Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ
Η (ν)τροπολογία το έσωσε από την κατεδάφιση!

Νέα αποκάλυψη του «Ρ»

Το έγγραφο που αποκαλύπτει ότι το ξενοδοχείο της Εκάλης σώθηκε από κατεδάφιση μία μέρα μετά την ψήφιση της τροπολογίας...
Το έγγραφο που αποκαλύπτει ότι το ξενοδοχείο της Εκάλης σώθηκε από κατεδάφιση μία μέρα μετά την ψήφιση της τροπολογίας...
Υπό κατεδάφιση τελούσε το υπερπολυτελές ξενοδοχείο, ιδιοκτησίας της εταιρίας MIRASOL, συμφερόντων Μαμιδάκη, που χτίστηκε παράνομα στην περιοχή της Εκάλης και το οποίο νομιμοποιήθηκε, όπως αποκάλυψε ο «Ρ», με (ν)τροπολογία που υπέγραψαν οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, Ν. Χριστοδουλάκης, Α. Τσοχατζόπουλος, Β. Παπανδρέου, Ε. Βενιζέλος και Κ. Σκανδαλίδης και ψηφίστηκε στις 17 Δεκέμβρη 2003, υπό τις ευλογίες και της ΝΔ.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ», την ακριβώς επόμενη μέρα από την ψήφιση της σκανδαλώδους τροπολογίας, δηλαδή στις 18 Δεκέμβρη 2003, το Συμβούλιο Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) Ανατολικού Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών έβγαλε γνωμοδότηση με την οποία το ξενοδοχείο εξαιρείται από την κατεδάφιση!

Το ΣΧΟΠ, όμως, δεν είναι η μόνη υπηρεσία που δούλεψε προς την κατεύθυνση νομιμοποίησης του συγκεκριμένου κτιρίου της συγκεκριμένης επιχειρηματία - υπήρξαν μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις και ρυθμίσεις, οι οποίες όμως σκόνταφταν στη νομιμότητα και γι' αυτό χρειάστηκε η προσφυγή στη «φωτογραφική» τροπολογία. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στο ιστορικό:

Το ξενοδοχείο ιδιοκτησίας «Νηρεύς ΑΕ» επί της οδού Θησέως 101 - 103 κτίστηκε επί χούντας με την άδεια 1981 του 1968. Ως ξενοδοχείο, όμως, λειτούργησε μόνο δύο χρόνια και το 1977, αφού μετασκευάστηκε, άρχισε να λειτουργεί ως Δημόσια Σχολή Νηπιαγωγών και από το 1985 ως το 1995 ως Δημόσιο Γυμνάσιο και Λύκειο Δροσιάς. Στη συνέχεια, από το 1995 ως το 1999 εγκαταλείπεται ως επικίνδυνο.

Το 1999 το ακίνητο αγοράζεται από την εταιρία MIRASOL, η οποία συμβάλλεται με την εταιρία «Αθήνα 2004» για την ανακαίνισή του, μεγάλο μέρος της οποίας θα γίνει με κρατικές επιδοτήσεις. Εκδίδεται για το σκοπό αυτό η οικοδομική άδεια 1414/28-7-2000, η οποία προσβάλλεται από το Δήμο στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ως παράνομη, καθώς η χρήση του δεν είναι συμβατή με τις χρήσεις γης που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής.

Το Διοικητικό Εφετείο απορρίπτει την προσφυγή της Κοινότητας. Στη συνέχεια, όμως, η Κοινότητα προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο με την 2900/2003 απόφασή του ακυρώνει την απόφαση του Εφετείου και κρίνει παράνομη τη λειτουργία του ξενοδοχείου. Η απόφαση αυτή του ΣτΕ λαμβάνεται στις 14 Απρίλη 2003 και δημοσιεύεται στις 15 Οκτώβρη 2003. Με την απόφαση αυτή το ξενοδοχείο θα έπρεπε να κατεδαφιστεί.

Στο μεταξύ και ενώ η απόφαση του ΣτΕ αναμενόταν, το ΥΠΕΧΩΔΕ με την 23592/10-8-2003 «φωτογραφική» υπουργική απόφαση προβλέπεται τροποποίηση των χρήσεων γης επί της Θησέως, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει εκεί ξενοδοχείο. Και αυτή, όμως, η απόφαση είναι μετέωρη.

Στη συνέχεια βέβαια έρχεται η γνωστή τροπολογία, ακολουθεί την επόμενη μέρα η γνωμοδότηση του ΣΧΟΠ και στις 13 Γενάρη 2004 με απόφαση του νομάρχη εξαιρείται το ξενοδοχείο από την κατεδάφιση. Και φυσικά επακολουθεί στις 16 Γενάρη 2004 η έκδοση της οικοδομικής άδειας που έσπευσε να υπογράψει η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επικαλούμενη και αυτή την... τροπολογία!..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ