Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θέλουν να πάρει ο λαός διαζύγιο από το αγωνιστικό του παρελθόν

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου στην Εκθεση «Αγρότικα», στη Θεσσαλονίκη, για τη νέου τύπου προεκλογική εκστρατεία, με διάλογο, συγκεντρώσεις προς τους πολίτες, που οργανώνουν ο Γ. Παπανδρέου και ο Κ. Καραμανλής, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Εμείς έχουμε νέου τύπου προτάσεις, επομένως δε μας ενδιαφέρει να κάνουμε νέου τύπου εμφανίσεις.

Θα σας το πω καθαρά. Ολα αυτά τα χρόνια πληροφορούμαστε και μαθαίνουμε για τα προβλήματα της εργατιάς, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων, της νεολαίας, των γυναικών, τα προβλήματα της περιφέρειας. Δηλαδή τι να σας πω; Να πάμε τώρα τον τελευταίο μήνα και να πούμε τι προβλήματα έχετε; Καλά δεν τα ξέρουμε; Εκτός, αν υπάρξουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες εξελίξεις αυτών των ημερών. Βεβαίως, θα χρειαστεί να τα πληροφορηθούμε. Αλλά τα προβλήματα τα ξέρουμε. Εμείς καταλαβαίνουμε ότι τώρα πρέπει να πούμε τι δεσμευόμαστε να παλέψουμε.

Θέλω να επαναλάβω κάτι το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σοβαρό. Ο Κώστας Καραμανλής λέει αλλαγή πολιτικής, εννοώντας να έρθει η ΝΔ, η οποία δε θα αλλάξει τη γενική πολιτική και αυτό είναι βέβαιο. Είναι βέβαιο. Δε θέλει να την αλλάξει.

Επιδιώκεται οριστικό διαζύγιο των λαϊκών στρωμάτων από τους αγώνες

Υπάρχει, όμως, έναν κατακλυσμός, ένας χείμαρρος: «Να τα αλλάξουμε όλα, να αλλάξουμε το κόμμα», δε θα μείνει τίποτα ορθό, όσον αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου. Θα μου πείτε τι σας νοιάζει εσάς τους κομμουνιστές, αν ένας υποψήφιος αρχηγός θέλει να αλλάξει το κόμμα του; Σας ενδιαφέρει; Εμείς δεν μπαίνουμε ποτέ στα εσωκομματικά και το ξέρετε.

Ομως, το μήνυμα αυτό που φέρνει ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη γνώμη μας, έχει μια ευρύτερη σημασία. Κατά τη γνώμη μας, ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να διαμορφώσει πραγματικά ένα νέο κόμμα. Τον ενδιαφέρει να αλλάξει τα φώτα κυριολεκτικά και τα μυαλά και τις συνειδήσεις των λαϊκών στρωμάτων που ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ και το ακολουθούν μέχρι σήμερα, συνεχίζουν όμως να υιοθετούν κάποιες προοδευτικές ριζοσπαστικές ιδέες, αντιιμπεριαλιστικές, εναντίον, ας πούμε, των ΗΠΑ. Θέλει να υπάρξει ένα οριστικό διαζύγιο και να ξεχάσουμε όλο το αγωνιστικό παρελθόν αυτού του λαού. Και θέλει να το επιχειρήσει μέσω του ΠΑΣΟΚ αυτό. Θέλει, δηλαδή, ένα λαό και κόμματα των γιάπηδων.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο κ. Σημίτης, χρησιμοποίησε τον όρο πολιτικό προσωπικό. Εμείς λέμε τα μέλη, τα στελέχη, οι φίλοι, οι οπαδοί του Κόμματος, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες, οι συνεργαζόμενοι, ο λαός, τα λαϊκά στρώματα, τα στελέχη του Κόμματος. Το πολιτικό προσωπικό μοιάζει με προσωπικό ενός επιχειρηματικού ομίλου, ενός μηχανισμού. Κατά τη γνώμη μας, λοιπόν, ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει κυριολεκτικά ο ελληνικός λαός να ξεχάσει ότι αγωνίζεται και διεκδικεί κατακτήσεις, ότι πάλεψε όχι μόνο κατά του ξένου κατακτητή αλλά πάλεψε και κατά των ξένων βάσεων και κατά του πολέμου και κατά της συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο ότι ο ελληνικός λαός θέλει να αποφασίζει αυτός για την τύχη του τόπου του και δε θέλει συμμάχους που τον εκβιάζουν και που του επιβάλουν τις δικές τους αποφάσεις. Θέλει, λοιπόν, να περάσει τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου και να τον περάσει όχι μόνο στη βάση του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε όλο τον ελληνικό λαό.

Και εν πάση περιπτώσει, η ΝΔ είχε μια ιδεολογία συντηρητική πάντα. Το ΠΑΣΟΚ καλλιέργησε ένα ριζοσπαστισμό. Ριζοσπαστισμό το πάλαι ποτέ, στη δεκαετία του '70. Με αυτό θέλει να πάρει διαζύγιο. Και εμείς αναρωτιόμαστε: Τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ θέλουν να πάρουν διαζύγιο με τους αγώνες που έκαναν χρόνια και που μαζί με εμάς και με άλλους ανθρώπους καταφέραμε να έχουμε κάποιες κατακτήσεις που μας τις παίρνουν πίσω τώρα; Πρέπει να προβληματιστούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ