Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ
Στηρίζουν το κεφάλαιο, σιγοντάρουν το δικομματισμό

Στην Ολομέλεια της ΓΣΕΕ, από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, μεταφέρθηκε χτες η προεκλογική κόντρα του δικομματισμού, καθώς και ο εμπαιγμός των εργαζομένων με αφορμή τις θέσεις της ΝΔ για την Κοινωνική Ασφάλιση. Οι συνδικαλιστές των δύο παρατάξεων ενώ έστησαν «καυγά» για τις προεκλογικές ανάγκες των κομμάτων τους, την ίδια στιγμή συνεχίζουν να στηρίζουν με χέρια και με πόδια τους αντιασφαλιστικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που είναι σε ισχύ.

Και όπως στηρίζουν τους αντιασφαλιστικούς νόμους, τα βρήκαν και στο ζήτημα της νέας ΕΓΣΣΕ, που ήταν και το θέμα της συνεδρίασης. Ετσι, περιορίζουν τις «διεκδικήσεις» τους στα όρια που αρμόζει στο καθεστώς εκμετάλλευσης και που εξασφαλίζουν για το μεγάλο κεφάλαιο χαμηλό εργατικό κόστος και για τους εργάτες μεροκάματα πείνας.

Ετσι, δεν είναι παράξενο που αποφάσισαν να προκηρύξουν πανελλαδική πανεργατική 24ωρη απεργία στις 31 του Μάρτη, όταν θα έχουν τελειώσει οι εκλογές, φρενάροντας τις εργατικές διεκδικήσεις και παραπέμποντας το θέμα μετά από δύο μήνες!

Γι' αυτό αρνήθηκαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» για άμεση αγωνιστική απάντηση στις προκλητικές προτάσεις του ΣΕΒ με 24ωρη προειδοποιητική απεργία μέχρι το τέλος Φλεβάρη και πλαίσιο αιτημάτων αυτό του ΠΑΜΕ, που διεκδικεί μεταξύ άλλων: 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, 44 ευρώ κατώτερο μεροκάματο και γνήσιο 35ωρο-5ήμερο-7ωρο. Πρόταση για 24ωρη απεργία στις 26 του Φλεβάρη κατέθεσε και η «Αυτόνομη Παρέμβαση».

Το παράγγελμα για να ξεκινήσει η χτεσινή δικομματική κόντρα το έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος. Βγάζοντας «λάδι» την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης υποστήριξε ότι «έχουμε τον καλύτερο ασφαλιστικό νόμο στην Ευρώπη». Ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Γιάννης Μανώλης, από την άλλη, πήρε τη σκυτάλη και κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι δεν κατήγγειλε τις ανακοινώσεις του Γ. Παπανδρέου για ανασφάλιστη εργασία και υποστήριξε ότι οι συμπληρωματικές δηλώσεις του Κ. Καραμανλή για την Κοινωνική Ασφάλιση είναι επίσημη δέσμευση.

Αυτή η αντιασφαλιστική πολιτική βέβαια που χτες υποστήριξαν με θέρμη και οι δύο παρατάξεις είναι αυτή που εφαρμόστηκε από το δικομματισμό με τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.

Ξεκάθαρη ήταν η θέση των ταξικών δυνάμεων στην «κοκορομαχία» του δικομματισμού, που εκφράστηκε από το στέλεχος της ΔΑΣ Θοδωρή Κούτρα. Ο συνδικαλιστής στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι ήδη η κυβέρνηση υλοποιεί την αντεργατική πολιτική που ξεκίνησε η ΝΔ, η οποία την ίδια ακριβώς επαναλαμβάνει και στο πρόγραμμά της. Αποδεικνύει, σημείωσε, ότι δεν υπάρχουν διαφορές στα δύο κόμματα καθώς υπηρετούν την ίδια πολιτική, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου κεφαλαίου, από την οποία οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα. Αναφερόμενος στην Κοινωνική Ασφάλιση τόνισε ότι η πρώτη μαχαιριά δόθηκε από τη ΝΔ με τους αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα, τους οποίους και διατήρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ