Κυριακή 1 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
«Αυτό το έθνος δεν πρόκειται να παραδοθεί ποτέ»

Τα σχέδια ανατροπής της σοσιαλιστικής εξουσίας της Κούβας, δολοφονιών ηγετών του κόσμου, η πολεμοχαρής συμπεριφορά από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και προειδοποιήσεις ότι οι συμπατριώτες του είναι έτοιμοι να πολεμήσουν με την τακτική του ανταρτοπολέμου, που είχε χρησιμοποιήσει και ο ίδιος τα χρόνια της επανάστασης, ήταν μερικά από τα καίρια σημεία της 5ωρης καταληκτικής ομιλίας του Φιντέλ Κάστρο στο κλείσιμο των εργασιών της 3ης Διεθνούς Συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα. Η Συνάντηση είχε μοναδικό αντικείμενο την κατάρτηση του πλάνου δράσης των κινημάτων σε όλη τη Λατινική Αμερική κατά της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου των χωρών της Αμερικής (FTAA-ALCA), στην οποία έτσι κι αλλιώς δε συμμετέχει η Κούβα.

Μιλώντας με απόλυτη σαφήνεια και αποφασιστικότητα ενώπιον των 1.232 εκπροσώπων 32 χωρών της Κεντρικής, Βόρειας και Νότιας Αμερικής, ο Φιντέλ Κάστρο ζήτησε «εξηγήσεις» από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, όσον αφορά στα υφιστάμενα σχέδια εκ μέρους των ΗΠΑ εξόντωσης ηγετών της διεθνούς κοινότητας. Ειδικότερα για το έτοιμο σχέδιο της Ουάσινγκτον για την ανατροπή του, τόνισε: «Δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, αλλά δε θα μετακινηθούμε ούτε εκατοστό από τις αρχές μας. Εγώ έχω κάνει ό,τι μου αναλογούσε. Λίγη σημασία έχει με ποιον τρόπο θα πεθάνω, αρκεί να είναι με το όπλο στο χέρι. Σε κάθε περίπτωση όμως αν οι ΗΠΑ μάς επιτεθούν, θα πεθάνω πολεμώντας», για να καταλήξει «αυτό το έθνος δεν πρόκειται να παραδοθεί ποτέ. Εχουμε λάβει όλα τα μέτρα. Ο καθένας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει»!

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κουβανικές Αρχές προετοιμάζουν τον πληθυσμό για πιθανή εισβολή, καθώς θεωρείται πως η Κούβα είναι ο επόμενος στόχος στη λίστα Μπους. Ειδικά, μετά τη σύσταση της «Επιτροπής για την Ειρηνική Μετάβαση» υπό τον Κόλιν Πάουελ και ακόμη περισσότερο μετά τις δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις αρχές του μήνα, όταν εξαπέλυσαν απειλές κατά της Κούβας για «σύμπραξη και δημιουργία άξονα με τη Βενεζουέλα, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατικές κυβερνήσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική»... Και όλοι πια κατανοούν, μετά τον πρώτο «προληπτικό πόλεμο», την ουσία αυτών των δηλώσεων.

Οσον αφορά το σχέδιο δράσης κατά της ALCA, στο οποίο κατέληξαν οι 1.232 εκπρόσωποι πολιτικών, λαϊκών και κοινωνικών οργανώσεων από όλη την αμερικανική ήπειρο, πρώτος στόχος είναι η ανατροπή της ALCA και οι διμερείς, περιφερειακές εκδοχές της. Πρώτο ραντεβού κινητοποιήσεων, η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και κατόπιν η 24η Απρίλη, ημέρα συμπλήρωσης 60 χρόνων από το Μπρέτον Γουντς, με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε όλη την ήπειρο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ