της πεις να κάτσει έξω δε θα σ' ακούσει. Εγώ είμαι σαν μάνα της. Θα την "ψήσω" εγώ. Θα με ντραπεί εμένα». Καμιά ώρα αργότερα ήρθαν οι πρώτες καμαριέρες.

Πιάσαμε κουβέντα για τους απεργοσπάστες που είχαν μπει από το προηγούμενο βράδυ στο ξενοδοχείο και δεν πρόσεξα την Γεωργία που πλησίαζε για να μπει από την κεντρική είσοδο. Πριν προλάβω να αντιδράσω με είχε προσπεράσει ήδη η κυρα - Καλλιόπη. Την έφτασε σχεδόν τρέχοντας, πριν περάσει την πόρτα. Για ένα λεπτό στεκόταν και οι δυο μπροστά στον γενικό διευθυντή, προφανώς ανταλλάσσοντας κάποιες κουβέντες, αν έκρινα σωστά από τις κινήσεις τους. Σε λίγο γύρισαν και οι δυο προς το μέρος μου με βήμα γρήγορο. «Καλά, τι της είπες εκεί μπροστά στον γενικό, κυρα - Καλλιόπη, και γύρισε;», ρώτησα. Η κυρα - Καλλιόπη με κοίταξε όλο νόημα, κλείνοντάς μου το μάτι.

«

Αντε πρόεδρε, τώρα που είμαστε όλοι εδώ τράβα ως το μαγαζάκι με τα ψιλικά και πάρε ένα μπουκάλι κονιάκ να κυκλοφορήσει ξανά το αίμα μας και ένα "Ριζοσπάστη" να δούμε τα ψηφοδέλτια του Κόμματος. Εχουμε αγώνα αύριο»! Γυρίζοντας με το «Ριζοσπάστη» και το κονιάκ και βλέποντας από μακριά τους 40 αγωνιστές συναδέλφους και συναδέλφισσες που μείνανε έξω στο κρύο, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες δουλιάς, βρήκα άλλους 39 λόγους να ψηφίσω ΚΚΕ. Βρήκα μια ακόμη εξήγηση γιατί αυτό το κόμμα ζει 85 χρόνια. Να 'σαι καλά κυρα - Καλλιόπη!


Νίκος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ» (πρώην «ΧΑΝΔΡΗΣ»), υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄ Αθήνας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ