Κυριακή 1 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πώς σκέπτονται οι νέοι Ανατολικογερμανοί

Στοιχεία από μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα

Στο Βερολίνο, στις 19 Γενάρη, ο κοινωνιολόγος Πέτερ Φέρστερ, από τη Λιψία, παρουσίασε στον Τύπο τα αποτελέσματα δεκαεξάχρονης μελέτης μιας ομάδας επιστημόνων, υπό την ηγεσία του, σχετικά με τις σκέψεις νέων, πρώην πολιτών της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναφέρονται στη χρονική περίοδο από το 1987 έως το 2003.

Ο Τύπος έδωσε σημασία στην ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα και ήδη την άλλη μέρα αφιέρωσε αρκετό χώρο στην ανακοίνωση που έκανε ο Λιψιανός επιστήμονας.

Στη συνέχεια ακολουθεί περίληψη από τις περιγραφές δύο εφημερίδων του Βερολίνου, της «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» και της «Γιούγκε Βελτ».

Η πρώτη, σε τετράστηλο με τον τίτλο: «Καλές πλευρές, άσχημες πλευρές» και τον υπότιτλο: «Μακρόχρονη μελέτη: οι Ανατολικογερμανοί δε βλέπουν για τον εαυτό τους κανένα μέλλον», αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ολο και λιγότεροι Ανατολικογερμανοί βλέπουν ασφαλές μέλλον για τον εαυτό τους στα ομοσπονδιακά κρατίδια (σ.σ. της πρώην ΓΛΔ)... Αυτή η μελέτη είναι μοναδική, γιατί συνοδεύει νέους Ανατολικογερμανούς και πέρα από τη στροφή (σ.σ. την αντεπανάσταση του 1989/90) και την επανένωση (της Γερμανίας) οι τότε 14χρονοι είναι σήμερα 30, είπε ο Φέρστερ.

Το 1987 έβλεπαν το μέλλον με εμπιστοσύνη 97% των 1.200 περίπου ερωτηθέντων μαθητών από τη Σαξονία και τη Θουριγγία. Στην τελευταία ερώτηση (το 2003) μετείχαν 419 νέες γυναίκες και νέοι άνδρες. 92 απ' αυτούς ζουν τώρα στα παλιά ομοσπονδιακά κρατίδια... Η έγκριση της (πολιτικής) αλλαγής και αντίστοιχα της γερμανικής ενότητας δεν είναι ταυτόσημη με την ευχαρίστηση με το κοινωνικό σύστημα. Γιατί αυτό θεωρείται από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων κριτικά. Τα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης Κολ η ικανοποίηση με την οικονομική τάξη πραγμάτων και - σαν συνέπεια - με το πολιτικό σύστημα μειώθηκε σημαντικά. Το 1998 μόνο 20% δήλωσαν ότι είναι ευχαριστημένοι με το πολιτικό σύστημα της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Μετά από μια σύντομη άνοδο, ύστερα από την κυβερνητική αλλαγή, η τάση είναι πάλι προς τα κάτω».

Η εφημερίδα προσθέτει: «Αυτό που έχει εκπλήξει τους ερευνητές είναι ένα άλλο γεγονός: Στην ερώτηση ποιου κράτους πολίτες αισθάνονται ότι είναι, απάντησαν 81% ότι νιώθουν πάντοτε σαν πολίτες της ΓΛΔ. Η εξέλιξη αυτών των αριθμών καθιστά σαφές ότι το αίσθημα ταυτότητας από το 1992 δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου. «Πίσω απ' αυτά» δήλωσε ο Φέρστερ, «είναι θετικές αναμνήσεις από μια κατά το πλείστον παιδική ηλικία και τη βίωση της ΓΛΔ σαν η χώρα τους.... Μεγάλο ρόλο έπαιξαν θετικές εμπειρίες σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλεια, η φροντίδα για το παιδί, οι σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους, η κοινωνική δικαιοσύνη και παρόμοιοι παράγοντες...». Την άνοιξη ο Φέρστερ αρχίζει με ένα νέο ερωτηματολόγιο. «Και υποθέτω ότι η κριτική θα αυξηθεί και η αισιοδοξία θα μειωθεί κι άλλο», είπε ο ερευνητής.

Από τη «Γιούγκε Βελτ» αντιγράφουμε τα εξής: Ο Πέτερ Φέρστερ είναι καθηγητής και η παρουσίαση έγινε μετά από πρόσκληση της βουλευτίνας του ΚΟΔΗΣΟ Γκεζίνας Λετς και του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, που ανήκει σ' αυτούς που χρηματοδοτούν την έρευνα. Η Λετς υπογράμμισε ότι η απώλεια πληθυσμού της Ανατολικής Γερμανίας οφείλεται στην έλλειψη δυνατοτήτων εργασίας και επαγγέλματος. Η πολιτική, είπε, έχει προφανώς διαγράψει την Ανατολή.

Ο Φέρστερ είναι άμεσα πληγείς από την αλλαγή του συστήματος. Ηταν συνιδρυτής και τμηματάρχης του Κεντρικού Ινστιτούτου της ΓΛΔ για Ερευνα της Νεολαίας στη Λιψία...

...Μόνο 57% από τις ερωτηθείσες γυναίκες, έχουν εργασία. Αυτός είναι ουσιαστικός λόγος γιατί οι ερωτηθείσες βλέπουν με μεγαλύτερο σκεπτικισμό τις δυνατότητες στον καπιταλισμό... Αυτές που δεν υπήρξαν ποτέ άνεργες επιθυμούν κατά μέσο όρο δύο παιδιά, οι άλλες που επισκέφθηκαν μία ή περισσότερες φορές το Γραφείο Εξεύρεσης Εργασίας - κι αυτές είναι τα δύο τρίτα των γυναικών που ερωτήθηκαν, ήθελαν κατά πλειοψηφία το πολύ ένα παιδί.

Λιγότεροι από το 10% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το τωρινό κοινωνικό σύστημα μπορεί να λύσει τα επείγοντα προβλήματα της ανθρωπότητας ή αντίστοιχα το βλέπουν σαν το μοναδικό άξιο του ανθρώπου κοινωνικό σύστημα του μέλλοντος. 40% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι «τους είναι προτιμότερος ένας μεταρρυθμισμένος ανθρωπιστικός σοσιαλισμός από την τωρινή πολιτική τάξη πραγμάτων...».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μπούμερανγκ» ο αντικομμουνισμός σε αστούς και οπορτουνιστές (2012-09-07 00:00:00.0)
Ευφάνταστος αντικομμουνισμός (2010-10-02 00:00:00.0)
Διδασκόμαστε από την πείρα, συνεχίζουμε την πάλη (2008-01-15 00:00:00.0)
Προμήθεια αρμάτων μάχης στην Αγκυρα; (2004-10-09 00:00:00.0)
Αντιδράσεις του κινήματος ειρήνης (2001-04-04 00:00:00.0)
Ο καπιταλισμός, τούς ανοίγει τα μάτια... (1996-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ