Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εισήγηση - «βόμβα» για το ξεπούλημα της τουριστικής περιουσίας

Με την εισήγηση προς το ΣτΕ καταρρέει και το τυπικό μέρος εκποίησης της δημόσιας τουριστικής περιουσίας, που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω της ΕΤΑ ΑΕ

Εισήγηση - «βόμβα» στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ανατρέπει τη «μεταβίβαση» χιλιάδων στρεμμάτων (τουριστικά δημόσια κτήματα και δασικές εκτάσεις) από τον ΕΟΤ στην εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ». Με βάση την εισήγηση, όλο το έργο της «διαχείρισης», που έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην ΕΤΑ, βρίσκεται στον «αέρα», όπως και οι μέχρι τώρα συμφωνίες - αναθέσεις της ΕΤΑ, καθώς και οι μεταβιβάσεις κυριότητας ακινήτων που έχουν γίνει με πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου! Κι αυτό, ενώ αναμένεται η εισαγωγή της ΕΤΑ στο Χρηματιστήριο και τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης καταγγέλλουν την αντιπολίτευση ότι θέλει να αποτρέψει την εισαγωγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβουλος επικρατείας Μ. Καραμανώφ θα υποστηρίξει την προσεχή Παρασκευή στην Ολομέλεια του ΣτΕ ότι τα ακίνητα του Δημοσίου, που εξυπηρετούν «θεμελιώδεις και παγίους σκοπούς της κυριαρχίας και βιωσιμότητας, είναι αναντικατάστατα και ανεπίδεκτα μεταβιβάσεως». Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση της εισηγήτριας, αυτό σημαίνει ότι είναι άκυρες και παράνομες οι αποφάσεις της διοίκησης, με τις οποίες ξεπουλήθηκε η δημόσια περιουσία και ότι η συγκεκριμένη ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρία δεν μπορεί να «καταστεί ιδιοκτήτης των ακινήτων του Δημοσίου».

Προσφυγή στο ΣτΕ είχαν κάνει κάτοικοι της Αναβύσσου, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν οι πράξεις της κυβέρνησης, με τις οποίες, αφ' ενός, παραδόθηκαν δημόσιες εκτάσεις 1.600 στρεμμάτων στις Αλυκές Αναβύσσου στην εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» και, αφ' ετέρου, απαλλοτριώθηκαν το 1971 και 1972 υπέρ του ΕΟΤ για τουριστική χρήση.

Ειδικότερα, η εισηγήτρια, μεταξύ άλλων, θα αναφέρει τα εξής:

  • Ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας της εταιρίας ΕΤΑ αποκλείει τη μεταβίβαση με νόμο οιωνδήποτε ακινήτων του Δημοσίου.
  • Οσον αφορά στα ακίνητα που προέρχονται από απαλλοτριώσεις, θα πρέπει να διατεθούν σε τρίτους (σ.σ. τους πρώην ιδιοκτήτες), μόνον εφόσον αποχαρακτηριστούν. Δηλαδή, να κριθούν απρόσφορα για την εξυπηρέτηση του δημοσίου σκοπού, χάριν του οποίου είχαν απαλλοτριωθεί. Σ' αυτήν την περίπτωση τα ακίνητα θα πρέπει να προσφερθούν στους αρχικούς ιδιοκτήτες και αν αυτοί δεν τα επιθυμούν να ενταχθούν στην κατηγορία της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου.

Σχετικά για τους λόγους που μεταβιβάστηκε η περιουσία του ΕΟΤ στην ΕΤΑ, η εισήγηση είναι αφοπλιστική. «Τα κτήματα μεταβιβάστηκαν, θα αναφέρει η Μ. Καραμανώφ, όχι επειδή δεν ήταν πλέον χρήσιμα για το σκοπό του τουρισμού, αλλά για τον αντίθετο ακριβώς λόγο, δηλαδή για να εξαργυρωθούν, επειδή έχουν μεγάλη τουριστική αξία».

Επίσης, για την εταιρία ΕΤΑ, η σύμβουλος Επικρατείας θα αναφέρει ότι κατά το «νόμο φέρεται να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, στη συγκεκριμένη περίπτωση ενεργεί ως ιδιώτης, μεταπράτης ακινήτων ή ως συνεταίρος τουριστικής επιχειρήσεως».

Αλλά και τους ισχυρισμούς για συμμετοχή του Δημοσίου μέσω των μετοχών ανατρέπει η εισήγηση της Μ. Καραμανώφ. «Η συμμετοχή του Δημοσίου (διά των μετοχών του) στην ασκούμενη υπό της ΕΤΑ ΑΕ επιχείρηση, θα επισημάνει, ουδόλως αντισταθμίζει την απώλεια του εμπράγματου δικαιώματος της κυριότητας επί των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, το οποίο απεμπολείται και αντικαθίσταται με τα εκ της μετοχής απορρέοντα δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ