Σάββατο 31 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Πολιτικό εμπόριο οι υποσχέσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Ο επικεφαλής του εκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος αποκαλύπτει πως τα «φιλολαϊκά μέτρα» που υπόσχονται από τα προεκλογικά μπαλκόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποτελούν επιταγές «χωρίς αντίκρισμα»

Η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, θα πρέπει να διαφυλάξει σαν «κόρη οφθαλμού» τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας με τη συνέχιση, τουλάχιστον, της ίδιας πολιτικής και για την ερχόμενη τετραετία. Οσοι υπόσχονται ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής (όπως τα μέτρα για τη μείωση της ανεργίας στους νέους και τις γυναίκες, τη στήριξη των εισοδημάτων των αγροτών, των χαμηλόμισθων - χαμηλοσυνταξιούχων κλπ.), δημαγωγούν ασύστολα, με στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου. Αυτό είναι σε ελεύθερη μετάφραση το μήνυμα που ξανάστειλε χτες - για δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο 15ήμερο - ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του εκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος, με τις θέσεις που διατύπωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιόφωνο του «Flash», ομολογώντας για μια ακόμη φορά πως οι απόψεις του συμπίπτουν με αυτές του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη. Εμμέσως πλην σαφώς, ο Ηπειρώτης πολιτικός, αποκαλύπτει στον ελληνικό λαό πως και το κόμμα του (το ΠΑΣΟΚ) και η ηγεσία της ΝΔ λένε χοντρά ψέματα από τα προεκλογικά μπαλκόνια, γιατί όπως εξηγεί - οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για δήθεν καλύτερες μέρες στις «ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τους χαμηλόμισθους κλπ.» είναι κάλπικες, καθώς εντάσσονται στο «πολιτικό εμπόριο» που γίνεται «στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα»!

Αποκαλύπτοντας στην ουσία ότι τα «φιλολαϊκά πακέτα μέτρων» που εξαγγέλλει από τα προεκλογικά μπαλκόνια ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου (προφανώς με την έγκριση του δεύτερου) αποτελούν παρήγορο ψέμα, ο Αλ. Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι έρχονται χειρότερες μέρες μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως αν τις εκλογές τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά:

  • Είπε πως τα μέτρα για την «αντιμετώπιση» (;) της ανεργίας στους νέους, που παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου στο Λαύριο, περιλαμβάνονται στο εκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ απλά σαν «μια πρόταση που πρέπει να διερευνηθεί»... Ωστόσο, υπεραμύνθηκε των προθέσεων του ΠΑΣΟΚ να ενισχύσει το θεσμό της ανασφάλιστης εργασίας (μέσα από την προώθηση των μέτρων για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας των νέων), προβάλλοντας το αστήρικτο επιχείρημα πως ούτως ή άλλως «οι άνεργοι νέοι δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές»!
  • Αποκάλυψε ότι στα συρτάρια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν προγράμματα για την παραπέρα «εξυγίανση» του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, με την αύξηση του χρόνου απασχόλησης στα... 40 χρόνια. Με κυνικό τρόπο διατύπωσε την άποψη πως «στην Ελλάδα έχει ταυτιστεί η εργασία με τη σύνταξη» και πρόσθεσε με νόημα: «Οποιος νέος του λυκείου, θα βγει στην αγορά εργασίας για να αποκτήσει εμπειρία και στα 25 χρόνια μπει κανονικά στο σύστημα και καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές, τόσο ο ίδιος όσο και η εταιρία, από τα 25 μέχρι τα 65 είναι 40 χρόνια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών όπου υπερκαλύπτει όχι μια σύνταξη, αλλά παραπάνω»...
  • Υποβάθμισε τις προχτεσινές εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου για «εγγυημένο αγροτικό εισόδημα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελούν «επιταγές χωρίς αντίκρισμα», λέγοντας: Στο εκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ (που επεξεργάζεται ο ίδιος) «υπάρχει μια ολόκληρη διατύπωση γύρω από την εγγύηση του γεωργικού εισοδήματος, αλλά είναι με διάφορες μορφές και δε συνδέονται κατ' ανάγκη με δημοσιονομικό κόστος», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αντέχει το κράτος για τέτοιες ενισχύσεις.
  • Υπεραμύνθηκε των θέσεων της Επιτροπής της ΕΕ, για συνέχιση της περιοριστικής πολιτικής και μετά τις εκλογές (όπως και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ), δηλώνοντας χωρίς να μασά τα λόγια του πως «από τον περασμένο Αύγουστο έχω διατυπώσει και εγώ ανάλογα πράγματα και δε θέλω - επειδή είναι προεκλογική περίοδος - να κάνω ότι τα έχω ξεχάσει»! Επιχειρώντας μάλιστα να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του ότι η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας αποτελεί δήθεν «μονόδρομο», υποστήριξε πως «παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες, είμαστε ακόμη σε μια ανάγκη να διατηρηθούν οι δημοσιονομικές ισορροπίες ως κόρη οφθαλμού. Δεν πρέπει να πούμε ότι αυτομάτως μεταβλήθηκε (σ.σ. η Ελλάδα) σε μια χώρα η οποία μπορεί αφειδώς να ξοδεύει και ότι μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις αξιώσεις»... Πρέπει να πρώτα να νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά, για να μπορέσουμε... αργότερα να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική, κατέληξε ο Αλ. Παπαδόπουλος.

Οταν ο συντάκτης του «Flash» του επισήμανε πως ανάλογες είναι και οι θέσεις που διατυπώνει η ηγεσία της ΝΔ, ο Αλέκος Παπαδόπουλος απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Φυσικά, η κοινωνική πολιτική, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, γίνεται μείζον θέμα και οικοδομείται το παρήγορο ψέμα κάθε φορά της εκλογικής περιόδου, οπότε ανακαλύπτουμε τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τους χαμηλόμισθους κλπ. και τους κάνουμε πολιτικό εμπόριο στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα», συμπληρώνοντας πως ο ίδιος διαφωνεί με αυτή την τακτική.

Οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που ακριβοπλήρωσαν μέχρι σήμερα τα διάφορα προγράμματα «δημοσιονομικής εξυγίανσης» ή «σταθεροποίησης και ανάπτυξης» - συμβάλλοντας στην εκρηκτική άνοδο της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων - ας πάρουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις του Αλ. Παπαδόπουλου και του Κ. Μητσοτάκη, που αποκαλύπτουν από τώρα τα αντιλαϊκά σχέδια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ