Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Για να μη γίνονται οι συμμαχίες φτερό στον άνεμο

Απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ερώτηση σχετικά με τις συνεργασίες

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, ζήτησε από την Αλ. Παπαρήγα ένα σχόλιο όχι με βάση την ίδια τη συνέντευξη του Χαρίλαου Φλωράκη στο «Βήμα», αλλά με βάση μόνο τον τίτλο που είχε επιλέξει η εφημερίδα και με τον οποίο εμφανιζόταν ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των συνεργασιών ως πρόβλημα που δε λύνεται λόγω περιορισμένου χρόνου.

Η απάντηση της Αλ. Παπαρήγα αφορούσε την ουσία του προβλήματος, την οποία οι διάφοροι που δήθεν κόπτονται για την ενότητα της αριστεράς κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Παραθέτουμε την απάντηση:

«Τη συνέντευξη του Χαρίλαου Φλωράκη δεν τη διαβάσατε ολόκληρη. Διαβάσατε μόνο τον εξωτερικό τίτλο στο "ΒΗΜΑ". Ο Χ. Φλωράκης είναι σαφέστατος σ' αυτά που λέει και σας συνιστώ να διαβάσετε τη συνέντευξή του ολόκληρη, είναι πάρα πολύ καλή.

Ο Χ. Φλωράκης απαντάει, όπως κι εγώ με τον ίδιο τρόπο απάντησα.

Υπήρχε μια πρόταση: "Αφού δεν μπορεί να γίνει πολιτική συνεργασία, να γίνει εκλογική". Κι εμείς απαντάμε: Κοιτάξτε να δείτε. Μια συνεργασία εκλογική δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Δεν είναι ρεαλιστική. Διότι υπάρχουν διαφορές. Αλλά το κυριότερο, μια εκλογική συνεργασία στη βάση διαφορών δε θα φέρει αθροιστικά και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Να σας πω κάτι; Υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κλαίνε στα κανάλια "η αριστερά δεν είναι ενωμένη", ενώ θέλουν να τη διαλύσουν. Και κλαίνε, να τα δάκρυα. Και οι παράγοντες της ΝΔ. Εάν γινόταν μια τέτοια εκλογική συνεργασία, θα άρχιζε ο πόλεμος, "πού τα βρήκατε", "πώς τα βρήκατε", "ποιος έκανε πίσω" και "δεν είναι φερέγγυα", θα βγάζανε τι λέγαμε πριν 2-3 μήνες, "μα εσείς βριζόσαστε". Εδώ ο Αβραμόπουλος γύρισε στη ΝΔ, που στο κάτω κάτω ιδεολογικά δεν είχε φύγει από τον φιλελεύθερο χώρο και του βγάζουνε τι είπε πριν 3 χρόνια. Καταλαβαίνετε, αν γινόταν μια τέτοια συνεργασία, τι θα γινότανε. Για όλους αυτούς τους λόγους ο Χ. Φλωράκης απαντάει, όπως και το Κόμμα, ότι αυτή η συνεργασία δεν είναι ρεαλιστική.

Ακούτε να δείτε, όταν εμείς λέμε ότι σήμερα μια συμμαχία δεν είναι ρεαλιστική, δε σημαίνει ότι παραιτούμαστε από την πολιτική συμμαχιών. Ισα ίσα, ένας παράγοντας που θα βοηθήσει στο να προωθηθεί η πολιτική συμμαχιών είναι ο μαζικός απεγκλωβισμός δυνάμεων από το δικομματισμό. Ξέρετε, αυτός ο μαζικός απεγκλωβισμός θα δημιουργήσει και νέα πολιτικά σχήματα. Διότι οι άνθρωποι αυτοί θα θελήσουν να εκφραστούν. Μπορεί να φέρει και πιο συντηρητικά κόμματα, αλλά θα φέρει και πιο προοδευτικά και πιο αριστερά. Και επομένως, η πολιτική συμμαχιών που προτείνουμε εμείς θα αποκτήσει τότε και τη μεγαλύτερη ρεαλιστικότητα.

Ορος - αν θέλετε - για να διαμορφωθούν καταστάσεις και για συμμαχίες είναι η ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και των λαϊκών αγώνων, σε ένα ανώτερο επίπεδο. Και να είστε βέβαιοι ότι κάτω από αυτούς τους όρους οπωσδήποτε θα υπάρξουν συμμαχίες. Και να είστε βέβαιοι ότι το ΚΚΕ θα σταθεί με συνέπεια σ' αυτό το ζήτημα. Και οι συμμαχίες πρέπει να έχουν εμπεδωθεί μέσα στη ζωή, ώστε να μη γίνονται φτερό στον άνεμο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΤΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ (2004-01-11 00:00:00.0)
Προτεραιότητα η λαϊκή συσπείρωση και πάλη (2002-03-05 00:00:00.0)
Με όρους κινήματος στην κατεύθυνση της σύγκρουσης (2001-12-20 00:00:00.0)
Μπαράζ αντικομμουνιστικών ρεπορτάζ (2000-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ