Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αδιέξοδο στο Φανάρι

Αδιέξοδο προέκυψε, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στις συζητήσεις που διεξάγονται στο Φανάρι, με βάση το κείμενο πρότασης του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμου για την εκλογή μητροπολιτών στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη ΔΙΣ, «το Φανάρι απέρριψε την πρόταση και αντί αυτής, επροτάθη από το Πατριαρχείο λύση που αγνοεί τη Συνταγματική και νομική τάξη της Ελλάδος και επομένως εκθέτει την Εκκλησία μας στον κίνδυνο διενέργειας πράξεων παράνομων». Χτες, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ενημέρωσε το Σώμα για τη νέα αυτή μεσολαβητική προσπάθεια (σ.σ. η 13η από τη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα) των δύο μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως και Βεροίας - Ναούσης. Από τις αλλαγές που υπήρξαν στη σύνταξη του κειμένου της αρχικής πρότασης - σε λέξεις και παραγράφους - και της τελικής στο Φανάρι, φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές επί της ουσίας εμμένουν στις απόψεις τους και ο συγκερασμός μεταξύ της Πατριαρχικής Πράξης του 1928 και των σχετικών διατάξεων της ελληνικής νομοθεσίας ακόμα... αναζητείται.

Στα πλαίσια απεμπλοκής της κρίσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΔΙΣ, μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο, συζητείται από το Σώμα και η σύνταξη ενός κειμένου, που ενώ θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, βάσει των δεσμεύσεων που έχουν είτε με νόμους είτε με εκκλησιαστικά κείμενα, για την αποστολή του καταλόγου, δε θα εμπεριέχονται λέξεις που περιπλέκουν, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, τα πράγματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ