Κυριακή 8 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Περί ευρωστρατού...

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής υπήρξε αποκαλυπτικός με δήλωσή του κατά την προεκλογική του περιοδεία σε μεθοριακό στρατόπεδο στη Φλώρινα. Επισήμανε την ανάγκη ενός «σύγχρονου, ευέλικτου, ικανού στρατού», να εγγυάται την ασφάλεια της χώρας, για να συμπληρώσει την αισιοδοξία του για τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» των γειτονικών βαλκανικών χωρών που εγγυάται την ειρήνη.

Τα περί «σύγχρονου κι ευέλικτου» στρατού είναι γνωστά από τις δηλωμένες κυβερνητικές ενέργειες αλλαγής του χαρακτήρα, της οργάνωση και του προσανατολισμού του που αποτελούν τη βάση του νέου αμυντικού δόγματος της Ελλάδας. Η σύνδεσή του με τον ευρωπαϊκό, δηλαδή ευρωενωσιακό προσανατολισμό των κυβερνήσεων των βαλκανικών κρατών που επισήμανε ο Κ. Καραμανλής επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιζητά η αστική Ελλάδα στα Βαλκάνια.

Είναι η συνέχεια από τις αρχές της δεκαετίας 1990 του ελληνικού δόγματος για τη διείσδυση στα Βαλκάνια ως της μόνης χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Το δείγμα αυτό είχε στην αρχή οικονομικό και πολιτικό χαρακτήρα για να εξελιχθεί και σε στρατιωτικό με την αποστολή Ελλήνων μισθοφορικών στρατιωτικών μονάδων σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο κι Αλβανία. Τώρα υλοποιείται είτε στο πλαίσιο ενός περίεργου χωρίς οριστικό στίγμα Ευρωστρατού είτε σε κατά περίπτωση διασυμμαχικές συμπράξεις.

Η αναφερόμενη δήλωση του Κ. Καραμανλή είναι αρκετά διπλωματική ώστε να μην επισύρει ουσιώδεις αρνητικές αντιδράσεις. Ωστόσο, επιβεβαιώνοντας την ίδια ακριβώς πολιτική θέληση για το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό του ελληνικού στρατού συνδεδεμένου με την πορεία των γειτονικών βαλκανικών κρατών προς την υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση, αποκαλύπτει την εμμονή και του δικού του πυλώνα εξουσίας στο «διεισδυτικό» ρόλο της αστικής Ελλάδας. Είναι γνωστή η θέση του μαχόμενου κινήματος ειρήνης της Ελλάδας για την ταύτιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στους βασικούς άξονες διεθνών σχέσεων κι εξωτερικής πολιτικής καθώς και σε ζητήματα ειρήνης και πολέμου.

Η δήλωση Κ. Καραμανλή περί «ευέλικτου σύγχρονου στρατού» κι ο «ευρωενωσιακός προσανατολισμός» των γειτονικών κρατών, υποδηλώνουν τη θέση της αστικής Ελλάδας να θεωρεί τα Βαλκάνια ως προνομιακό της χώρο. Το γεγονός αυτό σφραγίζεται με βούλα και υπογραφή από το ΝΑΤΟ. Ανεξαρτήτως της τελεσφόρησης ή μη των ελληνοαστικών επιδιώξεων, ανεξαρτήτως κι από τις τυχόν δραματικές συνέπειες του ελληνοαστικού εγχειρήματος της βαλκανικής διείσδυσης, βέβαιο είναι ότι όλος ο χώρος ΝΑΤΟκρατείται κι ότι η αστική Ελλάδα θα είναι σχετικά ανεκτή εφόσον ευθυγραμμίζεται με τη ΝΑΤΟική θέληση και κυρίως, τα κατά το δοκούν συμφέροντα των ισχυρών διοικούντων, κατ' ουσία, το ΝΑΤΟ. Τότε μόνο θα δύναται, έτσι ή αλλιώς, να κολλάει σε αυτά τα συμφέροντα τις επιδιώξεις σαν η ουρά τους.

Είναι ευνόητο ότι αυτή η προσπάθεια προϋποθέτει Χατζηαβάτικη πολιτική γονυπετίας, δηλαδή την τρέχουσα πολιτική χωρίς ουσιαστική εγγύηση για πολιτικά φάλτσα και στραβοπατήματα από το ευρωατλαντικό ιερατείο. Ο Κ. Καραμανλής είναι, τουλάχιστον, συνεπής σε όλα αυτά όταν στη δήλωσή του συνδέει τον «ευέλικτο, σύγχρονο ελληνικό στρατό» με τον «ευρωενωσιακό προσανατολισμό» των γειτονικών βαλκανικών χωρών. Πρόκειται για μια θεώρηση που βλέπει «την ευελιξία και το συγχρονισμό» του ελληνικού στρατού στον συνολικό βαλκανικό χώρο, δηλαδή υιοθετεί την ύπαρξη μισθοφορικού ελληνικού στρατού σε ρόλο επιστάτη επιβλέποντα στα Βαλκάνια. Μόνο που ο Κ. Καραμανλής ξεχνά μια... λεπτομέρεια. Ο ρόλος αυτός χρειάζεται μια συνεχώς αυξανόμενη οικονομική αιμορραγία που υπερβαίνει τις δεδομένες δυνατότητες της Ελλάδας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδραστική ελληνική αστική τάξη (9/11/2008)
Με τη σημαία της «νέας τάξης» σε Βαλκάνια και Κυπριακό (25/1/2007)
Στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας (22/11/2006)
Τα «εξωτερικά» στου Μαξίμου (19/11/2005)
Στη ρότα των ευρωατλαντικών θεσμών (14/5/2005)
Τα πάντα στην υπηρεσία του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου (26/5/2004)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ