Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγνωστο έργο του Μάλεβιτς

Ενας πίνακας, χαρακτηριστικό δείγμα του ρώσικου κονστρουκτιβισμού και της ρωσικής καλλιτεχνικής πρωτοπορίας εν γένει, ο οποίος ήταν αγνώστου ζωγράφου τουλάχιστον από τη δεκαετία του '20, αποδόθηκε τελικά στον σημαντικό Ρώσο καλλιτέχνη Καζιμίρ Μάλεβιτς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα», ο πίνακας με τον τίτλο «Η ζωή στο μεγάλο ξενοδοχείο» βρισκόταν στις αποθήκες του Μουσείου Τέχνης της πόλης Σαμάρα από το 1929, οπότε και μεταφέρθηκε εκεί από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας, ως δουλιά άγνωστου ζωγράφου της συγκεκριμένης καλλιτεχνικής σχολής, στην οποία ανήκε ο Μάλεβιτς. Οι εργαζόμενοι στο Μουσείο Τέχνης της Σαμάρα θεωρούσαν ανέκαθεν πως πρόκειται για έργο του συγκεκριμένου καλλιτέχνη, ωστόσο, «ανεξάρτητοι» τεχνοκριτικοί απέδιδαν τον πίνακα στο φίλο του Μάλεβιτς και επίσης «μέλους» της ρωσικής πρωτοπορίας, Ιβάν Κλιουν.

Το 1991 ο πίνακας «ταξίδεψε» στις ΗΠΑ, όπου αναλύθηκε με ακτίνες στις αποχρώσεις του ίδιου του έργου, δηλαδή μοβ, ωστόσο δε βρέθηκαν αποδείξεις ότι ανήκει στον Μάλεβιτς. Κάτι που επιτεύχθηκε τελικά πρόσφατα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ψηφιοποίησης των συλλογών του μουσείου. Μετά από πολλαπλές μεγεθύνσεις όλων των τμημάτων του πίνακα με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, οι ειδικοί κατάφεραν να ανακαλύψουν τη χαρακτηριστική υπογραφή «Μαλ», η οποία ήταν επίσης γραμμένη με μοβ χρώμα, γι' αυτό και δεν μπορούσε να βρεθεί. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο πίνακας απεικονίζει τη ρεσεψιόν του αγαπημένου ξενοδοχείου του Μάλεβιτς στη Μόσχα, το «Μετροπόλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ