Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘ
Συναίνεση φτώχειας και μιζέριας

Την πλήρη ταύτισή τους με τη μειοδοσία που διενεργεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εις βάρος των εργαζόμενων στα παζάρια με τους εργοδότες, για την υπογραφή της νέας Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επιβεβαίωσαν την Τρίτη οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) ύστερα από τη συνεδρίαση της ολομέλειας στο Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι τρεις παρατάξεις συμφώνησαν στο να εξαπολύσουν άσφαιρες βολές εναντίον του ΣΕΒ για την επαίσχυντη πρότασή του οι αυξήσεις να κυμανθούν στο 3,2%. Την ίδια στιγμή άφησαν στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική που δίνει «γην και ύδωρ» στους μεγαλοεπιχειρηματίες και υποθάλπει το εργοδοτικό θράσος. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δήλωσαν τη στήριξή τους στην πρόταση της ΓΣΕΕ για αυξήσεις 8%. Δηλαδή, για «αύξηση» που θα κάνει το μεροκάματο από 23 ευρώ 24 και κάτι...

Παρά τις διαπιστώσεις τους ότι «έχει μειωθεί αισθητά το κόστος εργασίας, έχει αυξηθεί η παραγωγικότητα και φυσικά έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αποφάσισαν γενικόλογα να καλέσουν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα, χωρίς να συγκεκριμενοποιούν το χρόνο των κινητοποιήσεων. Ευθυγραμμίστηκαν έτσι με τη ρότα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που παρέπεμψε τις κινητοποιήσεις μετά τις εκλογές, για να μη θιγεί προεκλογικά η εικόνα του εκλεκτού τους κυβερνώντος κόμματος και του δικομματισμού.

Η σύγκληση της ολομέλειας πραγματοποιήθηκε σχεδόν ενάμιση μήνα μετά από την καταγγελία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ και ύστερα από επανειλημμένα αιτήματα της «Εργατικής Ενότητας». Η εσκεμμένη ολιγωρία από την πλευρά της πλειοψηφίας κατέδειξε για μια ακόμη φορά την απόλυτη ταύτισή της με τις επιλογές της ομογάλακτης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχόλησαν το συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε χτεσινή της ανακοίνωση η «Εργατική Ενότητα» επισημαίνει ότι «ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "Αυτόνομη Παρέμβαση" κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: 1.100 ευρώ βασικός μισθός, όπως διεκδικεί το ΠΑΜΕ, είναι σκανδαλώδης πλούτος για έναν εργαζόμενο. Ενώ 560 ευρώ, όπως στα λόγια ζητάει η ΓΣΕΕ, είναι υπεραρκετές». Παράλληλα, η «Εργατική Ενότητα» σημειώνει ότι η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ βρίσκεται ήδη σε επαφή με όλα τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων για την οργάνωση της πάλης «για μια ΓΣΕΕ που να εξυπηρετεί τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και όχι να τους καταδικάζει στα όρια της φτώχειας που απαιτεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων και η δικομματική πολιτική που την υπηρετεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ