Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κινητικότητα εν μέσω έντονων πιέσεων

Εντονη κινητικότητα σημειώνεται στο Κυπριακό. Οι Αμερικανοί πιέζουν για έναρξη των συνομιλιών, με βάση το σχέδιο Ανάν, και «επίλυση» μέχρι την 1η του Μάη. Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι και τόσο σίγουρος για τα βήματα που κάνει η Τουρκία. Αλλωστε, στη γείτονα πληθαίνουν οι φωνές ενάντια σε ενδεχόμενες τουρκικές «παραχωρήσεις». Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να συνδράμει τις διαπραγματεύσεις, ενώ οι Ελληνοκύπριοι εξετάζουν τα δεδομένα και προσανατολίζονται για τις κρίσιμες αποφάσεις την ερχόμενη Δευτέρα.

Ασφυκτικές πιέσεις Μπους

Αμεση επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό αξίωσε ο Τζορτζ Μπους από τον Κόφι Ανάν κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν χτες στο Λευκό Οίκο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ να αποστείλει σχετικές επιστολές στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσο Παπαδόπουλο, στον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, και στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας, Κ. Σημίτη και Ρετζέπ Τ. Ερντογάν.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση στα Ηνωμένα Εθνη. Πιθανή θεωρείται η παρουσία του Κόφι Ανάν σε συνομιλίες κατά τις επόμενες μέρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε επίσης συναντήσεις στην Ουάσιγκτον με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, και τη σύμβουλο του Λευκού Οίκου επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η τουρκική πλευρά έδωσε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις πως αποδέχεται τους όρους του Κ. Ανάν - αν και ο ίδιος εμφανίζεται να διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις - ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, και εναπόκειται στην Αθήνα και στη Λευκωσία να τοποθετηθούν ανάλογα.

Ο Τζ. Μπους, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζήτησε κινήσεις ανάλογες με αυτές του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Κόλιν Πάουελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τάσο Παπαδόπουλο.

Προς το παρόν, και σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ παραμένει περισσότερο επιφυλακτικός και διατηρεί κάποιους ενδοιασμούς για το κατά πόσον αποδέχεται τους όρους του ο Ραούφ Ντενκτάς, προτίθεται δε να τον ρωτήσει ευθέως σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει μαζί του.

Στην ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ, με στόχο την προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση του προβλήματος, αναφέρθηκε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, με αφορμή και τις συναντήσεις που είχε χτες στην Ουάσιγκτον ο Κόφι Ανάν.

Ο Ρ. Μπάουτσερ δήλωσε ότι «ο κ. Πάουελ μίλησε την Κυριακή με τον Κύπριο Πρόεδρο, Τάσο Παπαδόπουλο, καθώς και με τον ΓΓ του ΟΗΕ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, γεγονός που δείχνει ότι το Κυπριακό αποτελεί ζήτημα το οποίο οι ΗΠΑ, όπως και ο Κ. Πάουελ, εξακολουθούν να θεωρούν σημαντικό, ένα θέμα για το οποίο συνεχίζουμε να εργαζόμαστε».

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο τέως απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό, λόρδος Χάνεϊ, υποστήριξε ότι «δε θα είναι το τέλος της ιστορίας» εάν δεν λυθεί το Κυπριακό μέχρι την 1η του Μάη και πως μέχρι το τέλος του 2004 θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για να λυθεί το πρόβλημα.

Οσον αφορά στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Βρετανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η λύση του Κυπριακού και η εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Τουρκία δεν αποτελούν «πακέτο».

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημείωσε ότι οι θέσεις των Ελληνοκυπρίων θα αποφασιστούν την ερχόμενη Δευτέρα στο Εθνικό Συμβούλιο του κράτους. Πάντως, το στίγμα δόθηκε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, που διαβεβαίωσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε μέχρι την 1η του Μάη να υπάρξει λύση και επανένωση, νοουμένου όμως ότι θα ανταποκριθεί και η τουρκική πλευρά.

Στην Αθήνα, ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, δήλωνε την ετοιμότητα της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς απέναντι στο ενδεχόμενο επανεκκίνησης των συνομιλιών. «Από εκεί και πέρα, πρέπει να εξετάσουμε και τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Αν είναι ειλικρινείς - και ευχόμαστε να είναι - θα αρχίσουν οι συζητήσεις, οι διαπραγματεύσεις, με βάση το σχέδιο Ανάν», ανέφερε.

Επικρίσεις δέχεται η τουρκική κυβέρνηση

Την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Βετζί Γκιονούλ, δήλωνε στον τουρκοκυπριακό Τύπο ότι δεν τίθεται θέμα παραχωρήσεων στο Κυπριακό και ότι όλα είναι δυνατόν να συζητηθούν κατά τις συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ, επέκρινε τον σημερινό Τούρκο πρωθυπουργό για τη φερόμενη ως δήλωσή του ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο μιας λύσης, θα κάνει εδαφικές παραχωρήσεις. Ο Ετζεβίτ ισχυρίστηκε ότι ο Ερντογάν προβαίνει σε πολλές παραχωρήσεις προς τους Ελληνοκύπριους, «κάτι που δεν δικαιούται, αφού ενεργεί χωρίς να συμβουλευτεί την κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας».

Επίσης, τον Ερντογάν επέκριναν οι αρχηγοί του «Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και του «Ορθού Δρόμου», Μεχμέτ Αγάρ. Ο Μπαχτσελί είπε ότι θεωρεί απαράδεκτη την ενδοτική κυβερνητική πολιτική του «δώσε και ξεμπέρδευε». Ο δε Αγάρ αναφερόμενος στα Κατεχόμενα είπε ότι δεν πρόκειται για κρατικά οικόπεδα, αλλά για εδάφη που κατακτήθηκαν με αίμα.

Στο βασικό ερώτημα, γιατί η Τουρκία κινητοποιείται τώρα για «επίλυση», έδωσε μια απάντηση ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μπουλέντ Ταρέντζ. Μιλώντας στον παράνομο ραδιοσταθμό του κατοχικού καθεστώτος «Μπαϊράκ», εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προσπάθειες της Αγκυρας θα της ανοίξουν το δρόμο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Τέλη του 2004 οι Βρυξέλλες θα ορίσουν ποιες άλλες χώρες πληρούν τα κριτήρια της Ευρωζώνης για να καταστούν νέα μέλη της. Θα ορίσουν και τη διαβόητη ημερομηνία έναρξης των συζητήσεων μεταξύ του υποψήφιου νέου μέλους με το Διευθυντήριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκρανασταίνουν το «σχέδιο Ανάν» (2006-07-21 00:00:00.0)
«Πολυεπίπεδες» οι πιέσεις ΗΠΑ (2004-03-04 00:00:00.0)
Προεκλογικές «άμυνες» (2004-02-03 00:00:00.0)
Στα χέρια του Πάουελ (2004-01-30 00:00:00.0)
Οι Αμερικανοί πιέζουν τη Λευκωσία (2004-01-27 00:00:00.0)
Για δύο ισότιμα κράτη κάνει λόγο ο Ερντογάν (2003-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ