Σάββατο 31 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστική απάντηση στον πόλεμο κυβέρνησης - εργοδοσίας

Την Κυριακή στις 2 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί νέα 24ωρη απεργία στις εφημερίδες «Αυριανή» και «Φίλαθλος»

Στον ανοιχτό πόλεμο που κήρυξαν η κυβέρνηση και οι εκδότες ενάντια στους εργαζόμενους του Τύπου, οι εργαζόμενοι απαντούν με ενότητα και συντονισμένη δράση, επαναλαμβάνοντας την απόφασή τους να περιφρουρήσουν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Οι προκλητικές ενέργειες της κυβέρνησης αλλά και της εργοδοσίας συνεχίστηκαν και χτες. Μετά την προχτεσινή μήνυση που κατέθεσε ο Γ. Κουρής κατά των διοικήσεων των ΕΣΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΠΗΕΑ, όργανα της κρατικής ασφάλειας εισέβαλαν δύο φορές στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ έχοντας ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου και του γενικού γραμματέα της.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες το μεσημέρι από τα ΔΣ των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΣΠΗΤ, Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, με τη συμμετοχή πολλών δημοσιογράφων, έγινε σαφές ότι πιο δυναμικά και πιο αποφασιστικά θα παλέψουν κόντρα στις κυβερνητικές και εργοδοτικές επιλογές. Με όλες τους τις δυνάμεις θα κινητοποιηθούν ώστε να πετύχει η νέα 24ωρη απεργία που έχει κηρυχτεί για την Κυριακή στις 2 μ.μ. στο συγκρότημα του Γ. Κουρή με κύρια αιτήματα την καταβολή δεδουλευμένων, την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και την ανάκληση απόλυσης ενός εργαζόμενου.

Οι χτεσινές εξελίξεις ήρθαν ως συνέχεια μετά το «πράσινο φως» για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που έδωσαν ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, με τις δηλώσεις του περί ...αυτοδικίας - που επανέλαβε και χτες - όσο και η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, που ζητούσε από τον υπουργό Τύπου να «μεριμνήσει για να μην επαναληφθούν έκτροπα κατά τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις». Την ίδια στιγμή, όμως, τα διαβήματα και οι καταγγελίες προς τους υπουργούς Τύπου, Δημόσιας Τάξης, την κυβέρνηση έμεναν χωρίς ...απάντηση.

Τα γεγονότα από τον ξυλοδαρμό και την επίθεση των ΜΑΤ (4 διμοιρίες που κινήθηκαν με άνωθεν εντολή) και των «φουσκωτών» του Γ. Κουρή εξιστόρησε χτες ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μ. Μαθιουδάκης, ενώ ο γραμματέας της ΕΤΗΠΤΑ, Οθ. Θεοχάρης, τόνισε την απόφαση του κλάδου να προασπίσει τα δίκαια αιτήματά του. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων, Δ. Χαρός, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι στον Τύπο θα βάλουν φρένο στις επιδιώξεις των εκδοτών, που σήμερα είναι ο Γ. Κουρής και αύριο κάποιος άλλος.

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους να δημιουργηθεί μέτωπο απέναντι στους εργοδότες και στην κυβέρνηση, που έχουν βάλει στόχο τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, απηύθυνε στη συνέχεια ο Δ. Δρακόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου. Ευχή για μια νικηφόρα κατάληξη έκανε ο Δ. Γκλαβάς, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, Π. Κατάρας, τόνισε ότι η εργοδοσία μια γλώσσα καταλαβαίνει: Του αγώνα και της συντονισμένης δράσης.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε ήταν ένα προσχεδιασμένο και καλά οργανωμένο σχέδιο που έστησαν κυβέρνηση, εκδότες και Κουρής», επισήμανε στη συνέχεια ο β΄ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Παν. Ράμμος, σημειώνοντας ότι αυτό που «πονάει» είναι το Συνδικάτο, η ενότητα των εργαζομένων στον Τύπο. «Δε θα τελειώσει ο αγώνας αν δεν μπει τάξη στο συγκρότημα Κουρή. Ο "πόλεμος" είναι στην αρχή και πρέπει να απαντήσουμε με μέτωπο», τόνισε.

Χτες παρουσιάστηκαν στοιχεία για τους μισθούς που δίνει ο Γ. Κουρής στους εργαζομένους του: Μισθοί των 240 και 440 ευρώ, ενώ εργαζόμενος με 13 χρόνια υπηρεσίας παίρνει μόλις 120 χιλιάδες δραχμές και με 24 χρόνια φτάνει μόλις τις 160 χιλιάδες δραχμές. Από την άλλη ο Γ. Κουρής χρωστά 1,5 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, τη στιγμή που παρακρατά τις εισφορές από τους εργαζόμενους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε νέα 24ωρη απεργία στα κανάλια (2013-07-20 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε «Espresso» και «Athens News» (2012-07-25 00:00:00.0)
Νέα 24ωρη απεργία στην «Αυριανή» (2012-03-01 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε ΜΜΕ (2011-10-07 00:00:00.0)
Αναστολή έκδοσης (2004-06-02 00:00:00.0)
Ξαφνική αναστολή της απεργίας (2003-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ