Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμάκωση των ισραηλινών εισβολών

«Βόμβα» Σαρόν περί εκκένωσης 17 εποικισμών, στο πλαίσιο μονομερών κινήσεων που δυναμιτίζουν τον, ούτως ή άλλως, αποστεωμένο «οδικό χάρτη»

Σύλληψη Παλαιστινίου από ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Σύλληψη Παλαιστινίου από ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΦΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΙΕΡΙΧΩ.--

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις Σαρόν περί εκκένωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των εποικισμών που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας. Εποικοι και συνεργάτες του στο κόμμα Λικούντ δεν έκρυβαν την αρνητικότατη έκπληξή τους, ενώ η παλαιστινιακή πλευρά δεν έκρυβε τη δυσπιστία της. Προς το παρόν, πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να επιμένει στην άποψή του, την οποία και θα παρουσιάσει στον Πρόεδρο Μπους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον μέσα στο Φλεβάρη, ενώ το αίμα συνεχίζει να ρέει στα παλαιστινιακά εδάφη.

Εντολή για την έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών «μετεγκατάστασης» 17 εποικισμών που βρίσκονται, κυρίως, στη Λωρίδα της Γάζας, και λιγότερο στη Δυτική Οχθη υποστηρίζει ότι έχει δώσει ο Αριέλ Σαρόν. Ο Σαρόν έκανε τις δηλώσεις αυτές, πρώτα, στη «Χααρέτζ» και στη συνέχεια τις επανέλαβε σε βουλευτές του Λικούντ. Δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα, αλλά αντίθετα υποστήριξε ότι θα γίνουν συζητήσεις με τους 7.500 ενδιαφερόμενους εποίκους, θα ληφθούν μέτρα αποκατάστασης της περιουσίας τους κλπ., διαδικασία που θα πάρει πολύ χρόνο. Εντούτοις, κατέληξε, δε βλέπει «στο μέλλον Εβραίους στη Γάζα».

Τα συμβούλια των εποίκων απείλησαν να κάνουν ό,τι μπορούν, για να πέσει η κυβέρνηση Σαρόν, ενώ βουλευτές του Λικούντ δήλωναν «σοκαρισμένοι» και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να υλοποιηθούν αυτές οι απόψεις. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, δεν έκρυψε τη δυσπιστία του και τόνισε ότι «αν το Ισραήλ θέλει, πραγματικά, να απομακρύνει τους εποικισμούς, κανένας Παλαιστίνιος δε θα το εμποδίσει».

Πολύνεκρες εισβολές

Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια ισραηλινής εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες οι 4 Παλαιστίνιοι αντιστάθηκαν ενόπλως στην εισβολή. Χτες, το μεσημέρι, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε και στον καταυλισμό Αϊντα, δίπλα στη Βηθλεέμ, με στόχο ένα μέλος της «Χαμάς». Μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών, ο καταζητούμενος σκοτώθηκε ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά 4 Ισραηλινοί στρατιώτες. Εισβολή πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή, και στην Ιεριχώ, τη μοναδική πόλη που, εν πολλοίς, δεν έχει αγγιχτεί από τον ισραηλινό στρατό. Σκοτώθηκαν 2 Παλαιστίνιοι που καταζητούνταν από τον ισραηλινό στρατό και τραυματίστηκαν άλλοι 5.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ