Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό...

Την ίδια στιγμή που κάποιες κατασκευαστικές εταιρίες βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης, μια δράκα από αυτές αυξάνουν όλο και πιο πολύ τους τζίρους και τα κέρδη τους και μετατρέπονται σε μονοπώλια όχι μόνο των δημοσίων, αλλά και των ιδιωτικών τεχνικών έργων. Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι το «μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» και ότι η συγκέντρωση κεφαλαίων και η συγκεντροποίηση της παραγωγής και στον τομέα των κατασκευών, που προωθήθηκε ακόμη και με κυβερνητική «ένεση», δηλαδή με το νόμο για τις συγχωνεύσεις, καλά κρατεί...

Υπερσυγκέντρωση...

Πιο συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία έρευνας που δημοσιοποίησε χτες το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών, οι 14 μεγαλύτεροι όμιλοι εταιριών της σημερινής 7ης τάξης πτυχίου κατά το 2002 με έναν κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ ήταν υπεύθυνες για την παραγωγή του 25,2% του συνολικού προϊόντος του κατασκευαστικού κλάδου (έργα δημοσίου και ιδιωτικά), αλλά και του 48,8% των δημόσιων κατασκευαστικών έργων. Παράλληλα το ΙΟΚ εκτιμά ότι μέχρι το 2006 οι μεγάλες εταιρίες θα παρουσιάσουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του μεριδίου τους καθώς τα έργα που αναμένεται να δημοπρατηθούν και να κατασκευαστούν θα είναι επίσης μεγάλου μεγέθους (π.χ. αυτοχρηματοδοτούμενοι οδικοί άξονες).

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ρ», η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη για 4 - 5 από τους μεγάλους αυτούς ομίλους (ΑΚΤΩΡ, J&P - ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ, ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ, ΜΟΧΛΟΣ) που συγκεντρώνουν το 80% του τζίρου όλων μαζί των 14 ομίλων της 7ης τάξης. Επίσης πρέπει να προσθέσουμε ότι μεγάλο ποσοστό και των μικρότερων έργων ουσιαστικά συγκεντρώνεται στα χέρια των λίγων μεγάλων ομίλων, καθώς εκτελείται από θυγατρικές τους.

Σύμφωνα με το ΙΟΚ το σύνολο της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας (δημόσια και ιδιωτικά έργα) για το 2002 ανήλθε σε 12,180 δισ. ευρώ.

Και...«κανόνια»

Πάντως, την ίδια στιγμή το νόμισμα παρουσιάζει και την άλλη του όψη. Μόλις προχτές τρεις εταιρίες, η Ευρωπαϊκή Τεχνική, η ΕΡΓΑΣ και η ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ βρίσκονταν σε δεινή οικονομική θέση και απειλούνταν με λουκέτο. Στην πρώτη, μάλιστα, οι εργαζόμενοι σε έργο της Μαραθώνιας διαδρομής, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας αφού έμειναν απλήρωτοι για δύο μήνες. Αλλη έρευνα του ΙΟΚ, που επίσης παρουσιάστηκε χτες, δείχνει ότι αυξάνονται οι εταιρίες που παρουσιάζουν ζημιές. Ετσι το 2002 ο αριθμός των ζημιογόνων εταιριών από την 4η τάξη ως την 7η ανήλθε σε 26 (7 της 6ης τάξης, 9 της 5ης και 10 της 4ης), έναντι 16 το 2001, 15 το 2000 και 8 το 1999. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ρ», αν η έρευνα προχωρούσε και πιο κάτω, τότε θα υπήρχαν περισσότερες προβληματικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα από τις 300 εταιρίες που απαρτίζουν την 3η τάξη, οι 173 δήλωσαν το 2002 μηδενικό τζίρο!

Οπως ανέφεραν στο «Ρ» κορυφαία στελέχη του κλάδου, μετά το Σεπτέμβρη αναμένεται μεγάλη καθίζηση των εργασιών, με επακόλουθο απολύσεις εργαζομένων, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν και αλλεπάλληλα «κανόνια». Μάλιστα, όπως έλεγαν με έμφαση η κρίση αυτή σίγουρα θα αγγίξει και συναφείς κλάδους οικοδομικών υλικών (τσιμέντου, έτοιμου σκυροδέματος, χάλυβα, αλουμινίου, τουβλοποιίας κ.ά.) με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα έκρηξη της ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ