Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Ο «έκπτωτος ήρωας», ως «πατέρας» του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν, δρ. Χαν, παραδέχτηκε χτες ότι εμπλέκεται σε «διεθνές πυρηνικό λαθρεμπόριο» και ζήτησε την «επιείκεια» του δικτάτορα -«Προέδρου» για τους φίλους - Μουσάραφ.

ΒΕΓΓΑΛΗ.- Πάνω από χίλιους διαδηλωτές εναντίον των νέων φορολογικών μέτρων, που επέβαλε η κυβέρνηση κρατιδίου της Ινδίας, συνέλαβε χτες η αστυνομία. Η απεργία που είχε κηρύξει κόμμα της αντιπολίτευσης κηρύχτηκε παράνομη και επιβλήθηκε σιδηρά καταστολή.

ΜΑΝΙΛΑ.- Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δεκατρείς τραυματίστηκαν στις Φιλιππίνες όταν «κομμουνιστές αντάρτες» επιτέθηκαν σε μονάδα της αεροπορίας που «κατασκεύαζε σχολικά κτίρια» σε ανατολική επαρχία. Ο αντισυνταγματάρχης Ρεστιτούτο Παντίγια, σε μια επίδειξη γκεμπελικής προπαγάνδας, δήλωσε ότι «οι κομμουνιστές δε θέλουν σχολεία».

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Το ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκό ανακοίνωσε χτες ότι θα δεχόταν «διαμεσολάβηση» του ΟΗΕ για να τερματιστεί ο εμφύλιος. Στο μεταξύ, σε μάχες ο στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε «δέκα μαοϊκούς». Επίσης χτες, πρώην βουλευτής του ΚΚ Νεπάλ-Ενωμένου Μαρξιστικού-Λενινιστικού δολοφονήθηκε, σε μια ενέργεια που αποδόθηκε στους μαοϊκούς από τις αρχές.

ΚΙΕΒΟ.- Η ουκρανική Βουλή αποφάσισε χτες ότι ο πετρελαιαγωγός Οδησσού-Μπρόντι (πόλη στη Δυτική Ουκρανία) θα μεταφέρει πετρέλαιο από την Κασπία και όχι ρωσικό πετρέλαιο προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η απόφαση αποτελεί νίκη για την Ουάσιγκτον και πιο συγκεκριμένα για την «ChevronTexaco» που έχει συμφέροντα στο Καζαχστάν.

ΣΕΟΥΛ.- Στην αγορά τεσσάρων στρατιωτικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών-ραντάρ (AWACS) έως το 2011 ανακοίνωσε χτες πως θα προβεί η νοτιοκορεατική κυβέρνηση. Η δαπάνη εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 1,7 δισ. δολάρια. Πιθανοί πωλητές θεωρούνται μεγάλες πολεμικές βιομηχανίας της Γαλλίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

ΚΕΝΤΑΚΙ.- Αρνητικό βγήκε το τεστ εγκυμοσύνης σε 35χρονη αγνώστων λοιπών στοιχείων που δέχτηκε να της γίνει εμφύτευση κλωνοποιημένου εμβρύου, ανακοίνωσε χτες ο επίδοξος δημιουργός ανθρωπίνων κλώνων για άτεκνα ζευγάρια, δρ. Πάνος Ζαβός.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Υγιέστατα γεννήθηκαν πριν εννιά μήνες δύο δίδυμα που προήλθαν από γονιμοποιημένο ωάριο που είχε καταψυχτεί προ δωδεκαετίας. Σύμφωνα με τον δρ. Αριέλ Ρέβελ, επικεφαλής ομάδας Ισραηλινών γιατρών στο νοσοκομείο Χαντασάχ της Ιερουσαλήμ, πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη γέννηση εμβρύων που καταψύχτηκαν μετά από τεχνητή γονιμοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ