Σάββατο 31 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Οι συνταξιούχοι στη δικομματική πρέσα

Οι συνταξιούχοι υπέστησαν περισσότερο από κάθε άλλον τις συνέπειες από την πολιτική που ακολούθησαν οι συνεταίροι του δικομματισμού κατά την εναλλαγή τους στην κυβερνητική εξουσία. Για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνταξιούχοι μιλούν οι αριθμοί:

Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία της Διοίκησης του ΙΚΑ, που περιέχονται σε ανακοίνωση της 19ης του Μάη του 2003,

  • Οι 53 από τους 100 συνταξιούχους έχουν σύνταξη κάτω από τα 400 ευρώ. Δηλαδή φυτοζωούν με μόλις 136.280 δραχμές το μήνα
  • Το 70% των συνταξιούχων πλην των αγροτών, όπου τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, επιβιώνουν με συντάξεις που φτάνουν μέχρι τα 500 ευρώ
  • Από τους 812.481 συνταξιούχους του, οι 443.368 έχουν σύνταξη μέχρι 420 ευρώ. Μάλιστα, απ' αυτούς 85.831 συνταξιούχοι παίρνουν κύρια σύνταξη μέχρι 300 ευρώ. Δηλαδή ένας στους δέκα συνταξιούχους του ΙΚΑ παίρνει σύνταξη στο ύψος περίπου του επιδόματος ανεργίας.

Βεβαίως, αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που υπηρετήθηκε με συνέπεια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον από το 1992 μέχρι σήμερα. Δηλαδή, από την ψήφιση του «νόμου Σιούφα» επί ΝΔ και στη συνέχεια από τους αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Με το νόμο της ΝΔ, μεταξύ άλλων, αποδεσμευόταν το ύψος της σύνταξης από τα 20 ημερομίσθια, ενώ αυξάνονταν τα ηλικιακά όρια κατοχύρωσης δικαιώματος σύνταξης για τις γυναίκες. Ως συνέπεια οι συντάξεις κουτσουρεύτηκαν σε ποσοστά από 1% έως 5%.

Παρά την υπόσχεση για κατάργηση του «νόμου Σιούφα», το ΠΑΣΟΚ όχι μόνον τον διατήρησε αλλά και τον «βελτίωσε».

Αν και η εφαρμογή της διάταξης του νόμου για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων είχε προσωρινό χαρακτήρα (για μια τουλάχιστον 5ετία), οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να εισπράττουν μειωμένη τη σύνταξη (από 1% έως 5%) καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να παρατείνει την ισχύ της (με νόμο που ψήφισε το 1998) για μια ακόμη τουλάχιστον 5ετία, επιβεβαιώνοντας το ρητό «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Βεβαίως, οι συνταξιούχοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις ...φροντίδες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο στην τσέπη τους, αλλά και στο ...κεφάλι τους. Είναι νωπές ακόμη οι εικόνες από τις επιθέσεις των αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ κατά των συνταξιούχων διαδηλωτών. Οπως επίσης είναι ακόμη ζωντανός ο απόηχος της προκλητικής δήλωσης του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, στη Βουλή το Νοέμβρη του 2003 για το «μοντέλο του εύπορου συνταξιούχου, το οποίο θα πρέπει να σταματήσει»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ