Σάββατο 31 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης λαϊκής ευθύνης!
  • Η λαϊκή ψήφος μπορεί να φέρει το καινούριο με την αποφασιστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ
  • Αρχισε χτες από τα Χανιά η διήμερη περιοδεία στην Κρήτη

«Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης λαϊκής ευθύνης!

Τώρα πλέον είναι δοκιμασμένα όλα και όλοι!

Σήμερα, πλέον, δεν μπορούν να υπάρχουν αυταπάτες.

Τώρα, πρέπει λαϊκά στρώματα να ξεκολλήσουν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να κάνουν ένα βήμα μπρος.

Να ενισχύσουν το ΚΚΕ, ανεξάρτητα και από τις όποιες ενστάσεις έχουν.

Τώρα είναι η ώρα για χειραφέτηση. Που σημαίνει να αποκτήσουν συνείδηση ότι το δίκιο τους μπορούν να το επιβάλουν.

Η πλουτοκρατία και ο ξένος παράγοντας κοιτάζουν από τώρα την επομένη των εκλογών για να μετρήσουν το άθροισμα του δικομματισμού. Θέλουν να κρατάνε το λαό ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ.

Το καινούριο μπορεί να το φέρει ο ίδιος ο λαός!

Κι αυτό είναι η αποφασιστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ!».

Χανιά, χτες το βράδυ. Στα Νεώρια. Παρά την καταιγίδα που ξέσπασε γύρω στις 6 το απόγευμα, άντρες, γυναίκες και παιδιά, αγωνιστές από κάθε μετερίζι, ειδικά ένας μεγάλος αριθμός σπουδαστών και φοιτητών ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του ΚΚΕ και κατέβηκαν στις 8 το βράδυ στα Νεώρια. Για τη συγκέντρωση του Κόμματος όπου μίλησε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από την ομιλία της οποίας αποσπάσαμε τις φράσεις που υπάρχουν στην εισαγωγή αυτού του ρεπορτάζ.

Η διήμερη περιοδεία που άρχισε από χτες η Αλ. Παπαρήγα γίνεται σ' ένα νησί, την Κρήτη, που γνωρίζει πως και εδώ το αύριο θα είναι χειρότερο αν ο δικομματισμός καταφέρει να μετατρέψει πάλι τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε δικό του όπλο. Η βάση των φονιάδων των λαών στη Σούδα ρίχνει βαριά τη σκιά της στην περιοχή. Η είδηση ότι σε τρεις μέρες φτάνει κι άλλο αεροπλανοφόρο με δολοφόνους λαών είναι η πρώτη που ακούσαμε...

Από το απόγευμα, ακόμα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε η Αλ. Παπαρήγα μόλις έφτασε στα Χανιά, κάλεσε τον κρητικό λαό, τις ριζοσπαστικές δυνάμεις που υπάρχουν στον τόπο, να μετρήσει τα πράγματα με βάση την εμπειρία του. Και να μην επιτρέψει σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να πιάσουν τους στόχους τους.


«Το ΚΚΕ, είπε, καλεί στις εκλογές στις 7 του Μάρτη να φανεί κάτι καινούριο, κάτι δυνατό. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να μη πιάσουν τις προσδοκίες και τους στόχους τους. Τα δύο κόμματα να αισθάνονται ότι έχουν χάσει ένα μέρος από τους ψηφοφόρους τους, ένα μέρος από τη λαϊκή τους βάση».

«Το ΚΚΕ στάθηκε βράχος»

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως «το ΚΚΕ καλεί σε υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ακριβώς γιατί το ίδιο αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια τον ουσιαστικό και πραγματικό αντίπαλο του δικομματισμού».

Υπενθύμισε ότι «το ΚΚΕ πήγε κόντρα στο ρεύμα και στάθηκε σαν βράχος σε μια περίοδο όπου κυριαρχούσε η προσχώρηση στο ρεύμα της απελευθέρωσης της αγοράς, στην απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων.

Στάθηκε βράχος απέναντι στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη και στον πόλεμο.

Στάθηκε βράχος στην πάλη για τα δικαιώματα του λαού.

Δεν πήγε με τη μόδα του ιμπεριαλισμού, τη μόδα του κοσμοπολιτισμού».

«Αντίθετα, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, το ΚΚΕ προσάρμοσε την πολιτική και τακτική του στις σημερινές συνθήκες και διατυπώνει την πολιτική του πρόταση η οποία τα περιλαμβάνει όλα: Και την άμυνα και την αντεπίθεση και την προοπτική».

«Η ΝΔ, συνέχισε, καπηλεύεται τα προβλήματα του λαού. Δεν άλλαξε και δεν μπορεί να αλλάξει. Ηταν και είναι το κόμμα του κεφαλαίου.

Το ΠΑΣΟΚ έγινε στην πορεία κόμμα της αστικής τάξης, κόμμα του κεφαλαίου.

Τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να γυρνάνε τη ματιά τους στο 1974, έστω και στο '81-'83. Εχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι και το ΠΑΣΟΚ άλλαξε».

Θέλουν το λαό πιόνι!

Σχολιάζοντας ειδικότερα τις διακηρύξεις του Γ. Παπανδρέου περί αλλαγής τόνισε:

Ο Γ. Παπανδρέου διακηρύσσει το σύνθημα «θα τ' αλλάξουμε όλα, και πριν απ' όλα θα τ' αλλάξουμε όλα στο ΠΑΣΟΚ».

«Αρχικά αποκαλύψαμε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία αλλαγή, πέρα από το να συνεχίσει και χειρότερα τα πράγματα, αν είναι πρωθυπουργός, αν είναι στην κυβέρνηση, αφού στις 8 του Μάρτη στα συρτάρια και των δύο κομμάτων είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ για νέο κύμα αντιδραστικών αλλαγών και μέτρων.

Ομως, να του αναγνωρίσουμε μια διάθεση αλλαγής που έχει και η οποία, όμως, δεν έχει τίποτα κοινό με τα συμφέροντα του λαού.

Με τη φλυαρία που απευθύνεται στο ακροατήριο έχει ένα στόχο: Οχι να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αλλάξει και έχει γίνει κόμμα του κεφαλαίου. Αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να ξεμπλέξει το ΠΑΣΟΚ από όλες εκείνες τις λαϊκές δυνάμεις που ακόμα το ακολουθούν και που σε ένα βαθμό συνεχίζουν να υιοθετούν ριζοσπαστικά και προοδευτικά συνθήματα.

Θέλει ένα νέο ΠΑΣΟΚ που θα έχει κόψει τελείως τις γέφυρες με το παρελθόν. Θέλει να μεταλλάξει τις ριζοσπαστικές και προοδευτικές συνειδήσεις και να τις κάνει συνειδήσεις που να ασπάζονται τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, τον ιμπεριαλισμό.

Αυτό θέλει να κάνει και αυτή η εξέλιξη είναι πάρα πολύ επικίνδυνη, όχι μόνο για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά γενικότερα για τις εξελίξεις.

Θέλουν ο κόσμος, και ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, να ξεχάσει ό,τι ξέρει από αγώνες. Θέλουν να ξεχαστεί η ιστορία. Θέλουν η ιστορία να αρχίζει από τώρα. Θέλουν να υπάρχει μόνο η ιστορία του ιμπεριαλισμού. Αυτό θέλουν να αλλάξουν. Να γίνουν οι άνθρωποι πιόνια!

Είναι φανερό ότι - λιγότερο στους κόλπους της ΝΔ, αλλά και σ' αυτήν περισσότερο, όμως, στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ - ωριμάζει η ιδέα να δημιουργηθούν στην Ελλάδα σύγχρονα αστικά κόμματα, τα οποία - απαλλαγμένα από το παρελθόν τους - θα μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα συμμαχία μεταξύ τους, αλλά για να το κάνουν αυτό πρέπει να βάλουν τις ριζοσπαστικές συνειδήσεις στη γωνία, να πνίξουν κάθε προοδευτική αντίσταση και σκέψη.

Ο λαός δε θα τους το επιτρέψει! Γι' αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να χαθεί καμιά μάχη. Στις 7 του Μάρτη ο δικομματισμός πρέπει να αισθάνεται φοβισμένος. Το ΚΚΕ πρέπει να βγει πιο δυνατό για να αναλάβει νέες μεγάλες ευθύνες για τους αγώνες που έρχονται».

Το σημερινό πρόγραμμα

Το σημερινό πρόγραμμα, με το οποίο ολοκληρώνεται η διήμερη περιοδεία στην Κρήτη, είναι το παρακάτω:

  • Στις 9.30 π.μ. στο χωριό Επισκοπή
  • Στις 11.30 στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου
  • Στις 6 το απόγευμα σε συγκέντρωση νεολαίας στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου (λιμάνι).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ